Förslag till resolution - B7-0072/2010Förslag till resolution
B7-0072/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om jordbävningen i Haiti

3.2.2010

till följd av uttalanden av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Gay Mitchell, Michèle Striffler, Carlos Coelho, Filip Kaczmarek, Licia Ronzulli, Iva Zanicchi, Cristian Dan Preda, Lena Kolarska‑Bobińska, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra för PPE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0072/2010

Förfarande : 2010/2518(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0072/2010
Ingivna texter :
B7-0072/2010
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0072/2010

Europaparlamentets resolution om jordbävningen i Haiti

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 

–   med beaktande av slutsatserna från rådets (utrikesfrågor) extrainsatta möte i Bryssel den 18 januari 2010,

–   med beaktande av de uttalanden om jordbävningen i Haiti som unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik gjorde den 19 januari 2010,

–   med beaktande av slutsatserna från den internationella givarkonferensen i Montreal den 25 januari 2010,

–   med beaktande av samförståndet om humanitärt bistånd som de tre EU-institutionerna undertecknade i december 2007,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 12 januari drabbades Haiti av en jordbävning som uppmättes till 7,0 på Richterskalan.

B.  Jordbävningen följdes av inte mindre än 30 efterskalv, varav ett uppmätte 5,9 på Richterskalan.

C. Jordbävningens epicentrum låg under staden Léogâne, omkring 19 kilometer väster om Haitis huvudstad Port-au-Prince.

D. Jordbävningen offer beräknas till 200 000 döda och ungefär 250 000 skadade.

E.  Nästan 3 miljoner människor har drabbats direkt av tragedin, och mer än 2 miljoner människor är beroende av livsmedelsbistånd.

F.  Mer är 25 tältstäder måste i all hast färdigställas under de kommande sex månaderna innan regnperioden börjar. Varje tältstad måste hysa 10 000 människor så att tillfälligt skydd kan erbjudas åt 250 000 hemlösa personer.

G. Haiti är det fattigaste landet på det västra halvklotet. Redan innan jordbävningen slog till levde mer än 70 procent av landets befolkning under fattigdomsstrecket, på mindre än 2 US-dollar om dagen.

H. Haiti bär på en stor utlandsskuld motsvarande omkring 890 miljoner US-dollar som ska återbetalas till olika internationella långivare, varav en stor del till Internationella valutafonden.

I.   Återuppbyggnadsarbetet på medellång och lång sikt, härunder även insatser för att stödja samhällsuppbyggnaden, måste samordnas på ett korrekt sätt mellan internationella bidragsgivare, och genomföras i nära samarbete med de haitiska myndigheterna och det civila samhället.

J.   Den förstörelse som jordbävningen orsakade, och den följande humanitära katastrofen, understryker den viktiga roll och uppgift som den tillträdande kommissionsledamoten för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering har att fylla.

K. För att kunna gå vidare från de första, akuta nödinsatserna till den mycket mer omfattande uppgiften att återuppbygga landet är det viktigt att omgående satsa resurser på att stärka Haitis potential som en fungerande demokrati med en fungerande regering.

1.  Europaparlamentet framför sina uppriktiga kondoleanser till och uttrycker sin medkänsla och sitt stöd för människorna från Haiti och andra länder, för familjerna till offren i denna tragedi och för utsända från internationella organisationer, däribland FN och Europeiska kommissionen, för de enorma förlusterna av människoliv och den stora förödelse som jordbävningen har orsakat.

2.  Europaparlamentet välkomnar de preliminära åtaganden om 30 miljoner euro i humanitärt bistånd som kommissionen har gjort utöver medlemsstaternas preliminära åtaganden om 136 miljoner euro och kommissionens egna preliminära åtagande om 100 miljoner euro för tidigt icke-humanitärt bistånd och 200 miljoner euro för åtgärder på längre sikt.

3.  Europaparlamentet välkomnar rådets beslut att skicka 350 militärpoliser till Haiti för att bistå i hjälparbetet under FN:s ledning, samt dess beslut att inrätta en samordningscentral (Euco Haiti) i Bryssel för att underlätta för proaktiva militära och säkerhetsmässiga insatser från EU:s sida och för att samordna de enskilda EU-medlemsstaternas insatser.

4.  Europaparlamentet ger sitt erkännande åt det arbete som enskilda EU-medlemsstater har gjort genom unionens räddningstjänstmekanism, och den effektiva samordningen av detta stöd av personal från EU:s övervaknings- och informationscentrum och från kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd (Echo) som var på plats bara timmar efter jordbävningen, åt det stöd som tjugofyra EU/EES-länder har tillhandahållit (i form av sök- och räddningsinsatser, sjukvård, nödlogi, vattenförsörjning, hygieniska förbättringar och kläder) och som har bidragit till att tillgodose de mest akuta behoven, och åt de hjälpinsatser från hela världssamfundet som snabbt var på plats.

5.  Europaparlamentet konstaterar att kommissionen för första gången har tagit i drift två moduler som i en förberedande satsning har gjorts tillgängliga genom en snabbinsatsstyrka för EU som inrättas med parlamentets stöd. Det rör sig om en vattenreningsanläggning och ett fältsjukhus med operationssal som Frankrike och Italien har hållit i beredskap för uppdrag inom ramen för EU:s räddningstjänstmekanism.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att så snart som möjligt utvärdera EU:s svar på den humanitära krisen i Haiti samt lägga fram förslag om hur EU:s beredskap att bemöta liknande situationer i framtiden kan förbättras.

7.  Europaparlamentet understryker att EU:s och medlemsstaternas åtgärder måste samordnas och komplettera varandra på bättre sätt så att man kan åstadkomma snabba, effektiva, samordnade och synbara kris- och katastrofinsatser som kombinerar bistånd med resurser för återhämtning och utveckling, och som därmed kan svara kontinuerligt på stödbehoven såväl under som efter det akuta krisläget.

8.  Europaparlamentet uppmanar med eftertryck kommissionen att lägga fram lagstiftningsförslag om att så snart som möjligt och utifrån EU:s räddningstjänstmekanism skapa en äkta, oberoende och ständig räddningstjänststyrka för EU. För att kunna tillhandahålla bistånd på ett snabbt och säkert sätt bör styrkan omfatta militära resurser för att genomföra civila räddningsuppdrag. Detta är i linje med vad parlamentet har krävt i sina resolutioner från 2007, 2008 och 2009 i uppföljning till Barnierrapporten.

9.  Europaparlamentet uppmanar den höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik att inta en ledande roll i samordningen av EU:s hantering av krisen genom att utnyttja de befogenheter som skapats genom Lissabonfördraget för att bättre samordna EU:s förmåga att hantera kriser i framtiden, och samtidigt bygga vidare på vad som redan har uppnåtts.

10. Europaparlamentet uppmanar EU att ta upp frågan om hur man i framtida kriser kan inta en mer framträdande roll som speglar de stora bidrag som unionen gör genom sina räddningstjänstinsatser och sitt humanitära bistånd och utvecklingsbistånd.

11. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att så snart som möjligt genomföra en behovsbedömning efter katastrofen så att det planerade världstoppmötet om Haitis återuppbyggnad kan nå fram till en äkta plan för landets hållbara återuppbyggnad på kort, medellång och lång sikt.

12. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att se till att Haitis folk och regering spelar huvudrollen i återuppbyggnadsarbetet och därmed själva kan ta ansvaret för sin kollektiva framtid.

13. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater och Europeiska kommissionen att tillsammans med bl.a. Förenta staterna göra en samordnad insats för att leda återuppbyggnaden av en fungerande statsförvaltning samt att inrikta sig på biståndsinsatser på medellång och lång sikt för att återuppbygga Haitis städer och byar, infrastruktur, skolor och sjukhus.

14. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att ta upp frågan om Haitis stora utlandsskuld och undersöka hur denna skuldbörda kan minskas. Parlamentet uppmanar i första hand Internationella valutafonden att beakta möjligheten att omvandla sitt lån till Haiti på 100 miljoner US-dollar till ett bidrag.

15. Europaparlamentet uppmanar EU och det internationella samfundet att utnyttja denna möjlighet att en gång för alla lösa problemet med den grundläggande fattigdomen i Haiti. Parlamentet konstaterar att det bor nästan 500 000 människor i slumområdet Cité Soleil i Port-au-Prince, en av jordens farligaste platser, varav nästan alla lever i extrem fattigdom.

16. Europaparlamentet uppmanar EU och det internationella samfundet att omgående utvärdera behovet av en samordnad plan för att ta hand om de tusentals barn som förlorat sina föräldrar i jordbävningen. Parlamentet uppmärksammar i detta sammanhang den överhängande risken för övergrepp i form av människohandel, och uppmanar EU att ge särskild prioritet åt insatser för att se till att dessa barn på kort och medellång sikt åtminstone får tillgång till hälsovård och skolgång.

17. Europaparlamentet uppmanar med eftertryck Europeiska kommissionen och det internationella samfundet att hålla ett vakande öga över folkhälsoläget i Haiti, särskilt hos kvinnor och barn. Man bör tillsätta en tillfällig grupp med uppgift att skapa en databas för uppgifter om hälsoläget hos alla haitiska barn. Därmed skulle den sjukvårdspersonal som idag är verksam i Haiti kunna erbjuda en första hjälp av högre kvalitet, och få tillgång till ett användbart verktyg för att förhindra vanliga barnsjukdomar och andra typer av allmänna infektioner.

18. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att se till att frågan om att minska fattigdomen i Haiti fortsatt ges prioritet i arbetet med att hjälpa landet att träda fram ur denna katastrofsituation som en fungerande demokrati med en ekonomi som landets befolkning kan leva av, och att följa denna återhämtning under många år, inte bara under några veckor eller månader i krisens följd.

19. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaterna, Haitis president och regering, FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälp samt Världsbanken och Internationella valutafonden.