Förslag till resolution - B6-0249/2007Förslag till resolution
B6-0249/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

18.6.2007

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från
om ett fördrag om vapenhandel: upprättande av gemensamma internationella standarder för import, export och överföring av konventionella vapen

Förfarande : 2007/2582(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0249/2007
Ingivna texter :
B6-0249/2007
Antagna texter :

B6‑0249/2007

Europaparlamentets resolution om ett fördrag om vapenhandel: upprättande av gemensamma internationella standarder för import, export och överföring av konventionella vapen

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina resolutioner av den 15 mars 2001, 15 november 2001, 19 juni 2003 och den 26 maj 2005 om att bekämpa spridning och missbruk av eldhandvapen och lätta vapen (SALW), och sina årliga resolutioner om tillämpningen av EU:s uppförandekod för vapenöverföringar,

–  med beaktande av sin resolution av den 15 juni 2006 där det internationella samfundet uppmanades att inleda förhandlingar om ett internationellt fördrag om vapenhandel inom FN:s ramar omedelbart efter översynskonferensen 2006 om FN:s handlingsprogram, i syfte att upprätta ett rättsligt bindande instrument för internationell reglering av vapenöverföringar,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  FN:s generalförsamlings resolution 61/89 av den 6 december 2006 välkomnas, då den utgör den formella inledningen på processen mot ett fördrag om vapenhandel. Resolutionen har fått ett överväldigande stöd från 153 länder, vilket visar på en allmän och stark övertygelse om att tiden är mogen för att få ett slut på oansvarig vapenhandel.

B.  Först skall FN:s generalsekreterare samla in medlemsstaternas ståndpunkter i fråga om genomförbarheten, tillämpningsområdet och förslag till parametrar för ett omfattande och rättsligt bindande instrument innehållande gemensamma internationella standarder för import, export och överföring av konventionella vapen.

C.  Cirka 100 regeringar har bidragit med sina ståndpunkter och FN:s kontor för nedrustningsfrågor har meddelat att ståndpunkter som lämnas före den 20 juni 2007 kommer att inkluderas i den rapport som FN:s generalsekreterare kommer att lägga fram inför FN:s nedrustningskommitté i oktober 2007, medan de länder som missar tidsfristen i juni ändå kommer att kunna få sina ståndpunkter bifogade till rapporten.

D.  I resolution 61/89 ges också generalsekreteraren mandat att under 2008 sammankalla en grupp med regeringsexperter som skall undersöka genomförbarheten, tillämpningsområdet och förslag till parametrar för ett omfattande, rättsligt bindande instrument innehållande gemensamma internationella standarder för import, export och överföring av konventionella vapen.

E.  Ett positivt resultat av denna samrådsprocess är av avgörande betydelse för att lägga grunden för de kommande förhandlingarna om fördraget.

F.  Fram till dess att dessa förhandlingar avslutats med gott resultat kommer oansvariga vapenöverföringar att fortsätta att orsaka oacceptabelt mänskligt lidande, förvärra väpnade konflikter, leda till instabilitet, terroristattacker, dålig förvaltning och korruption samt allvarliga brott mot rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt.

G.  I väntan på att dessa förhandlingar avslutas bör länder inte fortsätta att tillåta att parter i väpnade konflikter och samvetslösa vapenleverantörer hånfullt ignorerar och trotsar tidigare överenskomna vapenembargon.

H.  De pågående kampanjinsatserna från det civila samhället välkomnas och stöds.

1.  Europaparlamentet uppmanar de 153 länder som röstade för FN-resolutionen, bland annat samtliga EU-medlemsstater, att så snart som möjligt sända sina ståndpunkter till stöd för fördraget om vapenhandel till FN:s generalsekreterare.

2.  Europaparlamentet uppmanar rådet att utarbeta ett verksamhetsprogram för att med hjälp av olika internationella forum, inklusive Nato, OSSE och den gemensamma AVS‑EU‑församlingen, få länder att sända sina ståndpunkter.

3.  Europaparlamentet uppmanar samtliga länder att i sina ståndpunkter betona att fördraget om vapenhandel bör kodifiera de skyldigheter som redan existerar i enlighet med internationell rätt när det gäller vapenöverföring, särskild sådana som avser mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

4.  För att fördraget om vapenhandel skall bli verkningsfullt rekommenderar Europaparlamentet att länderna grundar sina ståndpunkter på följande parametrar:

  • (i)Länderna är ansvariga för och måste reglera alla vapenöverföringar som faller inom deras rättskipningsområde.
  • (ii)Länderna måste utvärdera alla internationella vapenöverföringar utifrån tre kategorier av restriktioner enligt befintlig lagstiftning:
    • a)uttryckliga förbud enligt vilka länderna inte får överföra vapen i vissa situationer, vilka grundar sig på befintliga förbud mot tillverkning, innehav, användning och överföring av vapen,
    • b)förbud som grundar sig på den troliga användningen av vapnen, särskilt huruvida vapnen troligtvis kommer att användas för att begå allvarliga kränkningar av internationell människorättslagstiftning eller internationell humanitär rätt,
    • c)kriterier och nya normer som måste tas i beaktande vid utvärderingen av vapenöverföringar, bland annat huruvida vapnen kommer att användas för terroristattacker, våldsbrott och/eller organiserad brottslighet som motverkar hållbar utveckling eller regional säkerhet eller stabilitet, eller inbegriper korruption.

   (iii)   Länderna måste komma överens om en övervaknings- och förstärkningsmekanism som möjliggör en snabb, opartisk och öppen utredning av påstådda kränkningar av ett fördrag om vapenhandel och lämpliga straff för dem som bryter mot fördraget.

5.  Europaparlamentet uppmanar samtliga länder att stödja och samarbeta med den grupp med regeringsexperter som skall inrättas 2008, så att gruppen kan göra betydande framsteg i fråga om ett effektivt fördrag om vapenhandel.

6.  Europaparlamentet är övertygat om att det är av stor betydelse för fördraget om vapenhandel att det råder större öppenhet och vilja att utbyta information om vapenöverföringar, bland annat information om slutanvändarna. Detta innebär att användningen av mekanismer, såsom en förbättrad version av FN:s register över konventionella vapen, behövs för att skapa en kompenserande och ömsesidig garanti för allmän öppenhet.

7.  Europaparlamentet uppmanar samtliga länder att i väntan på att ett fördrag om vapenhandel antas vidta effektiva åtgärder för att stoppa oansvarig förmedling och transport av vapen, ammunition och tillhörande militär utrustning och säkerhetsutrustning av alla slag, bland annat delar och utrustning med dubbla användningsområden, samt överföring och licensiering av utländsk tillverkning av sådan utrustning för parter som omfattas av internationella vapenembargon eller som ständigt begår allvarliga brott mot internationell människorättslagstiftning eller internationell humanitär rätt.

8.  Europaparlamentet uppmanar samtliga medlemsstater att införliva bestämmelserna i EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenförmedling i den nationella lagstiftningen för att göra arbetet med att stoppa oansvarig vapenförmedling så effektivt som möjligt.

9.  Europaparlamentet förkastar all handel med vapen och ammunition som bryter mot FN:s säkerhetsråds vapenembargon och konstaterar att sådana varor i första hand transporteras med flyg. EU:s medlemsstater uppmanas att förbättra samarbetet med andra länder på detta område. Parlamentet uppmanar också behöriga internationella organisationer och relevanta regionala organisationer att i samarbete med lufttransportindustrin rekommendera lämpliga förebyggande åtgärder.

10.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, regeringarna och parlamenten i EU:s medlemsstater, FN:s generalsekreterare, Natos generalsekreterare, OSSE, Afrikanska unionen, det parlamentariska forumet om eldhandvapen och lätta vapen, Interparlamentariska unionens församling samt frivilligorganisationernas styrkommitté för fördraget om vapenhandel.