Förslag till resolution - B7-0158/2010Förslag till resolution
B7-0158/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om insynen och läget i Acta-förhandlingarna

4.3.2010

till följd av frågan för muntligt besvarande B7–.../2010–O-0026/2010
i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Tokia Saïfi, Daniel Caspary, Cristiana Muscardini, Georgios Papastamkos för PPE-gruppen
Syed Kamall, Robert Sturdy för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0154/2010

Förfarande : 2010/2572(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0158/2010
Ingivna texter :
B7-0158/2010
Antagna texter :

B7‑0158/2010

Europaparlamentets resolution om insynen och läget i Acta-förhandlingarna

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av artikel 218 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av sin resolution av den 9 februari 2010 om en översyn av ramavtalet mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen under den aktuella valperioden[1],

–   med beaktande av sin resolution av den 11 mars 2009 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (omarbetning), som ska betraktas som parlamentets ståndpunkt vid den första behandlingen[2],

–   med beaktande av sin resolution av den 18 december 2008 om varumärkesförfalskningens inverkan på den internationella handeln[3],

–   med beaktande av Europeiska datatillsynsmannens yttrande av den 22 februari 2010 om EU:s pågående förhandlingar om ett handelsavtal för bekämpning av varumärkesförfalskning (Acta),

–   med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, särskilt artikel 8,

–   med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation, senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/136/EG av den 25 november 2009,

–   med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/31/EG av den 8 juni 2000 om vissa rättsliga aspekter på informationssamhällets tjänster, särskilt elektronisk handel, på den inre marknaden (”direktiv om elektronisk handel”),

–   med beaktande av frågan av den 24 februari 2010 till kommissionen om insyn och nuläge vad gäller förhandlingarna om Acta (handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning (O-0026/2010 – B7‑.../2010),

–   med beaktande av artiklarna 115.5 och 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. År 2008 inledde EU och andra OECD-länder förhandlingar om ett nytt plurilateralt avtal för att skärpa tillämpningen av immaterialrätten och bekämpa förfalskningar och piratkopiering (handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning – Acta), och kom gemensamt överens om att sekretessklausul.

B.  Den 27 januari 2010 gav kommissionen utfästelser om att associera sig starkare med parlamentet, i linje med parlamentets resolution av den 9 februari 2010 om en översyn av ramavtalet med kommissionen. I denna resolution uppmanades kommissionen att ”omedelbart och heltäckande informera parlamentet i alla skeden av förhandlingar om internationella avtal […], i synnerhet i handelsfrågor och andra förhandlingar som omfattas av samtyckesförfarandet, så att artikel 218 i EUF-fördraget får full verkan”.

C. Som fördragens väktare är kommissionen skyldig att försvara unionens regelverk när den förhandlar om internationella avtal som påverkar lagstiftningen inom EU.

D. Enligt de dokument som läckt ut berör Acta-förhandlingarna bland annat kommande EU‑lagstiftning om tillämpning av materialrätten (2005/0127(COD) – straffrättsliga åtgärder till skydd för immateriella rättigheter (IPRED-II)) och det så kallade telekompaketet, samt befintlig EU-lagstiftning om e-handel och uppgiftsskydd.

E.  EU:s pågående ansträngningar att harmonisera åtgärderna för tillämpning av materialrätten bör inte kringgås genom handelsförhandlingar som ligger utanför EU:s normala beslutsprocess.

F.  Det är av största vikt att utvecklingen av åtgärder för tillämpning av immaterialrätten inte sker på ett sätt som hämmar innovation eller konkurrens, undergräver immaterialrättsliga restriktioner och personuppgiftsskydd, begränsar det fria informationsflödet eller skapar otillbörliga bördor för den lagliga handeln.

G. Ett eventuellt Acta-avtal som ingås av EU måste vara förenligt med EU:s rättsliga skyldigheter avseende integritets- och uppgiftsskydd, bland annat i enlighet med direktiven 95/46/EG och 2002/58/EG samt Europadomstolens och EU-domstolens rättspraxis.

H. Till följd av Lissabonfördragets ikraftträdande i december 2009 måste Europaparlamentet ge sitt samtycke till innehållet i Acta-avtalet innan det kan träda i kraft inom EU.

I.   Kommissionen har förbundit sig att omedelbart och heltäckande informera Europaparlamentet i varje skede av förhandlingarna om internationella avtal.

1.  Europaparlamentet är medvetet om att Acta-förhandlingarna på grund av sin särskilda karaktär kräver en hög grad av sekretess för att inte undergräva de legitima intressena hos berörda parter och deltagande länder. Processen bör dock bli öppnare för att ge tillräcklig information, i linje med upprepade krav från parlamentet.

2.  Europaparlamentet gläds åt att kommissionen, trots den sekretess som präglar de multilaterala förhandlingarna, informerat ledamöter i parlamentets utskott för internationell handel (INTA) genom att generaldirektören för GD Handel deltagit i regelbundna diskussioner vid INTA-samordnarnas öppna sammanträden.

3.  Europaparlamentet vill av kommissionen få tillgång till dokumentation från Acta‑förhandlingarna för att kunna hålla sig uppdaterat med förhandlingsläget. Viss information kan dock tänkas vara konfidentiell och bör då tillhandahållas i lämplig form.

4.  Europaparlamentet uppmanar vidare kommissionen att inför nästa förhandlingsrunda i Nya Zeeland i april 2010 aktivt samarbeta med övriga Acta-förhandlingsparter för att formellt sätta frågan om öppenhet och insyn på dagordningen för det sammanträdet. Vidare uppmanas kommissionen att rapportera till parlamentets fackutskott om resultaten från förhandlingsrundan omedelbart efter det att den avslutats.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fortsätta med Acta-förhandlingarna för att få ett immaterialrättsligt system som fungerar effektivare mot förfalskningar.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att med sikte på ett EU-avtal om en konsoliderad Acta-text utvärdera hur tillämpningen av ett Acta-avtal skulle inverka på grundläggande rättigheter och uppgiftsskydd, på EU:s nuvarande ansträngningar att harmonisera åtgärderna för tillämpning av immaterialrätten samt på e-handeln. Kommissionen uppmanas att i vederbörlig ordning höra parlamentet om resultaten från denna utvärdering.

7.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens uttalanden om att ett eventuellt Acta-avtal kommer att begränsas till tillämpningen av befintliga immateriella rättigheter utan att påverka utvecklingen av en omfattande immaterialrätt inom EU.

8.  Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att se till att tillämpningen av Acta-bestämmelserna, särskilt de som rör verkställighetsförfaranden för upphovsrätt i en digital miljö, är fullt förenliga med unionens regelverk och att inga personkontroller företas vid EU:s gränser.

9.  Europaparlamentet anser att det föreslagna avtalet, för att vara förenligt med grundläggande rättigheter som yttrandefrihet och rätten till privatliv och fullt ut respektera subsidiaritetsprincipen, inte bör innehålla något så kallat three strikes-förfarande.

10. Europaparlamentet framhåller att integritets- och uppgiftsskyddet är grundläggande värderingar för EU och erkänns som sådana i artikel 8 i Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och i artiklarna 7 och 8 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Dessa måste respekteras i alla strategier och bestämmelser som EU antar, i enlighet med artikel 16 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen samt regeringarna och parlamenten i de länder som deltar i Acta‑förhandlingarna.