Förslag till resolution - B6-0198/2007Förslag till resolution
B6-0198/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

2.5.2007

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Gabriele Stauner och Philip Bushill-Matthews
för PPE-DE-gruppen
om förbättring av gemenskapens lagstiftning när det gäller information till och samråd med arbetstagare

Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0198/2007
Ingivna texter :
B6-0198/2007
Debatter :
Antagna texter :

B6‑0198/2007

Europaparlamentets resolution om förbättring av gemenskapens lagstiftning när det gäller information till och samråd med arbetstagare

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av direktiv 94/45/EG om inrättandet av ett europeiskt företagsråd[1],

–  med beaktande av Europaparlamentets betänkande (A5-0282/2001) om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare,

–  med beaktande av ökningen av antalet företag som agerar på internationell nivå som ett resultat av globaliseringen,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Direktivets huvudsakliga mål är att avlägsna hindren för att informera, samråda och kommunicera med arbetskraften i företag med verksamhet i mer än en medlemsstat, för att underlätta dialogen mellan arbetsmarknadens parter i dessa företag.

B.  Särskilt under faser av industriella förändringar måste en jämvikt uppnås mellan konkurrensbestämmelserna, vilka företagen måste följa på en ständigt föränderlig marknad, och arbetstagarnas rätt till information och kommunikation, vilket kan uppnås bland annat genom att kollektivavtal förhandlas fram med ledningen.

C.  Det finns i samtliga medlemsstater, där företag etablerat sig, ett brådskande behov av att utveckla en partnerskapskultur mellan arbetsgivare och arbetstagare så att den samarbetsanda som efterfrågas i direktivet också tillämpas med avseende på de lokala arbetstagarföreträdarna.

D.  Ett konstruktivt och positivt informationsutbyte och verkligt samråd med arbetstagarna är viktigt både för att företagen skall lyckas och för den sociala sammanhållningen. Information och samråd är dessutom viktiga delar i vår europeiska sociala modell.

E.  Möjligheten att arbetstagarna kan råka ut för rättsosäkerhet om det sker ett ägarbyte ger upphov till uppenbara farhågor.

F.  Olika fall av omstrukturering och kollektiva uppsägningar har belyst eventuella problem i gemenskapsrätten om arbetstagarnas rätt till information och samråd, särskilt när det gäller tidsfrister och eventuella påföljder vid bristande efterlevnad liksom överensstämmelse med de rättsliga kraven i de olika medlemsstaterna som styr vid vilken tidpunkt information skall offentliggöras.

1.  Europaparlamentet betonar att sociala relationer som grundar sig på dialog, verklig information och rådfrågning av arbetstagarna och deras företrädare bör gagna de kollektiva förhandlingarna och minska risken för konflikter, och det kan också visa sig vara en faktor för att företagen skall lyckas.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att övervaka tillämpningen av direktiv 94/95/EG. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att vidta rättsliga åtgärder mot företag som inte genomfört detta direktiv.

3.  Europaparlamentet föreslår att kommissionen effektivare övervakar införlivandet av det ifrågavarande direktivet i medlemsstaterna.

4.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag att en lämplig reaktion skulle kunna vara att stärka utbytet av goda metoder mellan arbetsmarknadens parter.

5.  Europaparlamentet fastställer att det ursprungliga direktivet innehöll en uppmaning till kommissionen att lägga fram en översyn av direktiv 94/45/EG och föreslår att arbetsmarknadens parter skall överväga att behandla följande punkter:

  • i)införande av en mer exakt definition på information till och samråd med arbetstagare som genomförande av en öppen diskussion och dialog mellan arbetstagare eller deras företrädare och arbetsgivaren,
  • ii)en höjning av trösklarna för företagen och införande av större flexibilitet i tillvägagångssättet, med beaktande av att kravet att en storlek skall passa alla troligtvis inte kommer att vara lämpligt under de olika omständigheter som bemöter olika företag vid olika tidpunkter,
  • iii)större flexibilitet som medger anpassning av antalet ledamöter i ett europeiskt företagsråd och det särskilda förhandlingsorganet efter större omstrukturering av företaget,
  • iv)en rekommendation att företrädare för arbetstagare i företagsråd bör väljas fritt av arbetstagare.

6.  Europaparlamentet anser att bättre tillhandahållande av information och arbetstagarnas rätt till samråd är en god möjlighet att åstadkomma en socialt förenlig omstruktureringsprocess inom industrin för att behålla samhällsfreden.

7.  Europaparlamentet välkomnar de frivilliga initiativ som tagits i vissa företag för att inrätta globala företagsråd, och anser att detta är positiva steg som bör tas efter av andra organisationer.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament samt arbetsmarknadens parter.