Förslag till resolution - B6-0546/2007Förslag till resolution
B6-0546/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

11.12.2007

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Vittorio Agnoletto
för GUE/NGL-gruppen
om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina

Förfarande : 2007/2678(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0546/2007
Ingivna texter :
B6-0546/2007
Antagna texter :

B6‑0546/2007

Europaparlamentets resolution om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av den gemensamma förklaringen från det tionde toppmötet mellan Kina och EU som hölls i Peking den 28 november 2007,

–  med beaktande av de förhandlingsrundor inom ramen för människorättsdialogen som EU och Kina höll i Peking den 17 oktober 2007 och i Berlin den 15–16 maj 2007,

–  med beaktande av sin resolution av den 7 september 2006 om förbindelserna mellan EU och Kina och sina tidigare resolutioner om Kina,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Alla beslut om att inleda en människorättsdialog fattas på grundval av kriterier som antagits av rådet, varvid särskild hänsyn tas till den stora oro som EU hyser över den konkreta människorättssituationen i det berörda landet, huruvida myndigheterna i det landet har gjort ett genuint åtagande med avseende på en sådan dialog i syfte att förbättra den konkreta människorättssituationen, och den positiva effekt som en människorättsdialog kan ha på människorättssituationen.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin besvikelse över att man inte tillmätte människorättsfrågor större betydelse vid toppmötet mellan EU och Kina för att på så sätt ge dem ökad politisk tyngd, och beklagar att EU inte utnyttjade den möjlighet som de kommande olympiaderna ger att ta upp allvarliga frågor om situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina.

2.  Europaparlamentet efterlyser samtidigt större enhetlighet och konsekvens när det gäller mänskliga rättigheter, handel och säkerhet. Parlamentet uppmanar därför EU att garantera att dess handelsförbindelser med Kina är kopplade till krav på människorättsreformer och uppmanar i detta sammanhang rådet att göra en omfattande utvärdering av människorättssituationen.

3.  Europaparlamentet understryker behovet av att avsevärt stärka och förbättra dialogen mellan EU och Kina om de mänskliga rättigheterna.

4.  Europaparlamentet uppmanar rådet att inom ramen för dialogen fortsätta de intensiva diskussionerna om aktuella ämnen, såsom ratificeringen av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, reformen av de straffrättsliga systemen, inklusive dödsstraff och omskolning genom arbete, yttrandefrihet (särskilt på Internet), pressfrihet, samvetsfrihet, åsikts- och religionsfrihet, minoriteters situation i Tibet och Xinjiang, och arbetares rättigheter samt andra sociala och ekonomiska rättigheter.

5.  Europaparlamentet uppmanar Kina att i sin egenskap av medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter följa förfarandena genom att tillämpa rekommendationerna från FN:s särskilda rapportör för tortyr och att ge FN-experter en stående inbjudan till Kina.

6.  Europaparlamentet beklagar att inga betydande framsteg har gjorts när det gäller frisläppandet av politiska fångar som fängslats för sin inblandning i demonstrationer.

7.  Europaparlamentet betonar behovet av att fortsätta organisera lagstiftningsseminariet om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina, som tidigare föregick dialogen, där företrädare för både den akademiska världen och det civila samhället deltar. Parlamentet noterar i detta sammanhang att det akademiska nätverket för mänskliga rättigheter mellan EU och Kina har upprättats, och uppmanar kommissionen att se till att detta nätverk kommer att fungera effektivt i samarbete med Europaparlamentet.

8.  Europaparlamentet påminner kommissionen och parlamentet om behovet av att på nytt granska möjligheten att inbegripa ledamöter av Europaparlamentet och Kinas nationella folkkongress i de delegationer som deltar i dialogen.

9.  Europaparlamentet är mycket oroat över den senaste ökningen av politisk förföljelse i samband med olympiaden som riktas mot försvarare av mänskliga rättigheter, journalister, advokater, människor som lämnar in framställningar och civilsamhällsaktivister, vilka spärras in i läger eller mentalsjukhus, eller hålls i husarrest, och uppmanar de kinesiska myndigheterna att upphöra med dessa brott mot de mänskliga rättigheterna.

10.  Europaparlamentet uppmanar Kina att vidta konkreta åtgärder för att införa yttrandefrihet och att respektera pressfriheten, både för kinesiska och utländska journalister. Parlamentet är särskilt oroligt över den bristande tillämpningen av de nya reglerna för internationella journalister som verkar i Kina, och uppmanar kraftfullt de kinesiska myndigheterna att omedelbart upphöra med att censurera och blockera tusentals webbplatser för nyheter och information som är baserade utomlands. Parlamentet begär att man ska frige alla journalister, Internetanvändare och cyberdissidenter som hålls fängslade i Kina på grund av att de utövat sin rätt till information.

11.  Europaparlamentet uppmanar Internationella olympiska kommittén att garantera att Kina införlivar sina löften om att låta landets befolkning komma i åtnjutande av mediefrihet och andra grundläggande rättigheter.

12.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till Folkrepubliken Kinas parlament och regering.