FÖRSLAG TILL RESOLUTION om G20‑mötet i Pittsburgh den 24–25 september 2009
30.9.2009
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Sylvie Goulard för ALDE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0082/2009
B7‑0083/2009
Europaparlamentets resolution om G20‑mötet i Pittsburgh den 24–25 september 2009
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av finansministrarnas och centralbankschefernas möte i London den 4‑5 september 2009 och deras förklaring om ytterligare åtgärder för att stärka finanssystemet,
– med beaktande av sin resolution av den 24 april 2009 om G20‑toppmötet i London den 2 april 2009[1],
– med beaktande av ledarnas uttalande vid G20-toppmötet i London den 2 april 2009 och förklaringarna om att stärka finanssystemet och om att tillhandahålla resurser genom de internationella finansinstitutionerna,
– med beaktande av ledarnas uttalande vid G20-toppmötet i Pittsburgh den 24‑25 september 2009,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Världsekonomin återhämtar sig långsamt men befinner sig fortfarande i lågkonjunktur.
B. Den totala omfattningen av finanskrisens inverkan på realekonomin har ännu inte kunnat bedömas.
C. Det behövs en nära internationell samordning och ett nära internationellt samarbete för att återuppbygga ekonomin, återskapa förtroendet, få fart på tillväxten och sysselsättningen samt för att förebygga en ny kris.
D. Hanteringen av krisen bör bana väg för ett stabilare finansiellt och ekonomiskt system i vilket hänsyn tas till miljömässig och social hållbarhet.
E. Passivitet kan medföra att finansinstitutioner frestas att gå tillbaka och bedriva sin verksamhet på samma sätt som tidigare.
1. Europaparlamentet välkomnar G20‑gruppens fortsatta engagemang för en internationell lösning av krisen. Parlamentet betonar hur viktigt det är att återskapa förtroendet och återupprätta tillväxten och sysselsättningen.
2. Europaparlamentet anser emellertid att den överenskommelse som nåddes i Pittsburgh saknar ambitioner. Parlamentet beklagar att ledarnas uttalande inte innehåller några konkreta bindande beslut, och oroar sig för att passivitet kan leda till återkommande kriser.
3. Europaparlamentet noterar bekymrat att statsskulderna och budgetunderskotten blir allt större. Parlamentet understryker hur viktigt det är att trygga sunda statsfinanser så att man undviker att skapa alltför stora bördor för kommande generationer.
4. Europaparlamentet välkomnar G20‑gruppens löfte om att upprätthålla öppenhet, bekämpa protektionism och gå mot en mer miljövänlig och hållbar tillväxt. Parlamentet vädjar till G20‑gruppen att öka insatserna för att utjämna skillnaderna i utvecklingsnivå, och välkomnar det på nytt bekräftade åtagandet att uppnå millennieutvecklingsmålen och uppfylla löftena om offentligt utvecklingsbistånd.
5. Europaparlamentet välkomnar reformen av Internationella valutafondens (IMF) kvotandel. Parlamentet anser att EU:s medlemsstater bör slå samman sin röstandel och ha en enda representation vid IMF.
6. Europaparlamentet noterar G20‑gruppens löfte om fullständig översyn av alla institutioner och finansiella instrument som är viktiga för systemet. Parlamentet anser att det krävs en mer centraliserad strategi för övervakningen av finansmarknaden om nya kriser ska kunna undvikas, och menar att det behövs en finansiell tillsynsmyndighet på EU‑nivå.
7. Europaparlamentet tror på utvecklingen av mekanismer för att på ett metodiskt sätt trappa ned komplexa finansinstitutioner och förebygga ”finansiell smitta”. Parlamentet vädjar till G20‑gruppen att handla efter sitt åtagande att utveckla gränsöverskridande krishanteringsinstitut, informationsutbyte och en rättslig ram för krisåtgärder.
8. Europaparlamentet beklagar att en inställning av att allt fortsätter som tidigare (”business as usual”) har återinfunnit sig. Parlamentet välkomnar åtgärder för att begränsa överdriven spekulation och reformera ersättningssystemen på ett mer hållbart sätt som innebär att incitament kopplas till långsiktiga resultat. Parlamentet påminner om att man måste få ett slut på skatteparadisen och stöder G20‑gruppen åtagande i detta avseende.
9. Europaparlamentet välkomnar överenskommelsen om att stärka stabilitetsnormerna. Parlamentet anser med eftertryck att sådana åtgärder måste införas snabbt men ändå gradvis, så att viktig utlåning fortsätter under återhämtningsperioden.
10. Europaparlamentet lovordar G20‑gruppens åtagande att slutföra en harmonisering av redovisningsstandarderna före juni 2011. Parlamentet uppmanar International Accounting Standards Board (IASB) och Financial Accounting Standards Board (FASB) att ha ett nära samarbete för att inleda de reformer som krävs för att åstadkomma en enda internationell standard.
11. Europaparlamentet noterar att EU:s svenska ordförandeskap har gjort stora insatser för att se till att medlemsstaterna uttrycker en gemensam hållning vid G20‑mötet. Parlamentet påpekar att det trots det har funnits stora skillnader mellan EU‑medlemsstaternas ståndpunkter vid G20‑mötet. Parlamentet är övertygat om att Europeiska unionen måste enas om en gemensam ståndpunkt i internationella forum, särskilt vid G20‑möten, och vidhåller att EU måste ha en gemensam och samstämmig representation i internationella förhandlingar.
12. Europaparlamentet påminner om att det är mycket viktigt att det ingås ett bindande avtal om klimatförändringen vid den kommande Köpenhamnskonferensen.
13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europeiska centralbanken, medlemsstaternas parlament och regeringar samt till G20‑gruppens och Internationella valutafondens medlemmar.
- [1] Antagna texter, P6_TA(2009)0330.