Förslag till resolution - B6-0303/2008Förslag till resolution
B6-0303/2008

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

13.6.2008

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Dimitrios Papadimoulis
för utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
om förstärkning av EU:s insatskapacitet vid katastrofer

Förfarande : 2008/2588(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0303/2008

B6‑0303/2008

Europaparlamentets resolution om förstärkning av EU:s insatskapacitet vid katastrofer

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av artikel 174 i EU-fördraget,

–  med beaktande av kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet om förstärkning av EU:s insatskapacitet vid katastrofer (KOM(2008)0130 slutlig),

–  med beaktande av Michel Barniers rapport om en europeisk räddningstjänststyrka: Europe Aid,

–  med beaktande av punkt 12 i ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte i Bryssel den 15 och 16 juni 2006 om unionens förmåga att hantera nödsituationer, kriser och katastrofer,

–  med beaktande av rådets slutsatser från december 2007 om utveckling och införande av system för tidig varning i allmänhet samt om inrättande av ett särskilt system för tidig varning för flodvågor i Nordostatlanten och Medelhavsområdet,

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människan både inom och utanför EU, där kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att se till att samordningen av civilförsvarsåtgärder i samband med naturkatastrofer förbättras för att förebygga och minska deras förödande effekter, främst genom tillhandahållande av ytterligare resurser för skydd av civila,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människan, som leder till betydande skador för människor, ekonomi och miljö, inträffar allt oftare, vilket kräver förstärkta åtgärder inte bara på EU nivå utan också när det gäller förebyggande och återställande.

B.  Problemen med skogsbränder och torka kommer att bli allt mer akuta i takt med att extremt torra somrar blir allt vanligare. De senaste årens och även aktuella erfarenheter understryker behovet av att stärka gemenskapens civilskydd, förebyggande åtgärder, beredskap och insatskapacitet när det gäller skogsbränder och andra vilda bränder.

C.  I grönboken om anpassning till klimatförändringar i Europa betonas att klimatförändringen kommer att öka förekomsten av extrema väderfenomen i Europa och medföra ökade risker för skador på människor, infrastruktur och miljö.

D.  För att kunna förstärka EU:s kapacitet att hantera katastrofer krävs en strategi som omfattar förebyggande av katastrofer, beredskap, katastrofinsatser och återställande på nationell, europeisk och internationell nivå.

E.  Det krävs bättre samordning mellan rådet, kommissionen och medlemsstaterna under hela katastrofscenariot, från förebyggande till återställande. Europaparlamentet måste också involveras löpande.

F.  Dagens katastrofer är ofta gränsöverskridande och kräver multilaterala och samordnade insatser.

G.  Bristen på gemensamma larmsignaler och larmrutiner är också ett stort problem med tanke på medborgarnas ökade rörlighet i Europa och i tredjeländer.

1.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens meddelande om förstärkning av EU:s insatskapacitet vid katastrofer liksom det övergripande målet med bättre samordning, effektivitet och ökad synlighet hos EU:s katastrofinsatser.

2.  Europaparlamentet anser att förstärkningen av unionens insatskapacitet vid katastrofer är ett högt prioriterat politiskt mål för EU och att alla åtgärder bör vidtas för att nå detta mål.

3.  Europaparlamentet understryker att det arbete som kommissionen planerar för att bygga upp en kunskapsbas om katastrofscenarier, kapacitetsbehov och tillgänglig kapacitet, samt inverkan av olika alternativ för att åtgärda eventuella brister, inte bör användas för att skjuta upp viktiga förslag om hur man skyddar människor, egendom och miljön från katastrofer.

4.  Europaparlamentet understryker att kommissionens strategi bör omfatta hela katastrofscenariot från förebyggande till återställande samt naturliga katastrofer och katastrofer orsakade av människan i EU eller tredjeländer, och att ytterligare insatser krävs inom de områden som omfattas av kommissionens meddelande.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att inte bara inrikta sig på riskbaserade strategier som förberedelse för extrema fenomen, utan också att försöka minska sårbarheten på EU-politisk nivå genom lämplig planering och åtgärder för att minska riskerna i god tid.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att snarast, dock senast i slutet av 2008, lägga fram förslag om förebyggande av katastrofer inom EU samt en EU-strategi för att minska riskerna för katastrofer i utvecklingsländerna.

7.  Europaparlamentet beklagar att den förre kommissionsledamoten Michel Barniers förslag om att inrätta en europeisk räddningstjänststyrka fortfarande inte har genomförts. Parlamentet understryker mot denna bakgrund att det är nödvändigt att bygga upp en kapacitet för snabbinsatser utifrån medlemsstaternas räddningstjänstmoduler, i enlighet med Europeiska rådets mandat av den 15–16 juni 2006. Parlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta ett konkret förslag i detta syfte.

8.  Europaparlamentet uppmanar enträget kommissionen att lägga fram ett paket med rättsligt bindande instrument (t.ex. ett ramdirektiv) som syftar till att åtgärda bristerna i EU:s nuvarande lagstiftning, politik och program när det gäller förebyggande av katastrofer och katastrofinsatser.

9.  Europaparlamentet rekommenderar att en sådan övergripande ram omfattar tre pelare för förebyggande. Dessa bör syfta till att stärka den förebyggande effekten hos befintliga EU-mekanismer och strategier i medlemsstaterna, utforma en ny ramstrategi för förebyggande av katastrofer och stödja vidareutveckling av kunskap om förebyggande och teknik genom EU:s program för forskning och utveckling.

10.  Europaparlamentet rekommenderar att förslagen om att stärka EU:s övergripande insatskapacitet innefattar inrättande av centrala resurser som är garanterat tillgängliga för att när som helst delta i europeiska civila räddningsinsatser. Detta bör i första hand bygga på nationell kapacitet och vid behov innefatta aktiviteter tillsammans med andra parter.

11.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att på bästa möjliga sätt utnyttja 2008 års pilotprojekt om skogsbränder och förberedande åtgärder till kapacitet för snabba insatser, för att göra försök med operativa förfaranden med medlemsstaterna och övriga parter som ställer insatskapacitet till förfogande vid alla tidpunkter för europeiska civila räddningsinsatser. Parlamentet anser att detta kommer att ge viktiga erfarenheter inför framtida lagförslag.

12.  Europaparlamentet anser att befintliga riktlinjer bör stärkas och nya utarbetas för att se till att förebyggande åtgärder och reducering av katastrofrisker integreras på det sätt som krävs i strukturfonderna och sammanhållningsprogrammen.

13.  Europaparlamentet understryker vikten av att förstärka övervaknings- och informationscentrumet med nödvändiga mänskliga och materiella resurser så att det aktivt kan stödja de verksamheter som medlemsstaterna inleder inom ramen för mekanismen.

14.  Europaparlamentet uppmanar enträget kommissionen att bedöma en rad olika alternativ för att inrätta ett starkt europeiskt utbildningsnätverk för katastrofinsatser, och att snarast möjligt lägga fram förslag till en sådan struktur.

15.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att det gemensamma europeiska larmnumret 112 fungerar effektivt.

16.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet och medlemsstaternas parlament.