FÖRSLAG TILL RESOLUTION
7.11.2007
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Joseph Daul, Daniel Caspary, Marianne Thyssen, Malcolm Harbour, Giles Chichester, Cristobal Montoro Romero och Csaba Őry
för PPE-DE-gruppen
om det europeiska intresset – för framgång i en globaliserad värld
B6‑0441/2007
Europaparlamentets resolution om det europeiska intresset – för framgång i en globaliserad värld
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Det europeiska intresset – För framgång i en globaliserad värld” (KOM(2007)0581,
– med beaktande av meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Europa i världen: ett starkare partnerskap för bättre marknadstillträde för EU:s exportörer”(KOM(2007)0183),
– med beaktande av meddelandet från kommissionen till Europeiska rådet ”Ett innovationsvänligt, modernt Europa” (KOM(2006)0589),
– med beaktande av meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Ett konkurrenskraftigt Europa i världen – Ett bidrag till EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi” (KOM(2006)0567),
– med beaktande av meddelandet från kommissionen ”Ekonomiska reformer och konkurrenskraft: det viktigaste i den europeiska konkurrenskraftsrapporten 2006” (KOM(2006)0697),
– med beaktande av slutsatserna från Europeiska rådets vårmöte den 9 mars 2007,
– med beaktande av sin resolution av den 15 mars 2006 om bidraget till Europeiska rådets vårmöte 2006 om Lissabonstrategin,
– med beaktande av sitt betänkande av den 22 maj 2007 om ”EU i världen – konkurrenskraftens externa aspekter” (2006/2292(INI)),
– med beaktande av sitt betänkande av den 14 februari 2006 om ”Globaliseringens effekter på den inre marknaden” (2004/2225(INI)),
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Europeiska unionen har en nyckelroll inom den internationella handeln och måste fortsätta inta ledarskapet i det globala ekonomiska systemet.
B. EU måste bemöta konkurrensen för att garantera tillväxt och skapa jobb i en global ekonomi som ständigt moderniseras och i ett sammanhang då konkurrensen från de stora tillväxtekonomierna ökar.
C. Det krävs att det råder konsekvens mellan de interna och externa aspekterna av den förnyade Lissabonagendan för tillväxt och sysselsättning för att detta initiativ ska bli framgångsrikt.
D. EU:s resultat, när det gäller exporter både till utvecklade ekonomier och tillväxtekonomier, påverkas alltför ofta negativt av bristande ömsesidighet i villkoren för marknadstillträde, icke-tariffära hinder och orättvisa handelsmetoder.
E. Tillväxtländerna ökar på ett betydande sätt investeringarna i FoU och på de vetenskapliga och tekniska områdena, vilket ger anledning till frågor om hur hållbar EU:s politik är i den nuvarande konkurrensutsatta kunskaps- och innovationsvärlden.
F. Insatser för att ta itu med klimatförändringarna kan endast göras på internationell nivå.
G. En gemensam extern energipolitik, som grundar sig på principerna för mångfald, hållbarhet och solidaritet, skulle syfta till att förbättra försörjningstryggheten för hela EU och stärka EU:s trovärdighet som global aktör.
1. Europaparlamentet anser att EU:s externa konkurrenskraft är avgörande för att målen för Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning ska kunna uppfyllas.
2. Europaparlamentet välkomnar kommissionens avsikt att stärka EU:s åtgärder avseende den externa dimensionen av Lissabonstrategin, och anser att EU har ett stort ansvar för att anta gemensamma instrument för en ekonomisk utrikespolitik för att hantera de externa effekterna av EU:s inre marknad.
3. Europaparlamentet påminner om att EU redan är en av de mest öppna ekonomierna i världen inom de flesta sektorer och att det på ett betydande sätt har bidragit till, och dragit nytta av, den avsevärda ökningen av världshandeln.
4. Europaparlamentet beklagar att EU-medborgarna ofta likställer globalisering med minskade europeiska vinster och förlust av arbetsplatser. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att informera EU-medborgarna bättre om alla aspekter av globaliseringen och om att det behövs en politik på EU-nivå för att bemöta en globaliserad ekonomis utmaningar.
5. Europaparlamentet upprepar sitt krav på en EU-strategi för att genomföra de reformer som behövs för att EU ska kunna hålla jämna steg med globaliseringen för att kunna behålla sin position i en snabbt föränderlig världsekonomi, och därigenom få fart på produktion och sysselsättning.
6. Europaparlamentet betonar den avgörande betydelse en fullt fungerande inre marknad har för att stödja EU:s globala konkurrenskraft.
7. Europaparlamentet riktar uppmärksamheten på den enorma potential som finns att ta till genom offentlig upphandling som en pådrivande faktor för nya produkter och tjänster. Parlamentet uppmanar kommissionen att tillhandahålla riktlinjer om innovativa upphandlingsmetoder så snart som möjligt.
8. Europaparlamentet anser att den transatlantiska inre marknaden skulle kunna vara ett lämpligt instrument för att garantera effektiviteten av EU:s försvar för handeln, hållbar konkurrenskraft och innovation. Parlamentet upprepar sitt krav på ett nytt partnerskapsavtal mellan EU och USA, som ska syfta till att eliminera eller avsevärt minska alla kvarvarande hinder för handel och investeringar.
9. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att vid utformningen av den inre politiken systematiskt utvärdera och beakta liknande politik som genomförs av EU:s viktigaste partner, såsom USA, Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och Japan, i syfte att förbättra Europeiska unionens konkurrenskraft och avlägsna hinder för den globala handeln.
10. Europaparlamentet betonar att politiska initiativ för att öka konkurrenskraften inte får försvaga europeiska standarder. Parlamentet påminner om vikten av att föra en konstruktiv och välbalanserad dialog med externa partners i syfte att påverka utarbetandet av internationella standarder.
11. Europaparlamentet stödjer Lissabonstrategins mål att öppna EU:s potential för innovation och kreativitet genom att öka utgifterna för FoU. Parlamentet påminner om att EU måste stärka samordningen av insatserna för forskning, innovation och utbildning, stärka det offentligt-privata partnerskapet för FoU och underlätta de små och medelstora företagens tillgång till ny kunskap.
12. Europaparlamentet överensstämmer med syftena med Europeiska forskningsområdet (ERA), som en hörnsten i det europeiska kunskapssamhället, för att uppfylla EU:s och dess medborgares ekonomiska, sociala och miljömässiga ambitioner, men ser fram emot att fördjupa och bredda ERA så att det till fullo bidrar till den förnyade Lissabonstrategin.
13. Europaparlamentet välkomnar kommissionens föreslagna samråd med små och medelstora företag och det därpå följande utarbetandet av ”lagen om småföretag”. Parlamentet ställer sig bakom idén med ett särskilt initiativ för att ytterligare stimulera de små och medelstora företagens bidrag, som den viktigaste sysselsättningsskapande faktorn. Parlamentet konstaterar att särskilda åtgärder för att uppmuntra innovativa små och medelstora företag med hög tillväxtpotential kommer att ha en katalytisk effekt på en konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi.
14. Europaparlamentet betonar vikten av en samordnad sysselsättningspolitik i EU, särskilt när det gäller invandring (”blue card”). Parlamentet betonar att en flexibel arbetsmarknad och livslångt lärande är avgörande faktorer för att stimulera EU:s konkurrenskraft.
15. Europaparlamentet efterlyser en trovärdig gemensam extern energipolitik som ett effektivt instrument för att ta itu med EU:s beroende, för att garantera försörjningstrygghet till rimliga och förutsägbara priser, diversifiera energikällorna och leverantörerna, garantera hållbarhetsmålen och garantera alla EU-medlemsstaters långsiktiga intressen. Parlamentet upprepar att Lissabonstrategins mål kan nås helt endast genom ytterligare ansträngningar för att fastställa en gemensam energipolitik.
16. Europaparlamentet erkänner att endast en hållbar, miljövänliga strategi på internationell nivå effektivt kan ta itu med utmaningarna avseende klimatförändringarna. Parlamentet uppmanar kommissionen att utöva påtryckningar för ett starkt internationellt samförstånd, som leder till ramar från Förenta Nationerna med bindande obligatoriska mål för utvecklingsländerna.
17. Europaparlamentet betonar att EU:s strategier för hållbar utveckling och för att ta itu med klimatförändringarna bör ges tillräckligt stöd och teknisk forskning och utveckling.
18. Europaparlamentet rekommenderar att ECB ska vara oberoende vid fastställandet av den monetära politiken och vid hanteringen av instabiliteten på de globala finansiella marknaderna. Vidare understryker parlamentet att uppskrivningen av eurons växelkurs beror på allt större obalans i tredjeländer och trög efterfrågan i EU. Detta leder till ett högre konkurrenstryck på EU-företagen och gör det ännu viktigare att EU reagerar med en sund ekonomisk politik, internationella överenskommelser och samarbete.
19. Europaparlamentet anser att en öppen finansiell marknad, effektiva konkurrensregler och lämplig reglering och tillsyn även i fortsättningen kommer att vara avgörande med tanke på globaliseringen av de finansiella marknaderna och behovet att garantera konsumenternas rättigheter. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att inlemma frågorna om den finansiella marknaden i respektive EU-initiativ inom ramen för gemenskapens Lissabonprogram.
20. Europaparlamentet anser att marknadens, distributionens och de finansiella tjänsternas funktionssätt skulle kunna förbättras genom en bredare samordning av de ekonomiska reformerna i medlemsstaterna, särskilt inom euro-området, och en modernisering av ekonomin genom ökade teknikinvesteringar. Parlamentet stöder ett integrerat synsätt på ekonomisk styrning som grundar sig på det mervärde som integration ger.
21. Europaparlamentet anser att utveckling av internationella regler och standarder är avgörande för att uppnå konvergens på lagstiftningsområdet. Parlamentet uppmanar kommissionen att aktivt delta i arbetet i alla berörda internationella organ och i organ som fastställer standarder, i syfte att åstadkomma bättre överensstämmelse mellan EU:s regler och metoder och de regler och metoder som tillämpas av EU:s främsta handelspartner.
22. Europaparlamentet betonar vikten av multilaterala handelsbestämmelser inom Världshandelsorganisationen, även för utvecklingsländerna. Parlamentet uppmanar kommissionen att förstärka dem med kompletterande bilaterala och regionala handelsavtal, särskilt med tillväxtekonomier, och att nå framsteg i förhandlingarna så snart som möjligt. Parlamentet betonar i detta sammanhang betydelsen av långtgående liberalisering av tjänster och investeringar.
23. Europaparlamentet välkomnar kommissionens beslut att se över EU:s strategi för marknadstillträde. Parlamentet uppmanar kommissionen att se till att villkoren för marknadstillträde är garanterat ömsesidiga, liksom att överenskomna handelsbestämmelser iakttas.
24. Europaparlamentet insisterar på att när EU gör eftergifter till sina förhandlingsparter bör, förutom när det motiveras av utvecklingshänsyn, detta bemötas med eftergifter från de berörda länderna.
25. Europaparlamentet understryker att EU måste övertyga tilllväxtekonomier, däribland Kina, att respektera de mänskliga rättigheterna och sociala och ekonomiska standarder samt garantera att de genomförs. Parlamentet betonar att respekt för de mänskliga rättigheterna borde vara en integrerad del av den hållbara ekonomiska utvecklingen i en globaliserad värld.
26. Europaparlamentet anser att strävan efter ytterligare liberalisering av handeln gör det än mer nödvändigt för EU att bevara sin förmåga att skydda sig själv mot orättvisa handelsmetoder. Parlamentet anser därför att de handelspolitiska skyddsinstrumenten (TDI) är en oumbärlig beståndsdel av EU:s strategi för extern konkurrenskraft.
27. Europaparlamentet betonar vikten av att patent respekteras och immateriella rättigheter försvaras för EU:s externa konkurrenskraft, och anser att EU bör anta en kraftfullare hållning mot tredjeländer i det avseendet.
28. Europaparlamentet anser att EU och dess handelspartner också kommer att vara tvungna att allt mer betona internationellt erkännande av minimimiljöstandarder som skapar lika villkor för alla partner.
29. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaterna.