Förslag till resolution - B7-0577/2010Förslag till resolution
B7-0577/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Ukraina

18.10.2010

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Michał Tomasz Kamiński, Adam Bielan, Ryszard Czarnecki, Paweł Robert Kowal, Ryszard Antoni Legutko, Marek Henryk Migalski, Tomasz Piotr Poręba, Konrad Szymański, Roberts Zīle för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0571/2010

Förfarande : 2010/2934(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0577/2010
Ingivna texter :
B7-0577/2010
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0577/2010

Europaparlamentets resolution om Ukraina

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina,

–   med beaktande av den gemensamma förklaringen om det östliga partnerskapet som lanserades i Prag den 7 maj 2009,

–   med beaktande av det gemensamma uttalande som antogs vid toppmötet mellan EU och Ukraina i Kiev den 4 december 2009,

–   med beaktande av uttalandet och rekommendationerna från det 14:e sammanträdet för kommittén för parlamentariskt samarbete mellan EU och Ukraina, vilket hölls den 22‑23 mars 2010 i Bryssel,

–   med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ukraina, som trädde i kraft den 1 mars 1998, och av de pågående förhandlingarna om ett associeringsavtal avsett att ersätta partnerskaps- och samarbetsavtalet,

–   med beaktande av associeringsagendan EU–Ukraina som antogs av samarbetsrådet EU‑Ukraina i juni 2009 och som ersätter handlingsplanen EU–Ukraina,

–   med beaktande av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Ukraina om viseringslättnader, vilket undertecknades den 18 juni 2007 och trädde i kraft den 1 januari 2008, och av den dialog om visering som EU och Ukraina inledde i oktober 2008,

–   med beaktande av Europarådets parlamentariska församlings resolution om Ukraina i vilken oro uttrycktes över kränkningarna av de viktigaste demokratiska friheterna och begränsandet av pressfriheten i Ukraina,

–   med beaktande av målen för D-UA/arbetsgruppen för ukrainska viseringsärenden,

–   med beaktande av uttalandena av Štefan Füle, kommissionsledamot med ansvar för utvidgning och grannskapspolitik, om ”Ukraina: Från kris till tillväxt – ekonomi, investeringar och marknader”,

–   med beaktande av det nationella vägledande programmet för Ukraina 2011–2013,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Ukraina har starka historiska, kulturella och ekonomiska band till EU, och landet är en av EU:s viktigaste strategiska partner i unionens östra närområde. Integrationen av Ukraina i EU kan få positiva effekter för säkerheten, stabiliteten och välståndet i hela Europa.

B.  Ett av parlamentets viktigaste utrikespolitiska mål är att utveckla och främja förbindelserna med Ukraina och stärka den europeiska grannskapspolitiken, som syftar till att främja de politiska, ekonomiska och kulturella förbindelserna mellan de berörda länderna samt EU och dess medlemsstater.

C. Det östliga partnerskapet kan ge Ukraina ytterligare möjligheter att närma sig EU, men partnerskapet kan endast bli framgångsrikt om det grundar sig på praktiska och trovärdiga projekt och får tillräckligt med resurser.

D. Den 1 oktober 2010 upphävde den ukrainska författningsdomstolen författningsändringen av den 8 december 2004. Därmed blev författningen från 1996 igen gällande. I och med detta ökade den ukrainska presidentens ansvar när det gäller förbindelserna mellan EU och Ukraina.

1.  Europaparlamentet betonar att Ukraina, i enlighet med artikel 49 i EU-fördraget, har rätt att ansöka om medlemskap i EU, precis som vilken europeisk stat som helst som efterlever principerna om frihet, demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt rättsstaten.

2.  Inför de stundande lokalvalen uppmanar Europaparlamentet de ukrainska myndigheterna och alla politiska ledare och krafter i Ukraina att bevisa sitt engagemang för demokratiska normer och se till att lokalvalen anordnas på ett fritt och rättvist sätt.

3.  För att främja samarbete och stärka europavänliga strömningar i det ukrainska samhället anser Europaparlamentet att EU måste öka sina ansträngningar för att främja direkta kontakter mellan människor och fri rörlighet mellan EU och Ukraina. Parlamentet uppmanar med kraft EU:s institutioner och medlemsstater att genomföra liberaliseringsåtgärder som syftar till att utöka viseringslättnaderna och effektivisera medlemsstaternas konsulat. Parlamentet betonar att EU:s mål på medellång sikt bör vara viseringsfrihet för Ukraina.

4.  Europaparlamentet välkomnar de rättsliga steg som den ukrainska regeringen nyligen tagit för att genomföra prioriterade åtgärder inom ramen för dialogen om viseringsliberalisering mellan EU och Ukraina, särskilt det ukrainska parlamentets ratificering av Europarådets konvention om skydd av individer med avseende på automatisk behandling av personuppgifter samt tilläggsprotokollet till konventionen.

5.  Europaparlamentet välkomnar undertecknandet av protokollet för Ukrainas anslutning till energigemenskapen, vilket ytterligare kommer att utvidga EU:s inre energimarknad till sydöstra Europa och totalt sett göra energiförsörjningen ännu tryggare. Parlamentet uppmanar det ukrainska parlamentet att i brådskande ordning ratificera fördraget om energigemenskapen och därmed göra Ukraina till medlem i denna internationella organisation.

6.  Europaparlamentet framhåller Ukrainas centrala roll för en tryggad energiförsörjning i EU. Parlamentet understryker vikten av tätare samarbete mellan Ukraina och EU på energiområdet och efterfrågar ytterligare avtal mellan EU och Ukraina i syfte att trygga energiförsörjningen för båda parter. Parlamentet betonar vikten av insyn i systemen för gasförsörjning och gastransitering. Parlamentet uttrycker sin oro för att gasledningsprojektet Nord Stream undergräver principen om solidaritet för att trygga EU:s energiförsörjning, är direkt riktat mot transiteringsländerna och byggs för att kringgå Ukraina.

7.  Europaparlamentet betonar att det krävs öppna och effektiva transittjänster av hög kvalitet samt ett moderniserat nätverk för gastransporter för att Ukraina ska kunna utveckla ett modernt gastransiteringssystem. Parlamentet betonar vikten av att genomföra verkliga reformer av både den ukrainska hemmamarknaden för gas och av gastransiteringssystemet. Parlamentet uppmanar de ukrainska myndigheterna att genomföra lagstiftningen i fråga om offentlig upphandling och en oberoende energisektor, vilken kommer att bidra till att skapa en effektiv och öppen energisektor. Parlamentet uppmanar kommissionen att tillhandahålla det tekniska bistånd som behövs för att radikalt förbättra energieffektiviteten i Ukrainas elnät samt att intensifiera samarbetet om reformen av gassektorn, i syfte att uppnå bättre överensstämmelse med EU:s standarder.

8.  Europaparlamentet uppmanar de ukrainska myndigheterna att upprätthålla rättsstatsprincipen, skydda de mänskliga rättigheterna och garantera grundläggande rättigheter för alla ukrainska medborgare.

9.  Europaparlamentet uppmanar de ukrainska myndigheterna att noggrant utreda Vasyl Klymentyevs försvinnande. Klymentyev är chefredaktör för en tidning som inriktar sig på korruption i Kharkiv-området.

10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att arbeta med medlemsstaterna och Ukraina för att ta fram särskilda åtgärder i samband med EM i fotboll 2012, i syfte att göra resandet lättare för biljettinnehavare. Parlamentet anser att ett framgångsrikt genomförande av dessa åtgärder kommer att främja kontakterna mellan människor i Ukraina och EU och på så sätt föra de båda parterna närmare varandra.

11. Europaparlamentet välkomnar Ukrainas aktiva stöd för det östliga partnerskapet och den parlamentariska församlingen Euronest. Parlamentet uppmanar det ukrainska parlamentet att delta i den parlamentariska församlingen Euronest i enlighet med församlingens konstituerande akt.

12. Europaparlamentet förväntar sig att Ukraina fortsätter på den inslagna vägen mot europeisk integration.

13. Europaparlamentet anser att utbytesprogrammet Erasmus för högskolestuderande bör utvidgas till att omfatta studerande från det östliga partnerskapets sex partnerländer. Detta skulle göra det möjligt för ukrainska studerande att lära känna EU och dess medlemsstater genom stipendier och universitetsinitiativ som syftar till ömsesidigt samarbete och akademiska rön.

14.  Europaparlamentet uppmanar Ukraina att öka sina ansträngningar inom ramen för formatet 5+2 och uppmuntra bägge sidor att återuppta formella förhandlingar i syfte att uppnå en hållbar, övergripande och rättvis lösning på konflikten i Transnistrien.

15. Europaparlamentet uppmanar Ryssland att respektera den ukrainska statens demokratiska system fullt ut.

16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaterna, Ukrainas regering och parlament samt Europarådets, OSSE:s och Natos parlamentariska församlingar.