Förslag till resolution - B7-0122/2010Förslag till resolution
B7-0122/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Ukraina

17.2.2010

till följd av ett uttalande av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Rebecca Harms, Werner Schulz för Verts/ALE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0116/2010

Förfarande : 2010/2525(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0122/2010
Ingivna texter :
B7-0122/2010
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0122/2010

Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina,

–   med beaktande av OSSE:s uttalande av den 18 januari 2010 om resultatet av den första omgången i presidentvalet,

–   med beaktande av OSSE:s uttalande av den 7 februari 2010 om de preliminära resultaten och slutsatserna av den andra omgången i presidentvalet,

–   med beaktande av det gemensamma uttalande som antogs av parterna vid toppmötet EU‑Ukraina i Kiev den 4 december 2009,

–   med beaktande av den gemensamma förklaringen från toppmötet i Prag om det östliga partnerskapet den 7 maj 2009,

–   med beaktande av associeringsagendan EU–Ukraina som antogs vid samarbetsrådet EU‑Ukraina i juni 2009 och ersätter handlingsplanen EU–Ukraina,

–   med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1638/2006 av den 24 oktober 2006 om fastställande av allmänna bestämmelser för upprättandet av ett europeiskt grannskaps- och partnerskapsinstrument[1],

–   med beaktande av det nationella vägledande programmet för Ukraina 2011–2013,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Det internationella valobservationsuppdraget från Europaparlamentet och de parlamentariska församlingarna från Europarådet, OSSE och Nato samt OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) kom fram till att presidentvalets första och andra omgång som hölls den 17 januari respektive den 7 februari 2010 var relativt fria och rättvisa och genomfördes i enlighet med internationella normer för demokratiska val. Den andra omgången bekräftade också bedömningen från första omgången.

B.  Presidentvalet visade prov på betydande framsteg och förbättringar jämfört med tidigare val, i synnerhet vad gäller respekt för medborgerliga och politiska rättigheter, inklusive mötes-, förenings- och yttrandefrihet. Valen förrättades korrekt och effektivt.

C. Vissa brister påtalades dock, framför allt i form av att massmedierna utsatts för kraftiga finansiella påtryckningar och ekonomiska intressen och deras ledarartiklar var vinklade så att de gav uttryck åt ägarnas politiska åsikter. Brister förekom också vad gäller de små partiernas möjlighet att framträda i medierna.

D. Kampanjklimatet under andra omgången påverkades negativt av ömsesidiga anklagelser för bedrägerier samt ändringar i vallagen i sista minuten.

E.  Trots att icke-statliga organisationer inte fick officiellt tillstånd att observera valet ökade de inhemska och internationella observatörernas närvaro betydligt öppenheten under valprocessen och valdagen.

F.  Ukrainas strävanden i riktning mot Europa kommer fullt till synes i associeringsagendan som syftar till att underlätta genomförandet av det associeringsavtal som det nu förhandlas om. Detta avtal skapar en ram för djupare och närmare relationer och banar väg för en ytterligare integrering av Ukraina i EU: gemensamma politik samt ett intensifierat politiskt samarbete.

G. Förbindelserna mellan EU och Ukraina har gjort avsevärda framsteg under de senaste åren, både i allmänhet och framför allt på utrikes- och säkerhetspolitikens område samt inom handelsfrågor och ekonomiska och finansiella frågor. Ytterligare framsteg behövs inom energi- och miljöfrågor.

H. För att det östliga partnerskapet ska bli framgångsrikt och bidra till fredlig utveckling måste alla östliga grannländers stabilitet och välstånd bygga på konkreta och trovärdiga projekt. Ukraina spelar en viktig och strategisk roll i detta hänseende.

1.  Europaparlamentet gratulerar Ukrainas folk för att ha röstat i så stora antal och fritt ha uttryckt sin vilja och därigenom ha visat prov på en stark önskan om att delta i beslutet om vilken riktning deras land ska gå i. Parlamentet konstaterar att presidentvalets diversifierade urval av kandidater som företrädde olika politiska åsikter gav Ukrainas folk verkliga valmöjligheter.

2.  Europaparlamentet noterar valresultatet, gratulerar den nyvalde presidenten och förväntar sig att han åter ska bekräfta och stärka Ukrainas beslutsamhet att fortsätta på väg mot en integrering i Europa samt demokratiska reformer samt också arbeta för att fördjupa och förstärka samarbetet med EU inom grannskapsområdet, framför allt med hänsyn till det östliga partnerskapet och politiken för synergi i Svartahavsområdet. Parlamentet anser att det på den här punkten är mycket viktigt med samarbete mellan Ukrainas president och premiärminister samt med en dialog med oppositionen för att målen ska kunna nås och politisk och ekonomisk stabilitet i landet kunna främjas.

3.  Europaparlamentet välkomnar att presidentvalet förrättats på ett tillfredsställande sätt i enlighet med internationella normer för val och påpekar att Ukraina hela tiden gör framsteg på väg mot att bli en alltmer mogen demokrati som är beredd att spela sin roll i världsdelen i enlighet med sina strävanden efter en europeisk integration.

4.  Europaparlamentet noterar de brister i valen som identifierats av de internationella valobservatörsuppdragen och uppmanar de behöriga myndigheterna i Ukraina att anta en tydlig vallag som sedan tillämpas i god tro och på ett icke-restriktivt sätt. Parlamentet yrkar på mer insyn i finansieringen av de politiska partierna och efterlyser mer insyn i finansieringen av kampanjerna under valrörelsen för att missbruk av administrativa resurser för personlig vinnings skull ska kunna undvikas. Parlamentet uppmanar den centrala valkommissionen att behandla klagomål från kandidaterna på ett öppet sätt och tillhandahålla effektiva rättsmedel genom formella beslut.

5.  Europaparlamentet påpekar till de ukrainska myndigheterna att Ukraina visserligen ratificerat Europarådets ramkonvention för skydd av nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk, men att man bör göra mer för att nå ut till minoriteter i Ukraina genom att ta fram kampanjmaterial på minoritetsspråk och ytterligare integrera dessa befolkningsgrupper i den politiska utvecklingen i landet.

6.  Europaparlamentet noterar de betydande förbättringarna vad gäller yttrandefrihet och ett pluralistiskt medieklimat i Ukraina, som erbjöd de röstande omfattande information om de ledande presidentkandidaterna och deras valprogram. Parlamentet efterlyser en översyn av vallagen för att säkerställa en rättvisare och mer jämlik tillgång till media för alla kandidater som deltar i val i framtiden.

7.  Europaparlamentet beklagar att Werkhovna Rada antagit de ytterst kontroversiella förslag om ändring av presidentvallagen som Regionpartiet lagt fram bara några få dagar före den andra omgången, även om detta inte verkar ha haft någon nämnvärd påverkan på hur valdagen förlöpt.

8.  Europaparlamentet hoppas att resultatet av det här valet kommer att leda till ett ökat politiskt engagemang för att stärka den politiska dialogen och genomföra välbehövliga konstitutionella reformer i Ukraina så att ett stabilt, väl fungerande styre av landet kan säkerställas. Parlamentet påpekar framför allt att det måste antas lagar som skapar ökad insyn i det politiska systemet, framför allt i fråga om relationerna mellan affärsvärlden och politiken och med åtgärder mot intressekonflikter.

9.  Europaparlamentet stöder Ukrainas aktiva deltagande i det östliga partnerskapet och den parlamentariska församlingen Euronest samt dess engagemang för att samordna sina ansträngningar för ökad demokrati och respekt för rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna, och också dess engagemang för marknadsekonomi, hållbar utveckling och goda styrelseformer.

10. Europaparlamentet uppmanar med kraft rådet och kommissionen att hålla vad EU lovat och bemöta förväntningar hos det ukrainska folket som i allt högre grad hoppas att EU ska ge dem mer konkreta möjligheter till fullständig politisk, ekonomisk och social integrering i de europeiska strukturerna och den europeiska politiken och uppmanar därför kommissionen att fortsätta och påskynda förhandlingarna om det nya associeringsavtalet som ska hjälpa Ukraina att stegvis tillnärma sig EU, utgående ifrån ett gemensamt ansvar för de båda parterna och ett gemensamt engagemang från deras sida. Parlamentet uppmanar kommissionen att nära anpassa associeringsagendan med det nationella vägledande programmet 2011–2013.

11. Europaparlamentet uppmanar med kraft alla grannländer till odelad respekt för det ukrainska folkets fria och demokratiska val samt till avståndstagande från alla påtryckningar och ingripanden avsedda att kullkasta Ukrainas demokratiska viljeyttringar och beslut i fråga om sin politiska, sociala och ekonomiska utveckling.

12. Europaparlamentet påpekar att genomförandet av avtalet om återtagande och viseringslättnader visserligen gått framåt men inte gett några resultat. Parlamentet påpekar att det behöver göras mer för att i dagens läge förbättra dessa avtal, framför allt så att fler kategorier av ukrainska medborgare får dra nytta av avtalet om viseringslättnader samt för att man ska nå fram till lämpliga lösningar för att överlag underlätta viseringsförfarandet för ukrainska medborgare, inför den nya gemenskapslagstiftningen om viseringar.

13. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att tillämpa viseringsbestämmelserna på ett sådant sätt att viseringsansökan och utfärdande av visering ska gå så snabbt och behändigt som möjligt med tanke på dem som ansöker samt att begränsa eventuella andra handläggningsavgifter till ett minimum.

14. Europaparlamentet välkomnar att det inrättats en strukturerad dialog om viseringar mellan EU och Ukraina, där avsikten är att det ska skapas ett system med viseringsfrihet, och betonar i detta sammanhang att man måste slå fast en färdplan för viseringsfria resor för Ukraina, såsom det efterlysts i meddelandet om det östra partnerskapet, avsett att godkännas av rådet i år. Parlamentet uppmanar rådet att uppdra åt kommissionen att inom en snar framtid göra en översyn av avtalet med Ukraina om viseringslättnader för att avskaffa alla viseringsavgifter i enlighet med artikel 14.4 i avtalet och den andra fasen i pakten om rörlighet och säkerhet.

15. Europaparlamentet konstaterar att Ukraina har gjort stora framsteg med att fullgöra sina betalningsåtaganden till Ryssland för uppköp av gas och med att undvika att hota transiteringen av gas till olika europeiska länder som är beroende av rysk naturgas som transporteras genom Ukraina. Parlamentet uppmanar med kraft de ukrainska myndigheterna att modernisera landets gassektor och se till att nätet fungerar tillförlitligt och med insyn.

16. Europaparlamentet ber kommissionen att ge det tekniska bistånd som behövs för att radikalt förbättra energieffektiviteten i Ukrainas elnät samt att intensifiera samarbetet om reformen av gassektorn. Parlamentet efterlyser ett konsekvent europeiskt stöd till en ukrainsk strategi för att minska gasförbrukningen och öka energieffektiviteten, eftersom detta är det bästa sättet att minska utgifterna för gas och beroendet av importerad energi.

17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Ukrainas regering och parlament samt Europarådets, OSSE:s och Natos parlamentariska församlingar.