Förslag till resolution - B6-0059/2009Förslag till resolution
B6-0059/2009

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

12.1.2009

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Cristiana Muscardini, Adam Bielan, Hanna Foltyn-Kubicka, Konrad Szymański, Eugenijus Maldeikis, Ryszard Czarnecki och Marcin Libicki
för UEN-gruppen
om situationen i Gaza

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B6-0051/2009

Förfarande : 2009/2504(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0059/2009
Ingivna texter :
B6-0059/2009
Antagna texter :

B6‑0059/2009

Europaparlamentets resolution om situationen i Gaza

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 16 november 2006 om situationen i Gazaremsan, den 12 juli 2007 om Mellanöstern, den 11 oktober 2007 om den humanitära situationen i Gaza och den 21 februari 2008 om situationen i Gaza,

–  med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 (1967), 338 (1973) och 1860 (av den 8 januari 2009),

–  med beaktande av den fjärde Genèvekonventionen (1949),

–  med beaktande av Europeiska unionens uttalande av den 30 december 2008 om situationen i Mellanöstern,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Den 27 december 2008 inledde Israel en militäroffensiv i Gaza som svar på Hamas upprepade raketattacker i södra Israel, som självförsvar och för att kunna garantera säkerheten vid landets södra gräns.

B.  Hamas har fortsatt att vägra erkänna staten Israel, vilket har utgjort ett stort hinder för fredsprocessen i Mellanöstern. Hamas har ensidigt beslutat att bryta vapenvilan, trots upprepade krav och uppmaningar om det motsatta från arabländerna, vilket har medfört ytterligare risker och fara för den israeliska befolkningen vid landets södra gräns. Hamas tog full kontroll över Gazaremsan i juni 2007 genom våld och maktutövning, och ett stort antal medlemmar och anhängare av al-Fatah dödades. Hamas står fortfarande med på rådets svarta lista över internationella grupper som anklagas för terroristverksamhet.

C.  Enligt de senaste rapporterna har Israels militäroperation skördat ett stort antal offer i Gaza, varav de flesta är kvinnor och barn, skadat människor samt lett till att byggnader, skolor och annan viktig civil infrastruktur har förstörts.

D.  Gränsövergångarna till och från Gaza har varit stängda i arton månader och embargot på transporter av människor och varor har påverkat det dagliga livet för invånarna och ytterligare lamslagit ekonomin i Gazaremsan. Denna isoleringspolitik för Gazaremsan har misslyckats både på politisk och humanitär nivå.

E.  EU har genom sitt betydande ekonomiska stöd till palestinierna spelat en viktig roll för att undvika en humanitär katastrof i Gazaremsan och på Västbanken. EU fortsätter bland annat genom Unwra att ge humanitärt bistånd till befolkningen och direkta subventioner till de anställda vid den palestinska myndigheten i Gazaremsan genom EU:s finansieringsinstrument Pegase, samt annat internationellt bistånd till de palestinska områdena.

F.  Beslutet som Israels politiska ledning fattade den 7 januari 2009 om att avstå från militär eld i Gaza City under tre timmar varje dag har skapat en ”humanitär korridor” för stadens befolkning. Detta kan emellertid inte ses som ett betydande steg mot vapenvila.

G.  Den verksamhet som radikala lärare och ideologer tillhörande det muslimska samfundet bedriver är fortfarande en stor inre källa till radikalism bland den palestinska befolkningen i Gaza.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över den upptrappade krisen i Gaza och erkänner Hamas roll och ansvar, som från första början har motsatt sig fredsprocessen, och uttrycker sin oro över den fortgående militära upptrappningen som skördar hundratals offer, de flesta civilpersoner och däribland många barn och kvinnor. Parlamentet uttrycker sin solidaritet med den oskyldiga civilbefolkning som drabbas av våldet i Gaza och södra Israel.

2.  Europaparlamentet framhåller Hamas medansvar, som brutit en sex månader lång vapenvila och fortsatt sina attacker mot Israels civilbefolkning, och därför måste ses som ansvarig för den tragiska och svåra situation som råder för den palestinska civilbefolkningen.

3.  Europaparlamentet uppmanar till omedelbart och ovillkorligt eldupphör och fortsatt vapenvila som garanteras av en mekanism, inrättad av det internationella samfundet, vilken innebär att man placerar ut en multinationell säkerhetsstyrka, som en del av en politisk målsättning som syftar till att garantera ömsesidigt förtroende och likvärdig säkerhet för den israeliska och palestinska befolkningen.

4.  Europaparlamentet uppmanar alla parter att göra allt för att återuppta och intensifiera den fredsprocess som skulle kunna möjliggöra en tvåstatslösning där Israel och Palestina utgör två självständiga stater inom säkra gränser. Parlamentet uppmanar i detta hänseende Israel att uppfylla sina skyldigheter enligt internationell och internationell humanitär rätt, och uppmanar Hamas att upphöra med raketattackerna och ta sitt ansvar genom att lova delta i en politisk process som syftar till att återuppta dialogen mellan palestinierna och bidra till de pågående förhandlingarna.

5.  Europaparlamentet välkomnar FN:s säkerhetsråds resolution 1860 av den 8 januari 2009 och uppmanar, trots att ingen av parterna har åtagit sig att medverka till att den tillämpas, samtliga parter att till fullo respektera resolutionsvillkoren. Parlamentet uppmanar rådet och EU-medlemsstaterna att utöva diplomatiska påtryckningar för att få stopp på det pågående våldet.

6.  Europaparlamentet instämmer i att det är nödvändigt att snarast få till stånd arrangemang och garantier i Gaza, såsom begärs i FN:s säkerhetsråds resolution 1860, för att upprätthålla ett varaktigt eldupphör, inbegripet ett varaktigt öppnande av gränsövergångarna, och förhindra olaglig handel med vapen och ammunition.

7.  Europaparlamentet uppmanar kraftfullt de israeliska myndigheterna att tillåta att livsmedel, akut medicinskt bistånd och bränsle levereras till Gazaremsan genom att gränsövergången öppnas och blockaden upphävs samt att garantera kontinuerligt och tillräckligt bistånd genom den humanitära korridoren i Rafah. Parlamentet uppmanar de israeliska myndigheterna att tillåta internationell press att följa händelserna på plats.

8.  Europaparlamentet anser att man utan begränsning måste garantera ett omedelbart återupptagande av avtalet om transporter och tillträde (AMA) och överenskommelsen om principerna för övergången vid Rafah (APRC) som slöts i september 2005 av Israel och den palestinska myndigheten efter Israels ensidiga tillbakadragande från Gazaremsan. Parlamentet uppmanar rådet att återuppta EU:s övervakningsuppdrag i Rafah.

9.  Europaparlamentet understryker återigen att det inte finns någon militär lösning på konflikten mellan israeler och palestinier och anser att det är dags för ett varaktigt och allomfattande fredsavtal på grundval av de förhandlingar som fram till idag har förts av båda sidor.

10.  Europaparlamentet efterlyser en internationell konferens som främjas av kvartetten, där samtliga regionala aktörer deltar på grundval av tidigare avtal mellan israeler och palestinier och på Arabförbundets initiativ.

11.  Europaparlamentet betonar den centrala betydelsen av förnyade ansträngningar till försoning mellan palestinierna och understryker i detta hänseende behovet av en ständig geografisk förbindelse och en fredlig och varaktig politisk återförening mellan Gazaremsan och Västbanken, under ledning av den legitime presidenten Mahmud Abbas.

12.  Europaparlamentet är oroat över de allvarliga konsekvenserna för den politiska framtiden i regionen av att konflikten åter blossat upp och understryker att följderna av dessa allvarliga spänningar riskerar att skada den gemensamma förståelsen och dialogen bland samtliga befolkningsgrupper i Europa.

13.  Europaparlamentet uppmanar EU att inta en starkare och enhetlig politisk roll, och uppmanar rådet att ta tillfället i akt och samarbeta med den amerikanska regeringen för att få slut på konflikten genom ett avtal baserat på ”tvåstatslösningen”, som ger israeler och palestinier möjlighet att leva i fred sida vid sida inom säkra och internationellt erkända gränser och som syftar till att bygga upp en ny fredlig regional säkerhetsstruktur i Mellanöstern.

14.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, kvartettens särskilda sändebud till Mellanöstern, den palestinska myndighetens ordförande, det palestinska lagstiftande rådet, Israels regering, Knesset och Egyptens regering och parlament.