FÖRSLAG TILL RESOLUTION
7.11.2007
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Cristiana Muscardini
för UEN-gruppen
om det europeiska intresset – för framgång i en globaliserad värld
B6‑0435/2007
Europaparlamentets resolution om det europeiska intresset – för framgång i en globaliserad värld
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. EU måste anta en lämplig strategi för att kunna bemöta globaliseringens utmaningar och motverka dess risker och för att tackla den ökade konkurrensen från stora tillväxtekonomier.
B. För att ett sådant initiativ ska bli framgångsrikt krävs det att det råder konsekvens mellan de interna och externa aspekterna av den förnyade Lissabonagendan.
C. Det förekommer ofta allmänna protesterar mot de negativa effekterna av handelns liberalisering på vissa regioner och ekonomiska sektorer, samtidigt som dess positiva effekter på innovation, konkurrenskraft och sysselsättning alltför ofta förbises.
D. Marknadstillträde försvåras alltmer av olika typer av icke-tariffära hinder.
E. Höga tullar utgör fortfarande ett betydande hinder för handeln, i synnerhet i förbindelserna med de stora tillväxtländerna.
F. Det multilaterala handelssystemet, som förkroppsligas av WTO, är fortfarande det mest effektiva systemet för att uppnå rättvis global handel genom att lämpliga regler tas fram och genom att efterlevnaden av dessa regler garanteras.
G. Bilaterala avtal som kompletterar multilaterala förhandlingar kan vara ytterligare ett verktyg för EU för att förbättra sitt konkurrensläge.
H. EU bör vara berett att, när så är nödvändigt, försvara sig mot kränkningar av överenskomna regler och mot orättvisa handelsmetoder.
1. Europaparlamentet anser att handelspolitiken är en viktig beståndsdel i alla strategier som har som mål att stimulera tillväxt och skapa arbetstillfällen genom en förbättring av EU:s konkurrenskraft.
2. Europaparlamentet anser att Europeiska unionen i samband med externa åtgärder måste uppmuntra reform och internationellt samarbete på det ekonomiska området i syfte att skapa ett gynnsamt företagsklimat och främja hållbar utveckling i hela världen.
3. Europaparlamentet anser att fördelarna med ett öppet handelssystem uppväger dess eventuella negativa konsekvenser. Parlamentet anser därför att EU bör fortsätta att sträva efter att fullfölja den inre marknaden, främja fri och rättvis handel samt motverka protektionism. Parlamentet anser även att de eventuella negativa konsekvenserna av ett öppet handelssystem för vissa sektorer, regioner och länder, såsom förflyttningar och omplaceringar, inte får förbises.
4. Europaparlamentet anser att kommissionen bör anta en strategi för att positivt påverka globaliseringsprocessen och för att hantera risker.
5. Europaparlamentet påminner om att EU i de flesta sektorer redan är en av världens öppnaste ekonomier och att EU:s resultat, i förhållande till utvecklade ekonomier och tillväxtekonomier, påverkas negativt av bristande ömsesidighet i villkoren för marknadstillträde, otillräcklig efterlevnad av överenskomna handelsregler och spridning av orättvisa handelsmetoder.
6. Europaparlamentet konstaterar att många länder i världen, inbegripet några stora tillväxtekonomier, fortfarande tar ut höga tullavgifter och andra avgifter på EU:s export. Parlamentet anser att en av de främsta prioriteringarna för EU:s handelspolitik bör vara att avskaffa eller avsevärt minska sådana hinder, med hänsyn tagen till utvecklingsaspekter.
7. Europaparlamentet anser att det multilaterala handelssystemet, förkroppsligat av WTO, fortfarande är det mest effektiva systemet för att uppnå rättvis global handel. Parlamentet anser emellertid att WTO-systemet i viss utsträckning bör reformeras för att bli öppnare och effektivare.
8. Europaparlamentet anser att alla frihandelsavtal som EU ingår bör vara förenliga med WTO:s regler, vara mångsidiga och framåtsträvande, ge verkligt ömsesidigt marknadstillträde och dessutom garantera långtgående liberalisering av tjänster och investeringar, och därmed gå längre än befintliga multilaterala åtaganden.
9. Europaparlamentet betonar lagstiftningsfrågornas växande betydelse inom den internationella handeln. Parlamentet efterlyser större överensstämmelse mellan EU:s regler och metoder och de regler och metoder som tillämpas av EU:s främsta handelspartner. Parlamentet understryker att detta inte bör leda till en nedåtgående harmonisering av normer och föreskrifter som skulle urholka medborgarnas förtroende när det gäller hälsa, säkerhet och miljö. Parlamentet betonar att det snarare bör ske ökade insatser för att garantera att sådana regler och metoder både erkänns och tillämpas av EU:s främsta handelspartner.
10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fortsätta sina insatser för forskning, utveckling och innovation. Parlamentet konstaterar att iakttagande av patent och skydd av immateriella rättigheter är viktiga faktorer för EU:s externa konkurrenskraft, och anser att EU bör inta en mer bestämd hållning mot tredjeländer på detta område.
11. Europaparlamentet anser att det för att bevara och förbättra EU:s externa konkurrenskraft krävs att EU:s främsta handelspartner på lämpligt sätt iakttar de immateriella rättigheterna.
12. Europaparlamentet insisterar på behovet av att särskilt fokusera på icke-tariffära hinder som, i och med att tullavgifterna stegvis minskas eller avskaffas, tenderar att vara det främsta hindret för internationell handel. Parlamentet uppmärksammar att icke-tariffära hinder förekommer i många olika former samt att de är tekniskt komplexa och politiskt känsliga, vilket gör det svårt att bekämpa dem. Kommissionen uppmanas således att avsätta tillräckliga resurser för denna krävande uppgift.
13. Europaparlamentet anser att strävan efter ytterligare liberalisering av handeln gör det än mer nödvändigt för EU att bevara sin förmåga att skydda sig själv mot orättvisa handelsmetoder. Parlamentet anser att därför att de handelspolitiska skyddsinstrumenten är en oumbärlig beståndsdel av EU:s strategi för extern konkurrenskraft.
14. Europaparlamentet konstaterar att globaliseringen av ekonomin skapar nya möjligheter för EU-ekonomierna, vilka troligen kommer att spela en viktigare roll under de kommande årtiondena och vinna ytterligare på stordriftsfördelar, urbanisering, nätverk och ett gott rykte.
15. Europaparlamentet poängterar att EU endast kan uppnå Lissabonstrategins mål inom unionen genom att agera aktivt och enat på global nivå. Parlamentet välkomnar därför avsikten att utveckla en enhetlig extern dimension av Lissabonstrategin och anser att man inom en omfattande extern politik med tyngdpunkt på lagstiftningssamarbete, enhetliga standarder och likvärdiga regler måste främja såväl rättvis konkurrens som handel. Parlamentet vill i detta sammanhang dock påpeka att man inte får underskatta vikten av att ytterligare förbättra samarbetet och reformförfarandena inom EU.
16. Europaparlamentet understryker EU:s allt större betydelse som en global aktör och en av de största förmånstagarna av en öppen världsekonomi, som världens största varuexportör och varuimportör, som världens största tjänsteexportör samt som det näst största mottagar- och ursprungsområdet för utländska direktinvesteringar. Parlamentet anser därför att EU har ett stort ansvar för att lösa globala frågor och anta gemensamma externa ekonomisk-politiska redskap för att hantera det yttre inflytandet på EU:s inre marknad.
17. Europaparlamentet anser att global konsolidering av industrier och det faktum att investerare i tredjeländer förvärvar EU-företag och vice versa sänker den faktiska kapitalkostnaden. Parlamentet efterfrågar åtgärder för att bekämpa protektionismen såväl inom som utanför EU. Utan en god samordning vid utarbetandet av EU:s tillsynsram och en strikt efterlevnad av EU:s konkurrensregler kan fördelarna med den inre marknaden och de stordriftsfördelar som uppnås tack vare att EU agerar som en enhet på den globala marknaden dock komma att minska.
18. Europaparlamentet rekommenderar att ECB ska vara oberoende vid fastställandet av den monetära politiken och vid hanteringen av instabiliteten på de globala finansiella marknaderna. Parlamentet understryker att apprecieringen av eurons växelkurs beror på allt större obalanser i tredjeländer och på en trög efterfrågan i EU. Detta leder till ett högre konkurrenstryck på EU-företag och nödvändiggör ett svar från EU i form av en sund ekonomisk politik, internationella överenskommelser och samarbete.
19. Europaparlamentet anser att den kraftigt ökande efterfrågan på naturresurser, basvaror och tjänster som drivs på av tillväxten i utvecklingsekonomierna kan utöva ett inflationstryck på EU-staternas ekonomier, som hittills har kompenserats av deras bidrag till ökningen av det globala utbudet. Därför anser parlamentet att EU:s medlemsstater ska förbereda ekonomisk-politiska redskap med strategier för teknisk tillväxt för att bekämpa inflationen och en ram för eventuella makroekonomiska justeringar och förbättrad samordning.
20. Europaparlamentet anser att en öppen finansiell marknad, effektiva konkurrensregler och lämplig reglering och tillsyn även i fortsättningen kommer att vara avgörande med tanke på globaliseringen av de finansiella marknaderna och behovet att garantera konsumenternas rättigheter. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att inlemma frågorna om den finansiella marknaden i respektive EU-initiativ inom ramen för gemenskapens Lissabonprogram.
21. Europaparlamentet betonar att avmattningen i produktivitetsökningen är en källa till oro inom den ekonomiska politiken och att den skiljer sig åt inom EU. Man kan dock se ett gemensamt mönster av svagheter på marknaderna, i distributionen och inom de finansiella tjänsterna.
22. Europaparlamentet påpekar att strukturell stelhet hindrar en effektiv användning av ny teknik och tillgång till nätverk i gammalmodiga branscher. Riktlinjerna för den ekonomiska politiken borde inkludera åtgärder på utbudssidan för att skapa en gynnsam miljö för gränsöverskridande affärsverksamhet och skynda på genomförandet av en inre finansiell marknad.
23. Europaparlamentet anser att marknadens, distributionens och de finansiella tjänsternas funktionssätt skulle kunna förbättras genom en bredare samordning av de ekonomiska reformerna i medlemsstaterna, i synnerhet inom euro-området, och en modernisering av ekonomin genom ökade teknikinvesteringar. Parlamentet stöder ett integrerat synsätt på ekonomisk styrning som grundar sig på det mervärde som integration ger.
24. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.