Förslag till resolution - B7-0234/2010Förslag till resolution
B7-0234/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om det kommande toppmötet mellan EU och Kanada i maj 2010

13.4.2010

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Elisabeth Jeggle, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Elmar Brok, Peter Šťastný, Daniel Caspary för PPE-gruppen
Wolf Klinz för ALDE-gruppen
Philip Bradbourn för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0233/2010

Förfarande : 2010/2549(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0234/2010
Ingivna texter :
B7-0234/2010
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0234/2010

Europaparlamentets resolution om det kommande toppmötet mellan EU och Kanada i maj 2010

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av förhandlingarna om ett övergripande avtal om ekonomi och handel (Ceta), vilka inleddes vid toppmötet mellan EU och Kanada i Prag den 6 maj 2009,

–   med beaktande av det framgångsrika trettioandra interparlamentariska mötet med delegationen för förbindelserna med Kanada i Bryssel i november 2009,

–   med beaktande av godkännandeförfarandet enligt artikel 281 i EUF-fördraget,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Kanada är en av Europeiska unionens äldsta och närmaste partner; relationen dem emellan går tillbaka till 1959.

B.  De pågående förhandlingarna om ett övergripande avtal om ekonomi och handel (Ceta) skulle kunna stärka förbindelserna mellan EU och Kanada.

C. Kanada är under 2010 ordförande för G8-gruppen och kommer även att vara värd för nästa G20-toppmöte.

D. Under det kommande toppmötet mellan EU och Kanada den 5 maj 2010 väntas fokus ligga på att stärka de redan goda politiska förbindelserna mellan de båda parterna, och man planerar särskilt att diskutera gemensamma utmaningar som förhandlingarna om ett övergripande avtal om ekonomi och handel, komplicerade utrikes- och säkerhetsfrågor, särskilt situationen i Afghanistan och Pakistan, en gemensam hållning i fråga om Iran, icke-spridning av kärnvapen, Haiti och uppföljningen av givarkonferensen i New York, utvecklingssamarbete, ett samordnat svar på den finansiella och ekonomiska krisen, klimatförändringarna och energifrågan samt framsteg i förhandlingarna om världshandeln inom Doharundan.

E.  EU och Kanada har gemensamma värderingar och delar ett starkt åtagande om att arbeta multilateralt för att ta itu med större utmaningar.

1.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens uttalande där framsteg i förhandlingarna om ett övergripande avtal om ekonomi och handel anges som en nyckelfaktor för de ekonomiska förbindelserna mellan EU och Kanada. Parlamentet anser att toppmötet mellan EU och Kanada i Bryssel den 5 maj 2010 utgör ett bra tillfälle att påskynda dessa förhandlingar.

2.  Under den ekonomiska krisen har Kanada haft en stabil ekonomi, inte minst inom banksektorn. Europaparlamentet är villigt att samarbeta nära med Kanada inom G20‑gruppen för att få till stånd en samordnad global strategi i fråga om finanspolitiska insatser och korrigeringar, och frågan om huruvida en bankavgift eller en transaktionsskatt på global nivå ska införas bör vara en av de prioriterade frågorna under nästa G20‑toppmöte i Toronto.

3.  Europaparlamentet konstaterar att såväl Kanada som EU har föresatt sig att genomföra en samordnad, konsekvent och övergripande strategi för att möta Haitis omedelbara och mer långsiktiga behov. Tillsammans är vi fast beslutna att bygga upp ett nytt Haiti som kan infria de legitima och länge svikna förväntningar som Haitis folk har på sitt land, samtidigt som Haiti behåller sitt nationella egenansvar för återuppbyggnadsprocessen.

4.  Europaparlamentet välkomnar de intentioner som nyligen uttrycktes i trontalet om att öppna den kanadensiska telekommunikationssektorn för konkurrens utifrån.

5.  Europaparlamentet välkomnar även avsikten att inleda en omfattande reform av Kanadas system för fiskeriförvaltning, vilket även berör Nafo.

6.  Europaparlamentet ger på nytt uttryck för sin oro över det visumkrav som tjeckiska och rumänska medborgare fortfarande omfattas av och uppmanar Kanada att häva det kravet snarast möjligt. Den kanadensiska regeringen införde visumkrav för tjeckiska medborgare med anledning av den stora tillströmningen av romer till landet, och parlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att arbeta för en tillfredsställande lösning på romernas situation i Europa. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang att man öppnat ett viseringskontor på den kanadensiska ambassaden i Prag och att man inrättat en arbetsgrupp med experter på området. Det återstår dock att se om den utlovade omfattande översynen av Kanadas system för hantering av flyktingar kommer att leda till att visumkravet hävs.

7.  Europaparlamentet betonar att EU och Kanada är beslutna att bygga upp en koldioxidsnål global ekonomi som är säker och hållbar, samtidigt som förmågan till anpassning till konsekvenserna av klimatförändringarna stärks. Det är viktigt att det förs löpande diskussioner om miljöfrågor inom ramen för miljödialogen på hög nivå mellan EU och Kanada, och parlamentet välkomnar Kanadas utfästelser, som nyligen uttrycktes i trontalet, att investera i miljövänlig energiteknik, befästa sin position som ”supermakt” på området miljövänlig energi och ta på sig en ledande roll för skapandet av så kallade gröna jobb.

8.  Europaparlamentet påminner rådet och kommissionen om att parlamentet alltsedan Lissabonfördragets ikraftträdande måste ge sitt samtycke till internationella avtal och till fullo göras delaktigt under alla skeden i processen. Parlamentet ser fram emot ett tidigt uttalande från kommissionen om hur den avser att åstadkomma detta.

9.  Europaparlamentet lyckönskar Vancouvers organisationskommitté till framgångarna med 2010 års Olympiska och Paralympiska vinterspel.

10. Förbindelserna mellan EU och Kanada berör enbart den federala nivån, men Europaparlamentet ser positivt på att provinserna och territorierna deltar i förhandlingarna om ett övergripande avtal om ekonomi och handel och i vissa andra aspekter av förbindelserna mellan EU och Kanada.

11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EU:s roterande ordförandeskap, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt till Kanadas regering.