Förslag till resolution - B6-0273/2007Förslag till resolution
B6-0273/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

4.7.2007

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Pasqualina Napoletano, Véronique De Keyser och Hannes Swoboda
för PSE-gruppen
om situationen i Mellanöstern

Förfarande : 2007/2560(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0273/2007
Ingivna texter :
B6-0273/2007
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0273/2007

Europaparlamentets resolution om situationen i Mellanöstern

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 7 september 2006 om situationen i Mellanöstern, den 16 november 2006 om situationen på Gazaremsan och den 21 juni 2007 om Medaprogrammet och det ekonomiska stödet till Palestina: utvärdering, genomförande och kontroll,

–  med beaktande av resolutionerna 242 (1967), 338 (1973), 1559 (2004), 1701 (2006) och 1757 (2007) från FN:s säkerhetsråd,

–  med beaktande av slutsatserna från rådets (utrikesförbindelser) möte den 18 juni 2007,

–  med beaktande av kvartettens uttalanden av den 16 juni 2007 och den 27 juni 2007,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Fyrtio år efter slutet på det krig som ledde till att Israel ockuperade Gazaremsan, Västbanken och Golanhöjderna är Mellanöstern drabbat av flera konflikter och de ansträngningar som gjorts för att finna en rättvis och hållbar fred mellan israeliter och palestinier samt mellan Israel och Arabländerna har hitintills varit resultatlösa.

B.  Det dramatiskt försämrade ekonomiska och sociala läget på det ockuperade palestinska territoriet har lett till en djup humanitär kris i Gazaområdet vilket fått allvarliga politiska följder.

C.  Den palestinska samlingsregeringen som bildades den 8 februari 2007 på grundval av Mecka-överenskommelsen avskedades av president Abbas efter Hamas militära övertagande av Gazaområdet. President Abbas proklamerade undantagstillstånd och tillsatte en expeditionsregering ledd av premiärminister Fayyad.

D.  Begränsningar av varutransporter och personers rörlighet, upprättandet av separationsmuren och innehållandet av palestinska skatte- och tullinkomster samt kvartettens beslut att ställa in det direkta stödet till den palestinska nationella myndigheten har bidragit till att förvärra krisen trots den tillfälliga internationella mekanismen och det ökade projektstödet från EU.

E.  Rådet har förklarat att EU kommer att omedelbart återupprätta normala förbindelser med den palestinska myndigheten och utarbeta villkoren för brådskande praktiskt och ekonomiskt stöd, inklusive direkt ekonomiskt stöd till regeringen, stöd till den palestinska civila polisen genom att återuppta EUPOL COPPS, samt EU:s stöd till Europeiska unionens gränsuppdrag vid Rafah.

F.  Återupptagandet av Arabförbundets arabiska fredsinitiativ vid toppmötet i Riyadh den 29 mars 2007 utgör en ny och trovärdig möjlighet till en övergripande lösning av konflikten i regionen efter årtionden av krig och konflikter mellan israeler och palestinier och Israel och Arabländerna.

G.  Det finns risk för att situationen i Libanon ytterligare förvärras till följd av de nya våldsyttringarna, som har förorsakat många civilpersoners död, attackerna mot UNIFIL, som lett till att sex soldater omkommit, och mordet på Walid Eido.

H.  Denna nödsituation belyser än en gång den svåra situation som de palestinska flyktingarna i Libanon befinner sig i.

I.   Den 30 maj 2007 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1757 där man i enlighet med kapitel VII inrättar en internationell domstol som skall döma dem som ligger bakom mordet på den libanesiske premiärministern Rafik Hariri 2005 och en serie andra politiska mord i Libanon.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över de eventuella allvarliga konsekvenserna av den nuvarande krisen i Mellanöstern med fler militära attacker och terroristattacker och ökad radikalisering som undergräver den bräckliga politiska situationen i regionen.

2.  Europaparlamentet uppmanar till att den inre politiska dialogen mellan palestinier återupptas för att en ny regering skall kunna bildas i en anda av försoning och nationell enhet som förhindrar en geografisk och politisk uppdelning av Västbanken och Gazaremsan.

3.  Europaparlamentet understryker att det stöd som president Abbas fått av det internationella samfundet måste åtföljas av en konkret och realistisk politisk plan som utmynnar i ett permanent statusavtal och som leder till en övergripande och hållbar överenskommelse grundad på en lösning med två demokratiska, suveräna och fungerande stater som lever sida vid sida i fredlig samvaro med säkra och internationellt erkända gränser i enlighet med de aktuella resolutionerna från FN:s säkerhetsråd.

4.  Europaparlamentet understryker att Europeiska unionen och det internationella samfundet bör göra sitt yttersta för att se till att krisbistånd och humanitärt bistånd når människorna i Gaza som inte får överges.

5.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att engagera lokala myndigheter i arbetet med att tillhandahålla humanitär hjälp för att denna skall kunna effektiviseras och komma befolkningen till del.

6.  Europaparlamentet välkomnar beslutet att förlänga den tillfälliga internationella mekanismen till slutet av september 2007 och att återuppta det direkta ekonomiska stödet till den palestinska nationella myndigheten och uppmanar till ökat internationellt och regionalt stöd.

7.  Europaparlamentet konstaterar att den israeliska regeringen har beslutat att till en del på nytt börja överföra de innehållna skatte- och tullinkomsterna och uppmanar till att dessa inkomster överförs regelbundet och i sin helhet.

8.  Europaparlamentet understryker att både israelerna och palestinierna bör vidta ett antal förtroendebyggande åtgärder med stöd av det internationella samfundet, däribland omedelbar frigivning av fängslade palestinska ministrar, medlemmar av det lagstiftande rådet och borgmästare, samt den israeliska korpralen Gilad Shalit. Frigivningen av BBC‑journalisten Alan Johnston välkomnas och ses som ett positivt steg i rätt riktning.

9.  Europaparlamentet betraktar en regional dimension och en regional strategi som utgångspunkt för alla ansträngningar som syftar till att skapa en hållbar fred i Mellanöstern och påpekar att förhandsvillkor eller ensidiga åtgärder inte kommer att leda denna process framåt. Parlamentet anser att Syriens roll och dialogen med detta land är av väsentlig betydelse i detta sammanhang och hoppas att de olika ansträngningarna att återuppta dialogen mellan Syrien, dess grannländer och det internationella samfundet kommer att leda till positiva resultat.

10.  Rådet och kommissionen uppmanas att ställa alla nödvändiga medel till förfogande för att göra det möjligt för den internationella domstol, som skall döma dem som ligger bakom mordet på den libanesiske premiärministern Rafik Hariri och en serie andra politiska mord i Libanon att arbeta effektivt och fullgöra sitt mandat. Europaparlamentet uppmanar alla libanesiska parter att stödja domstolen. Dessutom uppmanar parlamentet Syrien att till fullo samarbeta med domstolen.

11.  Europaparlamentet uppskattar faktumet att trots den senaste våldsvågen, som genererats av externa terroristnätverk, har den libanesiska regeringen och de politiska partierna lyckats förhindra att landets interna politiska kris ytterligare förvärras och trappas upp. Parlamentet understryker på nytt den viktiga roll som UNIFIL spelar.

12.  Europaparlamentet understryker att det inte går att skapa politisk stabilitet i Libanon med våld eller genom påverkan utifrån utan att detta måste ske genom en intern politisk dialog som stärker landets regering. Parlamentet efterlyser därför att dialogen om nationell enighet skall inledas på nytt för att reda ut meningsskiljaktigeter och förebygga ett politiskt vakuum inför presidentvalet som skall hållas i höst. Alla initiativ som underlättar denna dialog är välkomna.

13.  Europaparlamentet uppmanar den libanesiska regeringen att göra allt som står i dess makt för att få slut på alla former av diskriminering mot de palestinska flyktingarna. Parlamentet uppmanar därför rådet och kommissionen att tillhandahålla nödvändigt stöd genom handlingsplanen.

14.  Europaparlamentet kräver att de två bortförda israeliska soldaterna Eldad Regev och Ehud Goldwasser omedelbart släpps.

15.  Europaparlamentet understryker Arabplanens betydelse och de möjligheter den erbjuder för ett intimt samarbete mellan kvartetten, Arabförbundet och länderna i regionen.

16.  Europaparlamentet uppmanar rådet att se till att Europeiska unionen återigen tar till orda, även inom kvartetten för att få i gång nya fredsförhandlingarna i Mellanöstern genom att följa flera olika spår. Dessa spår behöver inte följas samtidigt men de är nära förknippade med varandra. Mot bakgrund av dessa politiska utsikter skulle en internationell fredskonferens om Mellanöstern kunna vara en fungerande lösning.

17.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, Knesset och den israeliska regeringen samt Arabförbundets generalsekreterare.