Förslag till resolution - B6-0359/2007Förslag till resolution
B6-0359/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

24.9.2007

till följd av ett uttalande av rådet
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Marco Cappato, Marco Pannella, Frédérique Ries, Sarah Ludford och Marios Matsakis
för ALDE-gruppen
om initiativet till ett allmänt moratorium för dödsstraff

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B6-0357/2007

Förfarande : 2007/2629(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0359/2007
Ingivna texter :
B6-0359/2007
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0359/2007

Europaparlamentets resolution om initiativet till ett allmänt moratorium för dödsstraff

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina resolutioner av den 1 februari 2007[1] och den 26 april 2007[2] om initiativet till ett allmänt moratorium för dödsstraff,

–  med beaktande av riktlinjerna för EU:s politik gentemot tredje länder avseende dödsstraff av den 3 juni 1998,

–  med beaktande av det uttalande om avskaffande av dödsstraffet som EU:s ordförandeskap gjorde den 19 december 2006 vid FN:s generalförsamling och som från början undertecknades av 85 länder från alla geografiska grupper,

–  med beaktande av det uttalande som EU:s ordförandeskap gjorde för Europeiska unionens räkning vid FN:s människorättsråds fjärde session den 29 mars 2007,

–  med beaktande av det allmänna stödet för ett moratorium, vilket FN:s generalsekreterare gav uttryck för under sitt besök i Rom nyligen,

–  med beaktande av det beslut som rådet (allmänna frågor och yttre förbindelser) fattade den 18 juni 2007 om att lägga fram en resolution med krav på ett moratorium för avrättningar vid öppnandet av FN:s generalförsamlings 62:a session,

–  med beaktande av talmanskonferensens beslut av den 12 juli 2007 att utse den 10 oktober varje år till Europadagen mot dödsstraff,

–  med beaktande av artikel 2 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Förespråkandet av ett allmänt moratorium för dödsstraff är ett tydligt politiskt beslut som syftar till att dödsstraffet ska avskaffas i alla länder.

B.  I sina resolutioner av den 1 februari 2007 och den 26 april 2007 uppmanade parlamentet EU:s ordförandeskap att utan dröjsmål lägga fram en resolution för FN:s pågående generalförsamling, och att hålla parlamentet informerat om uppnådda resultat. Hittills har ingen resolution lagts fram för FN:s pågående generalförsamling.

C.  Det uttalande om dödsstraffet som Europeiska unionen gjorde vid FN:s generalförsamling den 19 december 2006 har nu undertecknats av 95 länder från alla geografiska grupper.

1.  Europaparlamentet beklagar att det textförslag som EU:s ordförandeskap lagt fram för andra stora bidragsgivare inte är så målinriktat som en resolution om moratoriet bör vara för att utgöra ett avgörande steg på väg mot avskaffandet av avrättningar.

2.  Europaparlamentet uttrycker oro över att det kort före FN:s generalförsamlings 62:a session ännu inte har meddelats när resolutionen om ett moratorium formellt ska tas upp på generalförsamlingens dagordning under punkten mänskliga rättigheter.

3.  Europaparlamentet upprepar att EU:s medlemsstater måste göra sitt yttersta för att så många länder som möjligt ska ställa sig bakom resolutionen.

4.  Europaparlamentet upprepar sitt erkännande av den ledande roll som Italiens regering spelat och uppmanar den italienska regeringen, det portugisiska ordförandeskapet och alla EU:s medlemsstater att anta en text som är tydligt inriktad på ett allmänt moratorium mot dödsstraff som ett steg på väg mot avskaffandet av dödsstraffet och att lämna in resolutionen till den 62:a generalförsamlingens högnivåsegment för att omedelbart få länder från alla kontinenter att ställa sig bakom resolutionen.

5.  Europaparlamentet uppmanar alla EU:s medlemsstater att genast utarbeta en handlingsplan för att nå ett framgångsrikt resultat vid omröstningen både i FN:s generalförsamlings tredje kommitté och i plenarsessionen i slutet av året.

6.  Europaparlamentet uppdrar åt en ad hoc-delegation att besöka FN:s generalförsamlings tredje kommitté före omröstningen om resolutionen, att lägga fram Europaparlamentets synpunkter för nationella delegationer och att närvara vid relevanta sammanträden som kommittén håller.

7.  Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att uppmuntra de länder som ännu inte har undertecknat och ratificerat det andra frivilliga protokollet till Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter att göra detta, och att uppmuntra de medlemsstater som inte har undertecknat protokoll nr 13 till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna avseende dödsstraff att göra det.

8.  Europaparlamentet uppmanar EU:s alla institutioner och medlemsstater att tillsammans med Europarådet utse den 10 oktober till Europadagen mot dödsstraff från och med 2007.

9.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att ta alla tillfällen som ges för att stödja inrättandet av regionala koalitioner som arbetar för införande av ett moratorium och avskaffande av dödsstraffet.

10.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EU:s medlemsstater, FN:s generalsekreterare, ordföranden för FN:s generalförsamling samt till FN:s medlemsländer.