FÖRSLAG TILL RESOLUTION
27.8.2007
i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen
från Jan Andersson
för utskottet för sysselsättning och sociala frågor
om Eures verksamhetsrapport 2004–2005: På väg mot en gemensam europeisk arbetsmarknad
B6‑0322/2007
Europaparlamentets resolution om Eures verksamhetsrapport 2004–2005: På väg mot en gemensam europeisk arbetsmarknad
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens beslut 2003/8/EG av den 23 december 2002 om tillämpning av rådets förordning (EEG) nr 1612/68 med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar,
– med beaktande av kommissionens meddelande KOM(2007)0116 slutlig av den 16 mars 2007 om Eures verksamhetsrapport 2004–2005, ”På väg mot en gemensam europeisk arbetsmarknad: Eures bidrag” som lades fram av kommissionen enligt artikel 19.3 i förordning (EEG) nr 1612/68,
– med beaktande av frågan för muntligt besvarande B6‑0136/2007 som ställdes till kommissionen om Eures bidrag till en gemensam europeisk arbetsmarknad,
– med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Geografisk och yrkesmässig rörlighet är nödvändigt för att den förnyade Lissabonstrategin skall lyckas. I riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik av den 12 juli 2005 poängterar man att rörlighet är av central betydelse för att fler skall kunna få bättre arbeten och man uppmanar också till ”undanröjande av hinder för arbetstagarnas rörlighet i hela Europa inom ramen för fördragen”. Medlemsstaterna begränsar fortfarande den geografiska rörligheten för vissa EU-medborgare trots att den fria rörligheten för arbetstagare är en av EU:s grundläggande principer.
B. Budgetposten för det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar (Eures) för 2007 utökades med 2 miljoner euro, en ökning som syftade till att fortsätta Eures-nätverkets genomförande och verksamhet. Det europeiska året för arbetstagarnas rörlighet 2006 avslutades också på ett framgångsrikt sätt och har lett till en avsevärd ökning av antalet besökare på Europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.
1. Europaparlamentet anser att Eures bör bli en viktig kommunikationsplattform på den europeiska arbetsmarknaden, en kontaktpunkt för geografisk och yrkesmässig rörlighet för arbetstagare. Målet bör vara att undanröja de hinder som finns kvar (särskilt när det gäller arbetsrelaterade socialförsäkringsfrågor), öka samtliga arbetstagares kunskap om sina individuella rättigheter, särskilt de rättigheter som gäller lika behandling, utveckla Eures rådgivningsnätverk, både kvalitativt och kvantitativt, utöka tillgången till information om lediga tjänster för säsongs- eller korttidsanställda i andra medlemsstater än i ursprungslandet samt utöka innehållet i Eures informationsportal till att omfatta information om lediga tjänster för att tillgodose behoven för tredjelandsmedborgare, särskilt dem som kommer från länder som omfattas av EU:s grannskapspolitik.
2. Europaparlamentet anser att kommissionen ytterligare bör främja geografisk och yrkesmässig rörlighet för arbetstagare genom den utökade budgetposten för 2007 genom att stödja projekt rörande rekrytering över gränserna och gränsöverskridande partnerskap mellan ”gamla” och ”nya” medlemsstater och även de ”nya” medlemsstaterna sinsemellan.
3. Europaparlamentet konstaterar att det europeiska året för arbetstagarnas rörlighet har lett till att efterfrågan på Eures tjänster har ökat avsevärt, särskilt när det gäller information som efterfrågas av arbetstagare som redan arbetar i ett annat land eller som söker tjänster i ett annat land. Parlamentet välkomnar det arbete som utförs av dem som bidrar till Eures verksamhet, såsom rådgivare inom Eures, arbetsmarknadens parter och regionala och lokala aktörer. Som en följd av att Eures blivit mer känt i samband med det europeiska året för arbetstagarnas rörlighet och olika framgångsrika europeiska rekryteringsmässor förväntar sig parlamentet att liknande initiativ kommer att tas under 2007.
4. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.