FÖRSLAG TILL RESOLUTION om naturkatastroferna i Centraleuropa
14.6.2010
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Czesław Adam Siekierski, Tamás Deutsch, Zuzana Roithová, Anna Záborská, Markus Pieper, Richard Seeber, Bogusław Sonik, Jan Březina, Lambert van Nistelrooij, Andrzej Grzyb, Jolanta Emilia Hibner, Piotr Borys, Artur Zasada, Milan Zver, Jacek Saryusz-Wolski för PPE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0346/2010
B7‑0346/2010
Europaparlamentets resolution om naturkatastroferna i Centraleuropa
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen och artiklarna 191 och 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av kommissionens förslag till en förordning om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond (KOM(2005)0108) och av parlamentets ståndpunkt av den 18 maj 2006,
– med beaktande av sina resolutioner av den 5 september 2002 om översvämningar i Europa, av den 8 september 2005 om naturkatastrofer (bränder och översvämningar) i Europa och av den 7 september 2006 om skogsbränder och översvämningar samt sina resolutioner av den 18 maj 2006 om naturkatastrofer (skogsbränder, torka och översvämningar) – jordbruksaspekter, regionala utvecklingsaspekter och miljöaspekter,
– med beaktande av vitboken ”Anpassning till klimatförändring: en europeisk handlingsram” (KOM(2009)0147) och kommissionens meddelande ”En gemenskapsstrategi för förebyggande av katastrofer” (KOM(2009)0082),
– med beaktande av kommissionens uttalande av den 24 februari 2010 om de stora naturkatastroferna i den autonoma regionen Madeira,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Större naturkatastrofer i form av översvämningar har inträffat i många av EU:s medlemsstater, framför allt i Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern, liksom i Tyskland och Österrike, med olyckor och evakuering av tusentals människor som följd.
B. Katastroferna har orsakat stor skada, bl.a. på infrastruktur, företag och åkermark. Delar av det naturliga och kulturella arvet har förstörts och förmodligen har de medfört risker för folkhälsan.
C. De områden som har förstörts eller skadats av katastrofen måste byggas upp för att man ska kunna kompensera för de ekonomiska och sociala förlusterna.
1. Europaparlamentet utrycker sitt medlidande och sin solidaritet med de regioner som har drabbats av katastrofen. Parlamentet begrundar de allvarliga ekonomiska konsekvenser som katastrofen antagligen har medfört och framför sin djupa sorg och sina kondoleanser till offrens familjer.
2. Europaparlamentet erkänner sök- och räddningsteamens oerhörda insatser – de har räddat människoliv och minskat skadorna i de drabbade områdena. I detta sammananhang framhålls det så kallade Balt Flood Combat unit, medfinansierat av EU.
3. Europaparlamentet ser med respekt på de stödinsatser som genomförts av medlemsstaterna i de drabbade områdena, eftersom europeisk solidaritet förkroppsligas i ömsesidig hjälp i svåra situationer.
4. Europaparlamentet uppmanar de medlemsstater och regioner som har drabbats av katastrofen att lägga särskild tonvikt vid sina respektive hållbara återuppbyggnadsplaner och att ta hänsyn till genomförbarheten av långsiktiga investeringar i medlemsstaternas strategier för att förebygga katastrofer och kunna motverka dessa.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att så snabbt som möjligt ge stöd åt dem som drabbats av katastrofens ekonomiska och sociala följder.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att, efter framläggandet av respektive plan, genast göra vad som krävs för att Europeiska unionens solidaritetsfond ska betala ut nödvändiga ekonomiska medel på ett så snabbt, effektivt och flexibelt sätt som möjligt.
7. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att visa flexibilitet i förhandlingarna med berörda myndigheter om det blir nödvändigt att se över de operativa program som planeras eller håller på att genomföras i de regioner som drabbats av katastrofen.
8. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att beakta skillnaderna mellan de berörda regionerna, dvs. skillnaderna mellan bergs- och flodområden, för att offren ska kunna få bästa möjliga hjälp.
9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar samt de berörda områdenas regionala och lokala myndigheter.