Förslag till resolution - B6-0272/2007Förslag till resolution
B6-0272/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

4.7.2007

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Brian Crowley, Cristiana Muscardini, Roberta Angelilli, Inese Vaidere, Guntars Krasts, Adam Bielan, Hanna Foltyn-Kubicka, Ryszard Czarnecki och Michał Tomasz Kamiński
för UEN-gruppen
om Palestina

Förfarande : 2007/2560(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0272/2007
Ingivna texter :
B6-0272/2007
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0272/2007

Europaparlamentets resolution om Palestina

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, i synnerhet resolutionen av den 7 september 2006 om situationen i Mellanöstern,

–  med beaktande av sin resolution av den 26 april 2007 om fallet med BBC-journalisten Alan Johnston,

–  med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 1757 (2007), 1748 (2007), 1747 (2007), 1701 (2006), 1559 (2004), 520 (1982), 426 (1978), 338 (1973) och 242 (1967),

–  med beaktande av det anförande som Europaparlamentets talman höll i israeliska Knesset den 30 maj 2007,

–  med beaktande av grannskapsavtalen mellan EU och Israel samt EU och Palestina,

–  med beaktande av slutsatserna från Arabförbundets nittonde toppmöte i Riyadh den 29 mars 2007,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Den eskalerande konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter att inverka negativt på situationen i hela Mellanöstern.

B.  BBC-journalisten Alan Johnston, som kidnappades den 12 mars 2007 i Gaza, har nu frisläppts av Hamas.

C.  Europeiska unionen har ett särskilt ansvar för fred och säkerhet i Mellanöstern.

D.  I juli 2006 kidnappade Hamas den israeliske soldaten Gilad Shalit, vars öde fortfarande är oklart. Flera organisationer och institutioner, däribland FN:s säkerhetsråd, EU och parlamentariska församlingen för Europa-Medelhavsområdet, har upprepade gånger begärt att han skall friges.

E.  Den Hamasledda palestinska regeringen har hittills inte uppfyllt kvartettens (EU, FN, Förenta staterna och Ryssland) kriterier, nämligen ett erkännande av Israel, avståndstagande till våld och accepterande av internationella avtal.

F.  EU:s stämpling av Hamas som terroristorganisation omöjliggjorde direktfinansiering av den palestinska myndigheten och tvingade EU att skicka pengar via en särskild tillfällig internationell mekanism (TIM).

G.  Hamas raketattacker mot Israel i april 2007 ledde till att den fem månader långa vapenvilan mellan palestinier och israeler bröts och satte ny fart på den onda cirkeln av attacker mot israeliska bosättningar och vedergällningsangrepp från Israels armé och flygvapen.

H.  Hamas smugglar ständigt vapen och ammunition till Gazaremsan för att hålla kampen inom det palestinska samhället vid liv.

I.  Talmannen och 40 ledamöter av det palestinska lagstiftande rådet har gripits av Israel och sitter fortfarande fängslade.

J.  Situationen för de kristna minoriteterna i Mellanöstern äventyras av den rådande våldsvågen.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över att konflikten mellan israeler och palestinier trappas upp, vilket återspeglas i den senaste händelseutvecklingen i Gaza och på Västbanken, och uppmanar det internationella samfundet att ytterligare öka sina fredsansträngningar i regionen i enlighet med de relevanta resolutionerna från FN:s säkerhetsråd.

2.  Europaparlamentet välkomnar det uttalande som kvartetten gav efter konferensen den 15 juni, liksom dess stöd till insatserna för att avhjälpa de humanitära behoven bland palestinierna och uppbåda internationellt bistånd till dem.

3.  Europaparlamentet välkomnar även det faktum att den brittiska f.d. premiärministern, Tony Blair, nyligen utsetts till särskilt sändebud för konflikten mellan Israel och Palestina.

4.  Europaparlamentet ser positivt på att kommissionen anslagit 43 miljoner euro i humanitärt bistånd till utsatta palestinier på Västbanken, i Gaza och i andra länder i regionen.

5.  Europaparlamentet uppmanar de israeliska myndigheterna att ge humanitära hjälpinsatser tillträde till Gaza och betonar att det snarast behövs insatser för att förhindra att den humanitära situationen förvärras ytterligare och att civilbefolkningen, som är våldets främsta offer, orsakas ytterligare lidande.

6.  Europaparlamentet välkomnar att en ”Beirutplan” från 2002 återupplivades vid Arabförbundets toppmöte i Riyadh 2007 och tar det som en tydlig signal från arabvärlden om en önskan att få till stånd en fredlig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

7.  Europaparlamentet bekräftar sina åtaganden att bevilja konkret humanitärt bistånd till det palestinska folket, men understryker att detta bistånd varken direkt eller indirekt får användas till stöd för grupper som brukar våld eller politik som understödjer våld som syftar till att krossa staten Israel.

8.  Europaparlamentet välkomnar frisläppandet av BBC-journalisten Alan Johnston och uppmanar de palestinska myndigheterna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra att journalister, biståndsarbetare och annan utländsk personal som är verksam på dess territorier kidnappas i framtiden samt att garantera att de som gör sig skyldiga till kidnappning ställs inför rätta.

9.  Europaparlamentet uppmanar Hamasrörelsen att erkänna staten Israel och tidigare internationella fredsavtal med Israel samt att upphöra med sina våldshandlingar mot Israel.

10.  Europaparlamentet beklagar att alla ansträngningar som gjorts av arabiska medlare för att få ett slut på striderna mellan olika fraktioner och inrätta en samlingsregering så uppenbart undergrävs av den nya och blodiga våldsupptrappningen, som hittills har resulterat i 50 döda och många sårade.

11.  Europaparlamentet är särskilt oroat over den politiska vändning som detta våldsamma kaos kan ta i de ockuperade områdena, vilket i första hand har sin grund i Hamas inställning att inte acceptera vare sig någon form av kompromiss eller samlingsregeringens ansträngningar för att föra en dialog med Israel. Parlamentet riktar därför en kraftig uppmaning till Hamas om att sluta använda våld och att inleda förhandlingar om ett omedelbart eldupphör, som skulle kunna bli det första steget mot en återgång till fred och rättssäkerhet i de ockuperade områdena.

12.  Europaparlamentet noterar det modiga beslut som palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas nyligen fattade, det vill säga att omedelbart efter eldupphöret utse den nya interimsregeringen under ledning av premiärminister Salam Fayyad. Parlamentet hoppas att denna regering kan återuppta dialogen med Israel, få ett slut på våldet i Gaza och återuppta den svåra fredsprocessen.

13.  Europaparlamentet noterar de insatser som gjorts av Europeiska unionens gränsuppdrag vid Rafah-övergången på gränsen mellan Gaza och Egypten för att övervaka och utvärdera resultaten av den palestinska myndighetens gränskontroll och välkomnar rådets antagande av en gemensam åtgärd för att förlänga observatörsgruppens mandat till den 24 maj 2008.

14.  Europaparlamentet uppmanar Israel att frige ledamöterna av det palestinska lagstiftande rådet.

15.  Europaparlamentet välkomnar valet av Shimon Peres till Republiken Israels president, då han tack vare sin höga politiska profil och erfarenhet av Mellanösternfrågor kan fortsätta att spela en viktig roll i återupptagandet av fredsprocessen även på sin nya post.

16.  Europaparlamentet välkomnar de framgångar som FN:s interimsstyrkor i Libanon har haft och konstaterar att ett sådant uppdrag skulle kunna fungera som förebild i förhandlingarna om en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

17.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, ordföranden för FN:s generalförsamling, Israels, Libanons, den palestinska myndighetens, Syriens, Irans, Förenta staternas och Rysslands regeringar och parlament samt till Arabförbundets generalsekreterare.