FÖRSLAG TILL RESOLUTION
21.4.2009
i enlighet med artikel 115 i arbetsordningen
från Angelika Beer och Cem Özdemir
för Verts/ALE-gruppen
om den humanitära situationen för Camp Ashraf-invånarna
B6‑0249/2009
Europaparlamentets resolution om den humanitära situationen för Camp Ashraf‑invånarna
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av Sofa-avtalet (Status of Forces Agreement), som undertecknades av Förenta staterna och Irak i november 2008 och som innebär att de amerikanska trupperna ska dra sig tillbaka från irakiska städer senast den 30 juni 2009 och från hela landet senast vid utgången av 2011.
– med beaktande av 1951 års Genèvekonvention om flyktingars rättsliga ställning samt dess tilläggsprotokoll från 1967,
– med beaktande av förstainstansrättens dom av den 4 december 2008, som innebär att Iranska folkets mujaheddin (PMOI) ska strykas från EU:s förteckning över terroristorganisationer,
– med beaktande av rapporten från Human Rights Watch med titeln ”No Exit: Human Rights Abuses Inside the MKO Camps” av den 5 maj 2005,
– med beaktande av artikel 115 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Iraks regering meddelade nyligen att den planerar att upplösa Camp Ashraf i norra Irak, en enklav där runt 3 400 medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Iranska folkets mujaheddin eller Mujahedin-e Khalq (även känd under akronymerna MEK, MKO, PMOI) har bott med en sorts extraterritoriell status som de tilldelades av Saddam Hussein på 1980-talet.
B. MEK har spelat ut sin roll som oppositionsgrupp i dagens Iran och förlorat sin trovärdighet på grund av sitt samarbete med Saddam Husseins regim och sitt stöd till de irakiska styrkorna i kriget mellan Iran och Irak och i samband med att de kurdiska och shiitiska revolterna slogs ned.
C. Efter Irakinvasionen 2003 avväpnade den amerikanska armén MEK och beviljade dess medlemmar status som skyddade personer i enlighet med den fjärde Genèvekonventionen om skydd av civilbefolkningen i krigstid.
D. I enlighet med 2008 års Sofa-avtal (Status of Forces Agreement) mellan Irak och Förenta staterna och dess bestämmelser om att avsluta koalitionsstyrkornas ockupationsfas överlämnades Camp Ashraf till de irakiska säkerhetsstyrkorna den 1 januari 2009.
E. Den irakiska regeringen meddelade nyligen att de återstående invånarna i Camp Ashraf måste lämna Irak. Det finns stora farhågor om att medlemmar kan komma att bli deporterade tillbaka till Iran mot sin vilja.
F. MEK anklagar de irakiska myndigheterna för att vid ett flertal tillfällen ha hindrat mat- och vattenleveranser samt medicinskt bistånd från att komma in i lägret, samtidigt som det finns rapporter om att de irakiska säkerhetsstyrkorna och det irakiska ministeriet för mänskliga rättigheter har nekats tillträde till stora delar av lägret av MEK-ledarna.
G. MEK står kvar på Förenta staternas, Irans, Australiens och Kanadas förteckningar över terroristorganisationer. EG-domstolens förstainstansrätt fastslog däremot den 4 december 2008 att MEK bör strykas från terroristförteckningen på grund av att Europeiska rådet inte tillhandahållit tillräckliga bevis för att gruppen fortfarande utgör ett terroristhot.
H. Enligt rapporter från oberoende observatörer som journalister och människorättsorganisationer, liksom åtskilliga vittnesmål från tidigare MEK-medlemmar, en del inför Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Iran, har MEK‑organisationen förvandlats från en militant iransk oppositionsgrupp till en kult vars medlemmar hjärntvättas till en närmast religiös dyrkan av ledarna Massoud och Marjiam Rajavi, lever avskurna från omvärlden och hålls fast vid organisationen genom psykiskt och fysiskt tvång.
I. På grundval av direkta vittnesmål från ett dussintal tidigare medlemmar av Iranska folkets mujaheddin, inklusive fem medlemmar som överlämnades till irakiska säkerhetsstyrkor och hölls i Abu Ghraib-fängelset under Saddam Husseins styre, har Human Rights Watch redogjort för hur avhoppade medlemmar torterades, blev slagna och sattes i isoleringscell under flera år i militärläger i Irak efter att de kritiserat rörelsens politik och odemokratiska rutiner, eller angivit att de hade för avsikt att lämna rörelsen.
J. Under skydd av de amerikanska styrkorna har flera hundra avhoppade medlemmar flyttats till ett angränsande flyktingläger. Under de senaste åren har UNHCR beviljat dem flyktingstatus, omplacerat dem på säkra ställen i Irak eller i tredje länder. Detta flyktingläger stängdes 2008.
K. Internationella rödakorskommittén har under de senaste åren ordnat med frivillig repatriering av mer än 250 före detta MEK-medlemmar till Iran.
1. Europaparlamentet välkomnar de senaste avtalen mellan Förenta staterna och Irak, som syftar till att åter ge det irakiska folket och den folkvalda regeringen full suveränitet över landets territorium. Parlamentet anser att det är normalt att irakiska lagar tillämpas över hela landet.
2. Europaparlamentet noterar den irakiska regeringens aviserade upplösning av Camp Ashraf och uttrycker i detta sammanhang sin oro över den humanitära situationen för dess invånare.
3. Europaparlamentet uppmanar den irakiska regeringen att skydda Camp Ashraf-invånarnas liv och deras fysiska och psykiska integritet samt att behandla dem i enlighet med sina skyldigheter enligt 1951 års Genèvekonvention, i synnerhet att inte deportera, utvisa eller repatriera dem i strid med non-refoulement-principen.
4. Europaparlamentet är mycket oroat över uppgifterna om psykisk och fysisk manipulering och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna inom Iranska folkets mujaheddin under ledning av paret Rajavi.
5. Europaparlamentet uppmanar Iraks regering och MEK-ledarna att omedelbart ge internationella humanitära organisationer och människorättsorganisationer, det irakiska ministeriet för mänskliga rättigheter och media fullt tillträde till samtliga delar av lägret så att de kan göra en oberoende utredning av situationen.
6. Europaparlamentet framhåller att alla Ashraf-invånare bör få intervjuas av irakiska myndigheter, Internationella rödakorskommittén och UNHCR på neutral plats utanför Camp Ashraf och utan att officiella MEK-företrädare finns närvarande, så att man kan ta reda på om de vill stanna kvar inom organisationen eller lämna den.
7. Europaparlamentet uppmanar den irakiska regeringen och MEK-ledarna att se till att alla de som inte längre önskar stanna kvar i Camp Ashraf tillåts ge sig av och att låta anhöriga till MEK-medlemmar träffa sina släktingar på neutral plats utan att någon officiell MEK‑företrädare finns närvarande.
8. Europaparlamentet uppmanar rådet, kommissionen och medlemsstaterna att skicka en utvärderingsdelegation till Camp Ashraf och att bistå Iraks regering i dess strävan efter en humanitär lösning på det mångåriga problemet, framför allt genom att erbjuda MEK‑medlemmar som inte vill återvända till Iran bosättningsalternativ i EU.
9. Europaparlamentet uppmanar den irakiska regeringen att återinrätta en tillflyktsort som en nödåtgärd för de avhoppade medlemmar som fortsätter att fly från Camp Ashraf men som inte har någonstans att ta vägen när Ashraf-flyktinglägret har stängts av de amerikanska styrkorna.
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, medlemsstaternas regeringar och parlament, UNHCR, Internationella rödakorskommittén, FN:s råd för mänskliga rättigheter, MEK samt Iraks regering och parlament.