Förslag till resolution - B7-0422/2010Förslag till resolution
B7-0422/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Kirgizistan

5.7.2010

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Niccolò Rinaldi, Metin Kazak, Ramon Tremosa i Balcells, Anneli Jäätteenmäki, Marielle De Sarnez, Marietje Schaake för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0419/2010

Förfarande : 2010/2770(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0422/2010
Ingivna texter :
B7-0422/2010
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0422/2010

Europaparlamentets resolution om Kirgizistan

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Kirgizistan och Centralasien,

–   med beaktande av uttalandena från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, om de nya sammandrabbningarna i Kirgizistan den 11 juni 2010 och om folkomröstningen om författningen den 28 juni 2010,

–   med beaktande av slutsatserna från rådets (utrikes frågor) sammanträde den 14 juni 2010,

–   med beaktande av sin resolution av den 20 februari 2008 om en EU-strategi för Centralasien,

–   med beaktande av EU:s strategi för ett nytt partnerskap med Centralasien, som antogs av Europeiska rådet den 21–22 juni 2007,

–   med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Kirgizistan, som trädde i kraft 1999,

–   med beaktande av Europeiska gemenskapens regionala strategidokument för bistånd till Centralasien för perioden 2007–2013,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 11 juni utbröt våldsamma sammandrabbningar i städerna Osh och Jalalabad i södra Kirgizistan vilka fortsatte att eskalera fram till den 14 juni, då hundratals beväpnade män uppges ha stormat städernas gator, skjutit civila och satt butiker, framför allt butiker tillhörande etniska uzbeker, i brand.

B.  Enligt de kirgizistanska myndigheterna har omkring 300 personer dött i sammandrabbningarna, och över 2 000 personer har sårats eller vårdas på sjukhus.

C. På grund av våldsamheterna har 300 000 personer tvingats fly inom landet och 100 000 har sökt skydd i grannlandet Uzbekistan. Regeringen i Tasjkent har med hjälp av internationella organisationer gett flyktingarna humanitärt bistånd men stängde den 14 juni gränsen mot Kirgizistan på grund av brist på utrymme och möjligheter att ta hand om flyktingarna. I nuläget beräknas fortfarande 375 000 personer befinna sig på flykt inom landet, inklusive de flyktingar som återvänt från Uzbekistan, enligt uppgifter från UNHCR.

D. Interimsregeringen har utlyst undantagstillstånd i området men har, trots att man satt in trupper och specialstyrkor, inte lyckats ta kontroll över området.

E.  Interimspresidenten Roza Otunbajeva har bett Rysslands president Medvedev och Collective Security Treaty Organisation om militär hjälp för att återställa ordningen. En begäran om en internationell polisstyrka har också skickats till OSSE.

F.  Enligt den nationella säkerhetstjänstens utredning av händelserna den 11–14 juni var det medlemmar ur den fördrivne presidenten Bakijevs klan som i sammansvärjning med radikala islamister låg bakom sammandrabbningarna.

G. Kommissionen har anslagit fem miljoner euro för att tillhandahålla akut medicinsk hjälp, humanitärt bistånd, andra artiklar än livsmedel samt skydd och psykiskt stöd till de krisdrabbade. EU bör spela en mer framträdande roll för att hjälpa landet. Unionen har, särskilt genom sin Centralasienstrategi, åtagit sig att vara en partner till länderna i regionen.

H. I folkomröstningen den 27 juni 2010, som förlöpte fredligt och med ett högt valdeltagande, antogs med över 90 procent av rösterna en ny författning i Kirgizistan där makten delas mellan president och parlament. Det fattades även ett preliminärt beslut om att hålla allmänna val den 10 oktober 2010 för att fullborda återgången till en demokratisk konstitutionell ordning.

I.   Det regionala samarbetet i Centralasien måste återupptas och fördjupas så att man kan utveckla en gemensam strategi för att ta itu med problemen och utmaningarna i regionen. Centralasien bör bli ett område för samarbete, inte ett område för sammandrabbningar, mellan de viktigaste parterna.

J.   EU måste alltid uppfylla sitt åtagande att mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatliga principer ska ingå i alla avtal med tredjeländer och främja demokratiska reformer genom en konsekvent politik som ökar dess trovärdighet som aktör i regionen.

1.  Europaparlamentet är djupt bekymrat över de tragiska och våldsamma sammandrabbningar som utbröt i södra Kirgizistan och uttrycker sitt deltagande med familjerna till de personer som föll offer för sammandrabbningarna.

2.  Europaparlamentet fördömer med kraft alla attacker och våldshandlingar som i huvudsak riktades mot den uzbekiska befolkningen och uppmanar interimsregeringen att genomföra en opartisk och oberoende utredning av händelserna för att ställa förövarna inför rätta och bringa klarhet i anklagelserna att personer ur de kirgizistanska säkerhetstrupperna skulle ha varit inblandade.

3.  Europaparlamentet noterar interimsmyndigheternas ansträngningar för att få situationen att återgå till det normala och se till att förutsättningarna blir sådana att flyktingar och internflyktingar frivilligt kan återvända till sina hem under säkra och värdiga former. Parlamentet uppmanar med kraft de lokala myndigheterna att vidta effektiva förtroendeskapande åtgärder och inleda en genuin dialog med alla etniska grupper i södra Kirgizistan för att få till stånd en trovärdig försoningsprocess.

4.  Europaparlamentet understryker att Europeiska unionens värderingar förpliktigar oss att agera med omfattande insatser för att stoppa detta lidande, bland annat bör ett större stöd än de fem miljoner euro som hittills uppbådats anslås – stöd som bör stå i proportion till FN:s begäran om 71 miljoner US-dollar för omedelbar humanitär hjälp.

5.  Europaparlamentet uppmanar i detta sammanhang kommissionen att i samarbete med internationella organisationer utöka sitt humanitära bistånd och att inrätta kort- och medelfristiga program för återuppbyggnad av förstörda hem och ersättning av förlorad egendom samt rehabiliteringsprojekt tillsammans med de kirgizistanska myndigheterna och andra givare för att skapa gynnsamma förutsättningar för flyktingarnas återvändande. Rådet uppmanas i detta sammanhang att ta initiativ till en internationell givarkonferens för Kirgizistan för att ta itu med de humanitära problemen och de grundläggande behoven i landet och tillhandahålla det stöd som krävs för en hållbar utveckling i landet.

6.  Europaparlamentet efterlyser än en gång fokus på människors säkerhet och trygghet i EU:s Centralasienpolitik. I södra Kirgizistan innebär detta bland annat hjälp för att trygga etniska uzbekers och andra etniska folkgruppers fysiska säkerhet.

7.  Europaparlamentet uppmanar såväl vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik som medlemsstaterna att stödja och aktivt bidra till en snabb polisiär insats från OSSE för att förhindra att nya våldsamheter bryter ut, för att stabilisera situationen i de städer där sammandrabbningar ägt rum samt för att skydda offren och de mest sårbara personerna och underlätta för flyktingar och internflyktingar att återvända.

8.  Europaparlamentet noterar resultatet av folkomröstningen om författningen som ägde rum den 27 maj, och som genomfördes under fredliga omständigheter, vilket banar väg för återgången till en konstitutionell ordning. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att hitta sätt att stödja Kirgizistans interimsregering och hjälpa myndigheterna att komma vidare med de demokratiska reformerna och stärka de rättstatliga principerna, ge tillgång till tillförlitliga rättsliga förfaranden samt förbättra människors levnadsvillkor genom nationell utveckling och ett stärkt medborgarinflytande i samarbete med alla berörda parter och det kirgizistanska civila samhället.

9.  Europaparlamentet efterlyser en utökad användning av stabilitetsinstrumentet, och uppmanar kommissionen att utarbeta förslag till omfördelning av anslag inom finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete för att garantera att EU:s insatser till följd av den nya situationen i Kirgizistan, på både kort och medellång sikt, är tillräckligt omfattande.

10. Europaparlamentet uppmanar de kirgizistanska myndigheterna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera att människorättsförsvarare utan hinder kan bedriva sitt arbete för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna.

11. Europaparlamentet understryker att utvecklingen i Kirgizistan både påverkar och påverkas av den regionala och den internationella utvecklingen. Parlamentet är övertygat om att Rysslands, Förenta staternas och andra parters intressen i stor utsträckning överlappar varandra, i synnerhet i fråga om Afghanistan och utbredningen av radikal islamism i regionen, däribland i Kirgizistan. Det bör därför vara möjligt att minska den geopolitiska konkurrensen och hitta synergier för att stabilisera regionen. Om man lyckas med detta skulle det i sin tur kunna få vidare positiva effekter för de internationella förbindelserna och den internationella säkerheten.

12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt till rådet, kommissionen och OSSE.