Förslag till resolution - B7-0571/2010Förslag till resolution
B7-0571/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Ukraina

18.10.2010

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Johannes Cornelis van Baalen, Adina-Ioana Vălean, Ramon Tremosa i Balcells, Kristiina Ojuland, Marielle De Sarnez för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0571/2010

Förfarande : 2010/2934(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0571/2010
Ingivna texter :
B7-0571/2010
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0571/2010

Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–         med beaktande av det östliga partnerskapet som lanserades i Prag i maj 2009,

 

–         med beaktande av slutsatserna från toppmötet mellan EU och Ukraina som hölls i Kiev den 4 december 2009 och av förberedelserna inför det kommande toppmötet mellan EU och Ukraina i Bryssel den 22 november 2010,

 

–         med beaktande av uttalandet och rekommendationerna från sammanträdet som hölls i mars 2010 inom kommittén för parlamentariskt samarbete mellan EU och Ukraina,

 

–         med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina, som trädde i kraft den 1 mars 1998, och av de pågående förhandlingarna om ett associeringsavtal avsett att ersätta partnerskaps- och samarbetsavtalet,

 

–         med beaktande av associeringsagendan EU–Ukraina och dess prioriteringar för 2010,

 

–         med beaktande av avtalet om viseringslättnader mellan Europeiska gemenskapen och Ukraina, som undertecknades den 18 juni 2007 och trädde i kraft den 1 januari 2008,

 

–         med beaktande av den nya lagen om lokala val som antogs av Ukrainas parlament i juli 2010,

 

–         med beaktande av den ukrainska författningsdomstolens dom av den 1 oktober 2010 om upphävande av de konstitutionella reformerna från 2004 och återinförande av presidentens befogenheter,

 

–         med beaktande av det kommande lokalvalet i Ukraina den 31 oktober 2010,

 

–         med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

 

A.       Europaparlamentet är fortfarande fast beslutet att ytterligare fördjupa och utveckla förbindelserna mellan Europeiska unionen och Ukraina inom ramen för det östliga partnerskapet, vilket inte utesluter möjligheterna till ett fullvärdigt EU-medlemskap i framtiden, i enlighet med bestämmelserna i artikel 49 i Fördraget om Europeiska unionen.

 

B.        Det presidentval som hölls den 17 januari och 7 februari 2010 följde i det stora hela internationella normer, och det kommande lokalvalet den 31 oktober 2010 bör stärka Ukrainas demokratiska förankring ytterligare.

 

C.       Europeiska unionen stöder Ukrainas strävanden att omsätta demokratiska principer, rättsstaten och respekten för de mänskliga rättigheterna i praktiken. De ukrainska myndigheterna bör visa ett orubbligt åtagande att efterleva dessa principer för att öka den politiska stabiliteten i landet.

 

D.       Förhandlingarna om inrättande av ett djupgående och omfattande frihandelsområde erbjuder en möjlighet att ytterligare stärka potentialen i de ekonomiska förbindelserna mellan EU och Ukraina.

 

E.        Ukrainas anslutning till fördraget om energigemenskapen är av stor betydelse för alla parter.

 

F.        Genom den ukrainska författningsdomstolens dom av den 1 oktober 2010 återinförs republiken som statsskick. Inrättandet av ett demokratiskt, effektivt och hållbart system för rättvis maktfördelning bör fortsättningsvis prioriteras, och processen för att uppnå denna bör vara öppen, inkluderande och tillgänglig för alla politiska partier och aktörer i Ukraina.

 

G.       Ukrainas interna politiska stabilitet och fokusering på internationella reformer är en förutsättning för att förbindelserna mellan EU och Ukraina ska vidareutvecklas. Det östliga partnerskapet ska dra nytta av de ukrainska myndigheternas åtagande att arbeta för att uppnå dess mål inom ramen för de fyra tematiska plattformarna.

 

H.       Associeringsavtalet mellan EU och Ukraina bör fungera som ett verktyg i reformprocessen och ge det civila samhället en starkare roll.

 

1.        Europaparlamentet erkänner att Ukraina som ett europeiskt land har en gemensam historia och gemensamma värderingar med EU:s medlemsstater. Parlamentet ger sitt erkännande åt Ukrainas europeiska ambitioner och sitt stöd till att förbindelserna mellan EU och Ukraina stärks ytterligare. Parlamentet förväntar sig större framsteg i genomförandet av reformagendan i Ukraina, så att landet kan föras närmare EU.

 

2.        Europaparlamentet välkomnar att samarbetet fortsätter mellan EU och Ukraina inom ett flertal sektorer. Parlamentet erkänner betydelsen av det standby-arrangemang som man enats om med Internationella valutafonden och som EU fullbordar och stöder genom makrofinansiellt bistånd. För den ekonomiska stabilitetens skull förväntar sig parlamentet att arrangemanget genomförs fullt ut.

 

3.        Europaparlamentet välkomnar antagandet av lagen om gasmarknadens funktion samt Ukrainas åtgärder för att slutföra förfarandet med anslutning till energigemenskapen och genomföra de reformer som krävs för att modernisera Ukrainas energisektor. Parlamentet förväntar sig att kommissionen ska ge ytterligare stöd till en fullständig modernisering av Ukrainas energisektor.

 

4.        Europaparlamentet betonar behovet av politisk och ekonomisk stabilitet, inte minst genom allomfattande konstitutionella reformer, befästande av rättsstaten, nya insatser i kampen mot korruption samt ett bättre affärs- och investeringsklimat.

 

5.        Europaparlamentet ansluter sig till de prioriteringar för 2010 som ingår i associeringsagendan EU–Ukraina och förväntar sig verkliga framsteg i fråga om korruptionsbekämpning, rättsväsendets oavhängighet och ökad politisk dialog.

 

6.        Europaparlamentet erkänner den ukrainska författningsdomstolens dom och beklagar att den nödvändiga konstitutionella reformen genomfördes utan någon allomfattande politisk process som skulle ha tagit hänsyn till samtliga partiers, dvs. även oppositionens, synpunkter.

 

7.        Europaparlamentet beklagar att valbestämmelserna fortfarande är föremål för diskussion och påpekar att den nuvarande vallagen i sin ändrade lydelse från augusti 2009 betraktas av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter som ett steg bakåt jämfört med den tidigare lagstiftningen, eftersom den medfört en oklar och ofullständig rättslig ram. Därför uppmanar parlamentet de ukrainska myndigheterna att se över och slutföra vallagstiftningen genom en process där oppositionen deltar.

 

8.        Europaparlamentet betonar att lokalvalet den 31 oktober 2010 är viktigt för Ukraina och att genomförandet av valet bör visa att landet fortsätter att göra framsteg i anordnandet av val enligt internationella normer. Parlamentet understryker att genomförandet av detta val kommer att vara ett test för den nuvarande regeringen.

 

9.        Europaparlamentet är oroat över rapporterna om att lagen om lokala val begränsar möjligheterna för ett antal nygrundade partier att bli valda samtidigt som den innebär fördelar för redan befintliga partier.

 

10.      Europaparlamentet betonar betydelsen av oberoende medier och efterlyser grundliga och oberoende undersökningar och utvärderingar i syfte att klargöra rapporterna om nära kopplingar mellan myndigheterna och mediestyrning, mediechefers hämmande åtgärder mot undersökande journalistik samt fysiska hot mot oberoende journalister.

 

11.      Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att gå vidare med förberedelserna av avtalet om ett djupgående och omfattande frihandelsområde samtidigt som de tar hänsyn till behovet av stärkta ekonomiska förbindelser. Parlamentet understryker att slutförandet av detta avtal före toppmötet mellan EU och Ukraina i november 2010 inte är ett mål i sig, och att hänsyn därför bör tas till utvecklingen i Ukraina samt landets åtagande i fråga om demokrati, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna.

 

12.      Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att på nytt bekräfta EU:s vilja att hjälpa Ukraina att uppfylla sina åtaganden via de styrmedel som föreslagits av det östliga partnerskapet och associeringsagendan EU–Ukraina.

 

13.      Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaterna samt till Ukrainas president, regering och parlament.