FÖRSLAG TILL RESOLUTION om genomförandet av Goldstonerapporten
3.3.2010
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Kyriacos Triantaphyllides, Patrick Le Hyaric, Bairbre de Brún, Willy Meyer, Ilda Figueiredo för GUE/NGL-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0136/2010
B7‑0146/2010
Europaparlamentets resolution om genomförandet av Goldstonerapporten
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av FN-stadgan,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,
– med beaktande av den fjärde Genèvekonventionen från 1949 om skydd för civilbefolkningen under krigstid,
– med beaktande av FN:s resolution 1860/2009,
– med beaktande av Internationella domstolens beslut om det rådgivande yttrandet om de rättsliga konsekvenserna av byggandet av muren på ockuperad palestinsk mark,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern,
– med beaktande av rapporten av den 15 september 2009 från FN:s informationsuppdrag om Gazakonflikten under ledning av domare Richard Goldstone,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Israel har sedan 1967 ockuperat de palestinska territorierna. Israel är enligt den fjärde Genèvekonventionen skyldigt att ge hela civilbefolkningen på ockuperat område humanitärt skydd.
B. Staten Israel är skyldig att upphöra med sina kränkningar av internationell rätt (enligt Internationella domstolens beslut).
C. Det sitter över 8000 palestinier i israeliska fängelser.
D. Israel för en politik som går ut på att utvisa palestinier med våld från östra Jerusalem genom överdriven byråkrati, dagliga störningar, avstängning av vatten och fortsatt förstörelse av deras hus.
E. Israel fortsätter sin kolonisering av palestinska områden genom att fortsätta bygga nya bosättningar och bygga ut redan befintliga. Detta är stöld av palestinskt land och det egentliga syftet är att förändra befolkningens sammansättning.
F. Israel har fortsatt byggandet av den mur som ska blockera de palestinska områdena och skapa enklaver, vilket kommer att betyda nya förutsättningar i området.
G. Detta utgör en fortsatt kränkning från Israels sida av internationell rätt, vilket bekräftats av Internationella domstolen. Enligt det rådgivande yttrandet om muren är Israel skyldigt att genast upphöra med byggandet av den mur som håller på att uppföras på ockuperad palestinsk mark, inklusive i och runt östra Jerusalem, att riva den konstruktion som finns och att omedelbart upphäva alla rättsakter och bestämmelser som har med muren att göra, eller göra dem verkningslösa. Israel fortsätter sin politik med blockader och kontroller i det ockuperade Palestina för att hindra palestiniernas fria rörlighet och tillträde, vilket allvarligt inkräktar på deras dagliga liv och hotar deras försörjning.
H. Den 27 december 2008 inledde Israel en storskalig militär offensiv mot den palestinska befolkningen i Gaza. Offensiven pågick fram till den 18 januari 2009 och riktade sig även mot civila och delar av den civila infrastrukturen. Detta var inte första gången som Israel gjorde sig skyldigt till brott mot internationell rätt om mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag riktade mot den palestinska befolkningen.
I. Under den militära offensiven dödades över 1 400 palestinier, varav de flesta civila, däribland kvinnor och barn. Dessutom dödades 13 israeler och tusentals civila palestinier skadades. Under Israels militära offensiv angreps och förstördes tusentals bostadshus, skolor, sjukhus, offentliga byggnader, vägar och vital infrastruktur. Under samma period dog fyra israeler och hundratals skadades på grund av de raketer och granater som avfyrades från Gaza in i södra Israel.
J. Även Hamas och andra grupper bröt mot internationell humanitär lag genom att angripa civila israeler och palestinier.
K. Det finns bevis för att Israel medvetet angrep civilbefolkningen och använde vapen och ammunition som borde förbjudas, såsom vit fosfor, vilket ledde till att många offer fick specifika skador.
L. Efter kriget i Gaza och påståenden om allvarliga brott mot civilbefolkningen gav ordföranden för rådet för mänskliga rättigheter i april 2009 FN ett informationsuppdrag att utreda alla brott mot internationella mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som kan ha begåtts någon gång under de militära operationer som genomfördes i Gaza under perioden mellan den 27 december 2008 och den 18 januari 2009, både före, under och efter.
M. Chefen för FN:s informationsuppdrag, domare Richard Goldstone, presenterade rapporten från uppdraget för rådet för mänskliga rättigheter den 29 september 2009. Enligt rapporten hade Israel gjort sig skyldigt till brott mot internationella mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt i Gaza och inte fullgjort sina skyldigheter enligt den fjärde Genèvekonventionen. Dessa handlingar är brott som bör tas upp i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
N. Israel har vägrat att samarbeta med FN:s informationsuppdrag och förkastat rapporten i hårda ordalag. Palestinska myndigheter har utsett en intern palestinsk undersökningskommitté.
O. I artikel 1876 i slutsatserna från informationsuppdragets rapport sägs det att uppdraget har tagit hänsyn till allmän internationell rätt, internationella mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt samt till de krav som dessa ställer på stater, icke statliga aktörer och framför allt till enskilda individers rättigheter och skyldigheter. Detta betyder inte på något sätt att Israels ställning som ockupationsmakt likställs med den ställning som den ockuperade palestinska befolkningen eller enheter som representerar den har. Eftersom det finns så tydliga skillnader i makt och förmåga att skada och skydda, även i att skipa rättvisa när brott sker, är en jämförelse både omöjlig och onödig. Det som däremot kräver samma grad av uppmärksamhet och insatser enligt rapporten är skyddet av alla offer i enlighet med internationell rätt.
P. Vissa av EU:s medlemsstater i FN:s råd för mänskliga rättigheter har förkastat såväl denna rapport som resolutionen från FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Q. Ingen överenskommelse har nåtts om att föra upp rapporten på dagordningen för FN:s generalförsamling eller för FN:s säkerhetsråd.
R. Blockaden av Gazaremsan fortsätter och internationella insatser för att hjälpa till vid återuppbyggandet av Gaza hindras. Ett år efter kriget kan den humanitära situationen liknas vid en humanitär katastrof.
S. Palestinas folk har rätt att fritt välja sitt eget politiska och ekonomiska system och att leva i fred, frihet och säkerhet i sin egen stat. Israels folk har rätt att leva i fred och säkerhet. Båda folken har rätt till rättvisa enligt internationell rätt.
1. Europaparlamentet gläds åt rapporten från FN:s informationsuppdrag om Gazakonflikten och uppmanar medlemsstaterna att genast ta till sig slutsatserna och genomföra rekommendationerna. Parlamentet betonar att slutsatserna och rekommendationerna kan betyda mycket för ansträngningarna att nå en fredsuppgörelse baserad på en tvåstatslösning. Ansvarsskyldighet kan bidra till en fredlig lösning på Mellanösternkonflikten. Parlamentet uppmanar EU att inte tolerera Israels brist på ansvar inför brott som begåtts mot den palestinska civilbefolkningen.
2. Europaparlamentet begär att Israels ockupation av de ockuperade palestinska områdena (Västbanken och Gaza) ska upphöra.
3. Europaparlamentet fördömer attacker mot civilbefolkningen från båda sidor.
4. Europaparlamentet begär att alla palestinska fångar som för närvarande hålls olagligt fängslade i Israel ska friges.
5. Europaparlamentet är kritiskt till den israeliska regeringens politik mot det palestinska folket.
6. Europaparlamentet fördömer de brott som israelisk militär har begått mot civilbefolkningen i Gaza, särskilt angreppen på och dödandet av civila, den kollektiva bestraffningen och användningen av vapen och material som borde vara förbjudna.
7. Europaparlamentet är kritiskt till den israeliska arméns förstörelse av infrastruktur i Gaza, särskilt infrastruktur som är kopplad till livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning, vård och utbildning, samt avspärrningarna och inskränkningarna i den fria rörligheten som ytterligare har förvärrat situationen i Gaza.
8. Europaparlamentet beklagar att Israel vägrar att samarbeta med uppdraget och inrätta en undersökningskommitté. Israel uppmanas reagera positivt på en begäran från FN:s generalsekreterare att på allvar genomföra de utredningar som krävs. Parlamentet välkomnar tillsättningen av en intern palestinsk undersökningskommitté och ser fram emot slutsatserna.
9. Europaparlamentet uppmanar Hamas att ta till sig de relevanta slutsatserna från Goldstonerapporten, fullfölja sitt ansvar och inleda en inkluderande politisk dialog.
10. Europaparlamentet betonar hut viktigt det är att åstadkomma försoning mellan palestinierna och understryker i detta hänseende behovet av en ständig geografisk förbindelse mellan och en fredlig och varaktig politisk återförening av Gazaremsan och Västbanken.
11. Europaparlamentet uppmanar alla EU:s medlemsstater att stödja en presentation av rapporten i FN:s generalförsamling och således inför Internationella brottmålsdomstolen (ICC) så att de som är skyldiga till de brott som beskrivs ovan kan åtalas.
12. Europaparlamentet framhåller att EU:s politik och andra internationella åtgärder som låtit Israel ostraffat begå brott mot internationell rätt och internationell humanitär rätt inte har lyckats. Parlamentet uppmanar rådet, medlemsstaterna och kommissionen att en gång för alla dra den uppenbara slutsatsen av detta. Samtliga EU-medlemsstater uppmanas stödja en presentation av rapporten i FN:s generalförsamling.
13. Europaparlamentet vill inte ha någon uppgradering av associeringsavtalet mellan EU och Israel med tanke på de brott som begåtts av Israel. Parlamentet upprepar att utvecklingen av förbindelserna mellan EU och Israel måste vara förknippad med stränga krav på respekt för de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt (på ett slut på den humanitära krisen i Gaza och de ockuperade palestinska territorierna och på ett verkligt åtagande om en omfattande fredsuppgörelse).
14. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att sluta leverera vapen till Israel.
15. Europaparlamentet anser att ansvarsskyldighet kan få brotten mot den palestinska befolkningen att upphöra.
16. Europaparlamentet har åtagit sig att aktivt främja en framförhandlad, rättvis och fredlig lösning på den palestinska frågan baserad på en tvåstatslösning som innebär att en fungerande oberoende palestinsk stat inrättas inom 1967 års gränser med östra Jerusalem som huvudstad. Det behövs en omfattande lösning för alla palestinska flyktingar baserad på FN:s resolution 194.
17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, kvartetten, Israels regering, den palestinska myndighetens president, Knesset och det palestinska lagstiftande rådet.