FÖRSLAG TILL RESOLUTION
23.1.2008
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Pasqualina Napoletano, Christa Prets, Libor Rouček och Vicente Miguel Garcés Ramón
för PSE-gruppen
om Iran
B6‑0048/2008
Europaparlamentets resolution om Iran
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Iran, särskilt resolutionerna om kärnkraft och mänskliga rättigheter, och i synnerhet resolutionerna av den 13 oktober 2005, den 17 november 2005, den 15 februari 2006 och den 25 oktober 2007,
– med beaktande av slutsatserna från Europeiska rådet, särskilt av den 14 december 2007,
– med beaktande av resolutionerna 1696 (31 juli 2006), 1737 (27 december 2006) och 1747 (24 mars 2007) från FN:s säkerhetsråd om Irans kärnenergiprogram,
– med beaktande av den arbetsplan som Iran och Internationella atomenergiorganet (IAEA) enades om i syfte att reda ut frågor i anslutning till Irans kärnenergiprogram (genomförande av säkerhetskontrollavtalet enligt icke-spridningsfördraget i Islamiska republiken Iran COV/2007/48 (30 augusti 2007), och bilaga INFCIRC/711),
– med beaktande av rapporterna från IAEA:s styrelse, särskilt rapporten av den 15 november 2007 (GOV/207/58) om genomförande av säkerhetskontrollavtalet och relevanta bestämmelser i resolutionerna 1737 och 1747 från FN:s säkerhetsråd i Islamska republiken Iran,
– med beaktande av rapporten om Irans mål och kapacitet på kärnenergins område av den 3 december 2007 från Förenta staternas underrättelsetjänster National Intelligence Estimate (US NIE) och det yttrande (pressmeddelande 2007/22) som IAEA:s generaldirektör avgav om denna fråga,
– med beaktande av resolution 61/176 av den 19 december 2006 från FN:s generalförsamling och i synnerhet generalförsamlingens resolution 62/168 om människorättsituationen i Islamiska republiken Iran som antogs den 18 december 2007,
– med beaktande av den resolution om ett moratorium för dödsstraffet som FN:s generalförsamling antog den 18 december 2007,
– med beaktande av det andra interparlamentariska sammanträdet mellan Europaparlamentet och Iran som hölls i Teheran den 7–9 december 2007,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
Om kärnenergifrågan:
A. I artikel IV i icke-spridningsfördraget föreskrivs att inget i fördraget får tolkas som att det påverkar den omistliga rätt som alla avtalsslutande parter innehar när det gäller att utveckla forskning, tillverkning och användning av kärnenergi för fredliga syften utan åtskillnad och i enlighet med artiklarna I och II i avtalet.
B. Hittills har Iran inte helt lagt ned den anrikningsrelaterade verksamheten och upparbetningen, och inte heller genomfört tilläggsprotokollen till icke-spridningsfördraget enligt kraven i resolutionerna 1696/2006, 1737/2006 och 1747/2007 från FN:s säkerhetsråd i syfte att återupprätta förtroendet för att landets kärnenergiprogram är av fullständigt fredlig karaktär.
C. De senaste diskussionerna mellan EU:s höge representant Javier Solana och Irans förhandlare om kärnenergifrågor Saeed Jalili i London den 30 november 2007 gav inte något positivt resultat, särskilt i fråga om Irans uppfyllande av kraven från FN:s säkerhetsråd om att upphöra med anrikning av kärnmaterial.
D. I den senaste rapporten 2007 (GOV/207/58) av den 15 november 2007 noterade IAEA:s generaldirektör Mohammed El Baradei att genomförandet av IAEA:s säkerhetskontroller i Iran har förbättrats och att Iran tillhandahållit mer information om tidigare etapper av sitt kärnenergiprogram. El Baradei underströk emellertid att det behövs mer samarbete för att kunna förklara den nuvarande verksamheten, medräknat de spår av höganrikat uran som inspektörerna funnit på kärnanläggningarna. Han uppmanade med kraft att Iran skulle genomföra tilläggsprotokollet så snart som möjligt.
E. I sin rapport av den 3 december 2007 fastställde US NIE att Iran, som stoppade sitt kärnvapenprogram 2003, inte hade inlett det på nytt i mitten av 2007, trots all oro kring anrikningen av uran och dess framtida användning för kärnvapen.
F. Antagandet av resolutionerna 1737 och 1747 från FN:s säkerhetsråd kräver ytterligare politiska och diplomatiska initiativ från det internationella samfundets sida för att konkreta framsteg ska kunna uppnås.
G. Vid G8-ledarnas årliga toppmöte som hölls den 6–8 juni 2007 betonades betydelsen av att det utvecklas och genomförs en mekanism med multilaterala metoder för kärnbränslecykeln såsom ett eventuellt alternativ till nationell anrikning och upparbetning.
Om mänskliga rättigheter:
H. Alla relevanta internationella institutioner, internationella människorättsorganisationer samt det civila samhället och människorättsförsvararna i Iran är överens om att situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran försämrats under senare år, trots många insatser från de iranska myndigheterna för att främja universella värden.
I. Under senare år och särskilt under 2007 har antalet avrättningar i Iran, bland annat av minderåriga och homosexuella, ökat dramatiskt och ofta genomförts som offentlig hängning.
J. Under de senaste månaderna har journalister, kvinnorättsaktivister, fackligt anslutna, intellektuella, studenter och lärare arresterats, hållits häktade och ofta även torterats.
K. Förtrycket och diskrimineringen av etniska och religiösa grupper som utövar rätten att fritt ge uttryck för åsikter och religiös övertygelse ökar, särskilt mot kurder (omkring 500 personer har fängslats, de flesta av dem studenter), araber samt medlemmar av bahaiernas och sufiernas trossamfund.
L. Tiotals studenter har häktats under de senaste månaderna till följd av protester mot att man har bytt ut många universitetslärare och vidtagit andra åtgärder för att ytterligare begränsa yttrandefriheten vid högskolorna. Hit hör även att ett antal studentpublikationer förbjudits och dragits tillbaka, och att studenter avstängts från högskolorna.
M. Iran har fortfarande inte undertecknat FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.
Om förbindelserna mellan EU och Iran:
N. I december 2003 avbröt Iran den övergripande dialogen mellan EU och Iran, och det har inte hållits några möten inom ramen för människorättsdialogen mellan EU och Iran sedan juni 2004.
O. Under senare år har EU:s förbindelser med Iran grundat sig på ett tillvägagångssätt i tre delar som består av förhandlingar om ett handels- och samarbetsavtal, en politisk dialog och en människorättsdialog. Dessa tre aspekter kan inte behandlas åtskilt.
P. Kommissionen har inte några avtalsmässiga förbindelser med Iran och inte heller någon delegation i Iran.
Om kärnenergifrågan:
1. Europaparlamentet stödjer EU:s insatser för att finna en långsiktig förhandlingslösning på kärnenergifrågan med Iran och betonar IAEA:s viktiga roll. Parlamentet är oroat över att de senaste diskussionerna mellan EU:s höge representant för GUSP, Javier Solana, och Irans förhandlare om kärnenergifrågor, Saeed Jalili, inte resulterat i konkreta framsteg.
2. Europaparlamentet noterar de framsteg som gjorts för att genomföra IAEA:s och Irans arbetsplan och uppmanar med kraft Iran att fortsätta samarbeta med IAEA, tillhandahålla fullständiga, klara och trovärdiga svar angående sin tidigare och nuvarande verksamhet på kärnenergiområdet samt ratificera och genomföra tilläggsprotokollen. Vidare framhåller parlamentet att genomförandet av dessa åtgärder och de åtgärder som rör insyn i enlighet med IAEA:s krav skulle vara ett positivt steg för att återställa förtroendet för Irans kärnenergiprogram.
3. Europaparlamentet uttrycker sitt stöd för alla politiska och diplomatiska initiativ som i enlighet med resolutionerna 1696, 1737 och 1747 från FN:s säkerhetsråd syftar till att uppnå en förhandlingslösning på den iranska kärnenergifrågan. Parlamentet stödjer Europeiska rådets slutsatser av den 14 december 2007 om de diskussioner som för närvarande pågår i FN:s säkerhetsråd i syfte att uppnå målen i dessa resolutioner.
4. Europaparlamentet upprepar att det går att finna en lösning på den nuvarande upptrappningen av kärnenergifrågan och att man inte bör överväga militära åtgärder. Parlamentet uppmanar de amerikanska myndigheterna och alla övriga berörda parter att avstå från all slags retorik om militära alternativ och politiska regimskiftesstrategier i Iran.
5. Europaparlamentet erkänner att Iran har rätt att utveckla ett kärnenergiprogram i enlighet med artikel IV i icke-spridningsfördraget, och anser att de initiativ och förslag som EU och Irans övriga internationella samarbetspartner lägger fram i fråga om kärnenergi för fredliga ändamål skulle kunna bidra till att lösa den nuvarande krisen.
6. Europaparlamentet noterar US NIE:s uppgifter om Irans militära och civila kärnenergiprogram. Enligt parlamentets uppfattning bekräftar dessa resultat EU:s politik med en tvåspårsstrategi som är utformad för att man på diplomatisk väg ska kunna förmå Iran att till fullo efterleva IAEA:s krav och avstå från eventuell militär användning av det civila programmet på ett trovärdigt och kontrollerbart sätt.
7. Europaparlamentet uppmanar således Iran med kraft att utan dröjsmål inleda en ny förhandlingsrunda om den framtida inriktningen på landets kärnenergiprogram och upphöra med all anrikningsrelaterad verksamhet. Parlamentet uppmanar Förenta staterna att efter sina diplomatiska framgångar i förhandlingarna med Nordkorea delta direkt i förhandlingarna med Iran tillsammans med EU eftersom detta kan erbjuda ytterligare säkerhetsgarantier.
8. Europaparlamentet efterlyser trovärdiga insatser för multilateral kärnvapennedrustning genom att icke-spridningsavtalet förstärks, och uppmanar EU att ta täten och bryta det nuvarande dödläget i nedrustningsförhandlingarna.
9. Europaparlamentet betonar betydelsen av samarbete med Förenta staterna, Ryssland, Kina och neutrala länder för att överväga kompletterande koncept som syftar till att uppnå ett omfattande avtal med Iran om landets kärnenergianläggningar och användningen av dem, med hänsyn tagen till den oro man upplever i fråga om säkerheten i Iran.
10. Europaparlamentet anser att ett sådant omfattande avtal bör bidra till att inrätta ett hållbart regionalt säkerhetssystem som omfattar Indien, Pakistan och andra kärnvapenmakter. Parlamentet framhåller att Iran bör påta sig sitt ansvar som en regional aktör och bidra till ett Mellanöstern som är fritt från massförstörelsevapen.
11. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att allvarligt överväga och utan dröjsmål vidta åtgärder för att inrätta en ny multilateral ram för användningen av kärnenergi som garanterar leveranser av kärnbränsle samtidigt som spridningsrisken minimeras i enlighet med IAEA:s förslag.
Om mänskliga rättigheter:
12. Europaparlamentet uttrycker sin stora oro över att människorättssituationen i Iran försämrats under de senaste åren, att förtrycket mot alla grupper som gör anspråk på rätten att fritt ge uttryck för sina åsikter har ökat dramatiskt, och att restriktionerna mot pressfriheten och yttrandefriheten har skärpts alltmer i Iran. Parlamentet erinrar om sin resolution av den 25 oktober 2007 om detta ämne.
13. Europaparlamentet fördömer dödsstraffet generellt och i synnerhet dödsdomar mot och avrättningar av ungdomsbrottslingar och minderåriga. Parlamentet uppmanar Iran att tillämpa den resolution om ett moratorium för avrättningar som FN:s generalförsamling nyligen antagit med det slutliga syftet att avskaffa dödsstraffet. Parlamentet erinrar om Irans internationella åtaganden, särskilt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om barnets rättigheter, vilka båda uttryckligen förbjuder avrättning av minderåriga eller människor som dömts för brott de begått som minderåriga. Parlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att omedelbart ändra strafflagen så att moratoriet för stening omvandlas till ett definitivt förbud.
14. Europaparlamentet välkomnar den resolution som FN:s generalförsamling antog den 18 december 2007 om ett moratorium för dödsstraffet, där man efterlyser införande av ett världsomfattande moratorium som ett steg i riktning mot avskaffande av dödsstraffet.
15. Europaparlamentet fördömer behandlingen av religiösa och etniska minoriteter såsom de kurdiska och arabiska minoriteterna samt medlemmar av bahaierna och sufierna, som utsätts för diskriminering och trakasserier samt förföljelse på grund av sin religiösa övertygelse och etniska bakgrund. Därför uppmanar parlamentet det internationella samfundet att fästa uppmärksamhet vid den försämrade situationen för etniska och religiösa minoriteter i Iran.
16. Europaparlamentet erinrar den iranska regeringen om att den undertecknat de internationella konventionerna om medborgerliga och politiska rättigheter samt ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, och att den därmed är förpliktad att skydda de grundläggande mänskliga rättigheterna, särskilt åsiktsfriheten. Parlamentet uppmanar regeringen att frige alla arresterade journalister, studenter, försvarare av kvinnors rättigheter och samvetsfångar samt intellektuella och fackligt anslutna.
17. Europaparlamentet uppmanar rådets ordförandeland, kommissionen och medlemsstaternas diplomatiska representanter i Iran att omedelbart vidta samordnade åtgärder med avseende på ovanstående orosmoment.
18. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i nära samarbete med parlamentet utnyttja det nya instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter på ett effektivt sätt för att främja demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran genom att stödja olika aspekter av det civila samhället såsom kvinnors rättigheter, ekonomiska och sociala rättigheter, ocensurerade medier och en kulturdialog med motparterna i Europa.
Om förbindelserna mellan EU och Iran:
19. Europaparlamentet understryker att ingåendet av ett eventuellt samarbets- och handelsavtal mellan Iran och EU i framtiden är beroende av att människorättssituationen i Iran förbättras avsevärt och att Iran samarbetar fullt ut med IAEA samt tillhandahåller objektiva garantier för att landets kärnenergiprogram är av fredlig karaktär.
20. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram ett meddelande om läget och framtidsutsikterna för förbindelserna mellan EU och Iran och överväga möjligheten att återuppta människorättsdialogen jämsides med förhandlingar om det samarbets- och handelsavtal som skulle kunna ingås om Iran gör betydande framsteg i fråga om mänskliga rättigheter och kärnenergi.
21. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inrätta en delegation i Iran i syfte att intensifiera samtalen om flyktinghjälp och kampen mot narkotikahandel samt främja en dialog med myndigheterna och det civila samhället.
22. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för GUSP, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, FN:s säkerhetsråd, FN-kommissionen för mänskliga rättigheter, ordföranden för Irans högsta domstol samt Irans regering och parlament.