FÖRSLAG TILL RESOLUTION
7.3.2007
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Annemie Neyts-Uyttebroeck och Marios Matsakis
för ALDE-gruppen
om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen
B6‑0085/2007
Europaparlamentets resolution om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av det möte som den förberedande kommittén för icke‑spridningsfördraget, NPT PrepCom, kommer att hålla i Wien den 30 april‑11 maj 2007,
– med beaktande av att det inom EU råder samförstånd om att återuppliva och stärka icke‑spridningsfördraget från och med nu och fram till den kommande konferensen 2010 om översyn av fördraget,
– med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 1540 (2004) och 1673 (2006) om spridning av kärnvapen, kemiska vapen och biologiska vapen,
– med beaktande av genomförandet av ESS (europeiska säkerhetsstrategin), särskilt Europeiska unionens strategi mot spridning av massförstörelsevapen som Europeiska rådet antog den 12 december 2003,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om icke-spridningsfördraget, särskilt den innehållsligt breda resolutionen av den 10 mars 2005 om konferensen för översyn av icke‑spridningsfördraget i maj 2005,
– med beaktande av EU:s gemensamma ståndpunkt om icke-spridningsfördraget 2005,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Spridningen av massförstörelsevapen och sätten de tillhandahålls på, exempelvis ballistiska missiler, utgör ett ökande hot mot internationell fred och säkerhet.
B. Det finns ett ökande internationellt samförstånd om att det brådskar med kärnvapennedrustningen.
C. Det är mycket oroande att Nordkorea 2005 tillkännagav att landet innehar kärnvapen.
D. Det är också mycket oroande med misstänksamheten till följd av Irans kärnverksamhet under en sammanhängande tid av mer än 19 år.
E. Parlamenten och deras ledamöter har en roll när det gäller att främja icke-spridning av kärnvapen och nedrustning, och mot denna bakgrund välkomnas insatserna från PNND, det globala parlamentariska nätverket för kärnvapennedrustning.
1. Europaparlamentet bekräftar sin inställning att icke-spridningsfördraget är hörnstenen i det globala icke-spridningssystemet, den centrala grunden för att främja samarbete kring kärnkraftens fredliga användning och ett viktigt medel för att främja målet att uppnå kärnvapennedrustning och allmän nedrustning i överensstämmelse med artikel VI i fördraget.
2. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att å EU:s vägnar lägga fram ett samordnat, positivt och synligt bidrag vid det förberedande mötet i Wien.
3. Europaparlamentet uppmanar både rådet och kommissionen att klargöra vilka åtgärder de planerar att vidta för att stärka icke-spridningsavtalet och tillämpa en effektiv multilateralism, i enlighet med EU:s strategi mot spridning av material och vapen för massförstörelse från december 2003.
4. Europaparlamentet bekräftar att om multilaterala insatser skall bli effektiva måste de ingå i en välutvecklad vision om att åstadkomma en kärnvapenfri värld så fort som möjligt.
5. Europaparlamentet betonar att det behövs starkare regionala och multilaterala säkerhetsarrangemang i Mellanöstern, på den indiska subkontinenten och i nordöstra Asien för att minska trycket i riktning mot kärnvapenspridning och för att se till att de hithörande programmen avbryts.
6. Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över Irans aktuella hållning och beklagar att detta land inte uppfyllt villkoren i FN:s säkerhetsråds resolution 1737. Det är viktigt att det internationella samfundets förtroende återställs, och parlamentet stöder FN:s säkerhetsråds initiativ på detta område. Parlamentet uppmanar det internationella samfundet att främja initiativ i riktning mot ett internationellt förfarande för anrikning av uran under Internationella atomenergiorganet IAEA:s kontroll.
7. Europaparlamentet välkomnar framstegen i förhandlingarna med Nordkorea i syfte att hitta en fredlig lösning på den aktuella krisen och uppmanar landet att åter ansluta sig till icke-spridningsfördraget.
8. Europaparlamentet påminner om bestämmelser i artikel IV i avtalet om yttre rymden från 1967 och uppmanar EU och medlemsstaterna att undersöka möjligheten att förhandla fram tilläggsavtal för yttre rymden för att säkra en fredlig utforskning och användning av rymden och förhindra kapprustning i yttre rymden.
9. Europaparlamentet välkomnar och stöder tanken om att övervaka och förstärka ett samstämt genomförande av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen med hjälp av ett övervakningscentrum för massförstörelsevapen, vilket rådet (allmänna frågor och yttre förbindelser) ställde sig bakom den 11–12 december 2006.
10. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att varje år före översynskonferensen 2010 lägga fram en framstegsrapport om genomförandet av var och en av de 43 åtgärder som antogs i EU:s gemensamma ståndpunkt om icke-spridningsfördraget från 2005.
11. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att vid den förberedande konferensen främja ett antal initiativ till nedrustning som bygger på uttalandet om principer och mål som antogs i slutet av 1995 års konferens om översyn av icke-spridningsfördraget och på de 13 konkreta åtgärder som antogs enhälligt under 2000 års konferens om översyn av icke-spridningsfördraget. Initiativen bör förbättras och genomföras så att man gör framsteg.
12. Europaparlamentet uppmanar särskilt ordförandeskapet
- –att bryta dödläget när det gäller att upprätta ett verifierbart fördrag om förbud för framställning av klyvbart material för kärnvapen,
- –att påskynda undertecknandet och ratificeringen av fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar i alla länder, särskilt de som behövs för att fördraget skall kunna träda i kraft, och att verka för ett totalstopp för alla kärnvapenprov fram till dess att fördraget träder i kraft,
- –att sänka den nuvarande driftsstatusen hos kärnvapen från nivån ”avfyring vid varning”,
- –att minska kärnvapnens roll i säkerhetsdoktriner och negativa säkerhetsgarantier gentemot stater utan kärnvapen,
- –att bidra till insatserna för minskning av antalet kärnvapen,
- –att betona vikten av att begränsa risken för att känslig materiel, utrustning och/eller teknik som har anknytning till massförstörelsevapen faller i orätta händer, genom att utveckla och säkerställa efterlevnaden av effektiv export- och transitkontroll och förstärka förvaltningen av gränssäkerheten,
- –att fortsätta att vara aktivt för att ta itu med risken för spridning av kalla krigets lager av kemiska vapen, kärnvapen och massförstörelsevapen samt kalla krigets biologiska material och forskningsanläggningar,
- –att spela en mer aktiv roll i politiken för icke-spridning och nedrustning, särskilt när det gäller kampen mot terrorismen.
13. Europaparlamentet rekommenderar att parlamentet sänder en delegation till Wien som skall delta i den förberedande kommitténs arrangemang. Parlamentet uppmanar ordförandeskapet att låta EU:s delegation omfatta företrädare för Europaparlamentet.
14. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, FN:s generalsekreterare, regeringarna och parlamentem i FN:s medlemsstater och IAEA:s generalsekreterare.