Förslag till resolution - B6-0274/2007Förslag till resolution
B6-0274/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

4.7.2007

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Caroline Lucas, Margrete Auken, Jill Evans, David Hammerstein, Angelika Beer, Pierre Jonckheer, Hélène Flautre och Daniel Cohn-Bendit
för Verts/ALE-gruppen
om situationen i Mellanöstern

Förfarande : 2007/2560(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0274/2007
Ingivna texter :
B6-0274/2007
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0274/2007

Europaparlamentets resolution om situationen i Mellanöstern

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, framför allt av den 7 september 2006 om situationen i Mellanöstern och den 16 november 2006 om situationen i Gazaremsan,

–   med beaktande av slutsatserna från rådet (utrikes frågor) den 23 april 2007 och den 24 maj 2007,

–   med beaktande av slutsatserna från Europeiska unionens råd den 18 juni 2007 om fredsprocessen i Mellanöstern,

–   med beaktande av kvartettens uttalanden den 30 maj 2007 och den 27 juni 2007,

–   med beaktande av toppmötet i Sharm el Sheik den 25 juni 2007,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Nu har det gått fyrtio år sedan kriget som slutade med att Israel ockuperade Västbanken och Gazaremsan.

B.   Efter överenskommelsen i Mecka den 8 februari bildades det en nationell enhetsregering. Den upplöstes av president Abbas efter att Hamas-milisen med våld tagit makten i Gazaremsan. Samtidigt utlyste den palestinska myndighetens president undantagstillstånd och tillsatte en krisregering för de palestinska territorierna under premiärminister Fayad.

C.   Grundtanken för den nationella enhetsregeringen var att det skulle inrättas en palestinsk stat inom 1967 års gränser samt att eldupphöret skulle konsolideras och utvidgas och att tidigare överenskommelser som undertecknats av PLO skulle respekteras.

D.   Att den ekonomiska och sociala situationen i de ockuperade territorierna av Palestina försämrats beror i huvudsak på att rörligheten för varor och människor begränsats, vilket lett till en djupgående humanitär kris i Gaza samt till att Gazaremsan i praktiken isolerats och att den palestinska myndigheten hamnat i en ekonomisk kris, i och med att Israel i strid med gällande lag vägrat att till de palestinska myndigheterna översända de skatte- och tullinkomster landet uppburit.

E.   Kvartettens beslut att tillfälligt inställa det direkta biståndet till den palestinska nationella myndigheten har bidragit till att förvärra krisen, trots den tillfälliga internationella mekanism som inrättades för att offentliga samhällstjänster skulle fortsätta tillhandahållas befolkningen i Palestina och trots att bidragen ur gemenskapsmedel ökat.

F.   Israels regering har beslutat att återställa fullständiga ekonomiska relationer med den nya regeringen och på nytt varje månad översända skatteuppbördsmedel samt ställa till förfogande de medel som undanhållits den palestinska regeringen sedan början av 2006.

G.   I och med att ockupationen och uppspjälkningen av Palestinas territorium fortsätter hindras uppkomsten av en palestinsk stat och läggs hinder i vägen för alla utsikter till fred i regionen. Det framstår som allt angelägnare att det görs framsteg i en trovärdig fredsprocess som kan ge Palestinas folk utsikter om en oberoende, demokratisk och livsduglig stat, sida vid sida med Israel, och skapa fred och stabila förhållanden i Mellanöstern.

H.   Mellan den 30 april och den 3 maj 2007 besökte Europaparlamentets delegation för förbindelserna med det palestinska lagstiftande rådet Gaza och Västbanken.

I.   Den 20 maj utbröt strider i flyktinglägret Nahr al-Bared i norra Libanon och senare i flyktinglägret Ain al-Hilweh mellan å ena sidan innästlade radikala grupper, som hade förbindelser med Al Qaida och å andra sidan den libanesiska försvarsmakten, med den påföljd att över hundra personer miste livet.

J.   Denna krissituation visar än en gång hur eländigt de palestinska flyktingarna har det i Libanon.

K.   Under de senaste veckorna och månaderna har det förövats en rad bombanfall i Libanon. En ledamot av Libanons parlament, Walid Eido, har mördats vid bombdåden, tillsammans med sex soldater i FN:s fredsbevarande styrka (Unifil). Avsikten med dessa bombdåd har varit att skapa oro i landet, som fortfarande befinner sig i en djupgående institutionell kris och i ett politiskt dödläge.

L.   Den 30 maj antog FN:s säkerhetsråd resolution nr 1757, som med stöd av kapitel VII inrättar en blandad libanesisk–internationell domstol för att lagföra misstänkta för mordet på Libanons premiärminister Rafik al-Hariri 2005 samt för den rad av politiska mord som följt därefter.

M.   Beslutet om att inrätta denna domstol fattades på begäran av Libanons regering och FN:s säkerhetsråds beslut 2005 att inrätta en oberoende undersökningskommission om mordet på Hariri, efter att det kommit fram att den libanesiska utredningen varit behäftad med allvarliga brister.

1.   Europaparlamentet uppmanar EU att i brådskande ordning vidta åtgärder för att befolkningen i Gazaremsan skall få krishjälp och humanitärt bistånd. Hjälpen och biståndet kan delvis skötas av den tillfälliga internationella mekanism som fått förlängd tid fram till september 2007. Parlamentet uppmanar EU likaså att garantera att hjälpen och biståndet obehindrat kommer fram till Gazaremsan och uppmanar med tanke på detta rådet att omedelbart återuppta EU:s gränsövervakningsuppdrag (EUBAM) vid gränsövergångsstället Rafah och uppmanar i samma anda rådet att göra allt för att Gazaremsan inte skall bli isolerad samt att med kraft uppmana de palestinska myndigheterna i Gaza att förbättra säkerheten för invånarna där och skapa bättre ekonomiska och sociala förhållanden för dem.

2.   Europaparlamentet uppmanar Israels regering att axla sitt ansvar för den palestinska civilbefolkningen och handla därefter samt, i enlighet med avtalet om förflyttningar och tillträde, avskaffa de begränsningar som hindrar den fria rörligheten för varor och personer.

3.   Europaparlamentet uppmanar Hamas att omedelbart upphöra med summariska avrättningar och alla former av fysiska och psykiska trakasserier och, utan någon åtskillnad, garantera invånarna i Gaza deras grundläggande rättigheter och deras säkerhet, med tyngdpunkten lagd särskilt vid kvinnors rättigheter. Parlamentet uppmanar med kraft Hamas att se till att alla som vill lämna Gazaremsan får fritt tillträde till områdets gränser.

4.   Europaparlamentet uppmanar alla parter att sätta stopp för det inbördes våldet palestinier emellan och bidra till att återställa ordnade och trygga förhållanden, utgående från respekt för politiska meningsmotståndare.

5.   Europaparlamentet erkänner att det är av yttersta vikt att stödja Arabförbundets upprop om att återställa Palestinas nationella och territoriella enhet. Parlamentet stöder med tanke på detta allt som görs till förmån för en försoningsprocess.

6.   Europaparlamentet framhåller att EU:s politik om att vägra vare sig återuppta det direkta stödet eller erkänna den nationella enhetsregeringen, som var resultatet av en legitim viljeyttring från det palestinska folkets sida, har bidragit till att denna regering brutit samman och den nuvarande dramatiska situationen uppstått. Parlamentet uppmanar rådet därför att ta lärdom av tidigare misstag och återuppta förhandlingarna för att bryta det nuvarande politiska och institutionella dödläget.

7.   Europaparlamentet är övertygat om att det råder ett alltmer akut behov av framsteg inom en trovärdig fredsprocess som kan ge Palestinas folk utsikter om en oberoende, demokratisk och livsduglig stat, sida vid sida med Israel. Parlamentet uppmanar därför rådet att, vid icke närmare angivet datum, ta initiativ till en internationell fredskonferens om Mellanöstern som skall ha som mål ett helhetsbetonat regionalt fredsavtal utgående från FN:s resolutioner och framför allt utgående från det föreslagna arabiska fredsinitiativet, vilket Israel bör ta på allvar.

8.   Europaparlamentet uppmanar med kraft Israels regering att sluta upp med att utvidga bosättningarna och dra tillbaka bosättningarna från Västbanken och östra Jerusalem, så att landet helt och fullt följer FN:s resolutioner, och dessutom gå in för en ”successiv frigivningsplan” vad gäller de palestinska fångarna i israeliska anstalter. Parlamentet anser att denna plan bör inledas med att underåriga fångar släpps. Parlamentet uppmanar än en gång till att palestinska ministrar och ledamöter av det palestinska lagstiftande rådet omedelbart försätts på fri fot och uppmanar med kraft Israels regering att omedelbart frige Marwan Barghouti, som ett uppriktigt tecken på vilja till samexistens och dialog med de palestinska ledarna.

9.   Europaparlamentet välkomnar att BBC-journalisten Alan Johnston försatts på fri fot och uppmanar de palestinska radikala grupperna att genast försätta korpral Shalit på fri fot.

10.  Europaparlamentet stöder president Abbas upprop om att FN skall sätta in en fredsbevarande styrka på Västbanken, i Gazaremsan och i de områden där Israel gränsar till Gaza för att skydda civilbefolkningen inom ramen för en allmän politisk strategi för att omedelbart på nytt få i gång fredsprocessen och förhandlingarna om en slutlig rättslig ställning.

11.  Europaparlamentet betvivlar allvarligt det lämpliga i att Förenade kungarikets före detta premiärminister Tony Blair utsetts till företrädare för kvartetten och framhåller att regionen behöver en medlare som godtas av alla parter.

12.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att ställa alla nödvändiga medel till förfogande för att den internationella domstolen för Libanon skall kunna arbeta effektivt och fullgöra sitt uppdrag.

13.  Europaparlamentet uppmanar med kraft alla parter i Libanon att stödja domstolen, och Syrien att fullt ut samarbeta med den i dess arbete.

14.  Europaparlamentet uppmanar alla partier och grupper i Libanon att avhålla sig från handlingar som ytterligare kunde äventyra stabiliteten i landet och som fortfarande lägger hinder i vägen för att de bräckliga libanesiska institutionerna skall fungera. Parlamentet uppmanar med tanke på detta till ett återupptagande av dialogen om nationell enhet för att överbrygga skillnader och hindra att det uppstår ett vakuum på regeringsnivå i slutskedet av valrörelsen inför presidentvalet som utlysts till denna höst.

15.  Europaparlamentet uppmanar med kraft Libanons regering att göra allt för att få bort all diskriminering av palestinska flyktingar och underlätta inslussningen av dem i samhället i Libanon, om de så önskar. Parlamentet uppmanar med tanke på detta med kraft rådet och kommissionen att inom åtgärdsplanen erbjuda det stöd som behövs samt framhåller att krissituationen ytterligare understryker behovet av att finna en rättvis och helhetsbetonad lösning för de palestinska flyktingarna.

16.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höga representanten för GUSP, företrädaren för kvartetten, den palestinska myndighetens president, alla ledamöter av det palestinska lagstiftande rådet, Knesset och Israels regering samt Arabförbundets generalsekreterare.