Förslag till resolution - B7-0037/2011Förslag till resolution
B7-0037/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om internationella adoptioner i Europeiska unionen

17.1.2011

till följd av frågan för muntligt besvarande B7‑0670/2010
i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Hannes Swoboda för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0029/2011

Förfarande : 2010/2960(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0037/2011
Ingivna texter :
B7-0037/2011
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0037/2011

Europaparlamentets resolution om internationella adoptioner i Europeiska unionen

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av FN:s konvention om barnets rättigheter, som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989, i synnerhet artikel 21,

–   med beaktande av konventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (undertecknad i Haag 1993) och av Europeiska konventionen om utövandet av barns rättigheter, antagen den 25 januari 1996 (ETS nr 160),

–   med beaktande av artikel 24 i stadgan om de grundläggande rättigheterna,

–   med beaktande av artikel 3.3 och 3.5 i fördraget om Europeiska unionen,

–   med beaktande av sin resolution om förbättrad lagstiftning och förbättrat samarbete mellan medlemsstaterna beträffande adoption av minderåriga (A4-0392/96),

–   med beaktande av sin resolution av den 16 januari 2008 om en EU-strategi för barnets rättigheter (2007/2093(INI)),

–   med beaktande av artiklarna 115.5 och 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den materiella rätten om adoption ingår i medlemsstaternas behörighetsområde.

B.  De sätt på vilka internationella adoptioner genomförs inom EU är avhängiga av de krav som anges i medlemsstaternas nationella lagstiftning om adoption.

C.  Artikel 81 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt medger antagande av åtgärder som rör familjerätt.

D. Det finns gällande konventioner om skyddet av barn och föräldrars ansvar, i synnerhet 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner, till vilken 81 länder är parter.

E.  Avsevärda framsteg har gjorts som ett resultat av 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner, vilken reglerar och underlättar internationella adoptioner i EU och tredjeländer.

F.  EU skulle kunna sträva efter att förbättra Haagkonventionens tillämpning mellan medlemsstaterna genom att undanröja onödig byråkrati och möjliggöra skyndsammare slutförande av adoptionsförfaranden med full respekt för barnets grundläggande rättigheter.

G. Antalet internationella adoptioner i världen har ökat radikalt, och i de allra flesta fall av internationella adoptioner rör det sig i nuläget om barn som flyttar från utvecklingsländer till industriländer.

H. Barn som växer upp i otrygghet – framför allt övergivna och institutionaliserade barn – utgör fortfarande ett allvarligt och akut problem i Europa, och det är viktigt att skydda barnets rätt att leva i en familj.

I.   Ett av Europeiska unionens mål är att skydda dessa barns rättigheter.

1.  Europaparlamentet uppmanar det behöriga utskottet att undersöka på vilka sätt internationella adoptioner genomförs mellan medlemsstaterna på europeisk nivå, i enlighet med de internationella konventionerna, särskilt konventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner, i syfte att förbättra hjälpen från informationstjänster, förberedandet av adoptioner mellan länder, handläggningen av ansökningar om internationell adoption och uppföljningstjänsterna efter en adoption, med tanke på att alla internationella konventioner om skydd av barns rättigheter erkänner föräldralösa och övergivna barns rätt att leva i en familj.

2.  Europaparlamentet efterlyser en förenkling och en samordning av befintliga nationella förfaranden. I detta syfte skulle kommissionen kunna inleda ett välunderbyggt forskningsprojekt för att i möjligaste mån bedöma möjligheten till och behovet av en Europatäckande övervakningsmekanism och spridning av bästa metoder, i syfte att främja och verka för effektiva enhetliga förfaranden i medlemsstaterna i enlighet med de internationella konventionerna.

3.  Europaparlamentet anser att adoption bör förordas i första hand – om möjligt och med barnets intressen i främsta rummet – i barnets ursprungsland eller genom en alternativ familjehemslösning, så som en fosterfamilj eller vård och omsorg med boende, eller genom omhändertagande hos en familj inom ramen för internationell adoption, att detta måste ske i enlighet med relevant nationell lagstiftning och internationella konventioner och att placering på institution bör användas bara som en tillfällig lösning.

4.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och kommissionen att i nära samarbete med Haagkonferensen, Europarådet och barnorganisationer ta fram en ram för att garantera effektiva bedömningar av utvecklingen när det gäller övergivna och adopterade barn och samordna sina insatser för att förhindra människohandel med barn i adoptionssyfte.

5.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att i synnerhet uppmärksamma barn med särskilda behov, exempelvis barn med behov av medicinsk vård och funktionshindrade barn.

6.  Europaparlamentet konstaterar att rättssäkerhetsgarantier och vederbörlig kontroll av samtliga adoptionshandlingar, inklusive födelseattesten, bidrar till att skydda barn mot kränkningar på grund av tvivel om ålder eller identitet. Parlamentet anser att ett pålitligt system för födelseregistrering kan förhindra människohandel med barn i adoptionssyfte.

7.  Europaparlamentet uppmanar alla EU-institutioner och medlemsstater att aktivt delta i kampen mot människohandel med barn i adoptionssyfte och att verka för insynsvänlighet i samband med kostnaderna för all verksamhet som äger rum i de länder där adoptionen registreras.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till Europeiska rådets ordförande, rådet, kommissionen och medlemsstaternas parlament och regeringar.