FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Syrien, Jemen och Bahrain mot bakgrund av situationen i arabvärlden och Nordafrika
4.7.2011
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Véronique De Keyser, Hannes Swoboda, Kristian Vigenin, Pino Arlacchi, Emine Bozkurt, Corina Creţu, Rosario Crocetta, Harlem Désir, Richard Howitt, Maria Eleni Koppa, Wolfgang Kreissl-Dörfler, María Muñiz De Urquiza, Vincent Peillon, Carmen Romero López, Boris Zala för S&D-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0389/2011
B7‑0454/2011
Europaparlamentets resolution om situationen i Syrien, Jemen och Bahrain mot bakgrund av situationen i arabvärlden och Nordafrika
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sin tidigare resolution av den 7 april 2011 om situationen i Syrien, Jemen och Bahrain,
– med beaktande av sin tidigare resolution om Tunisien, Egypten och Libyen,
– med beaktande av sitt betänkande av den 24 mars 2011 om Europeiska unionens förbindelser med Gulfstaternas samarbetsråd,
– med beaktande av rådets slutsatser av den 20 juni 2011 om Syrien och om Jemen,
– med beaktande av uttalandena av vice ordföranden/den höga representanten om Syrien den 18, 22, 24 och 26 mars 2011, om Jemen den 10, 12 och 18 mars 2011 samt om Bahrain den 10, 15 och 17 mars och den 3 maj 2011,
– med beaktande av det uttalande som FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, gjorde den 23 juni 2011 om domarna mot 21 bahrainska politiska aktivister, människorättsförsvarare och oppositionsledare,
– med beaktande av sin resolution av den 16 december 2010 om den årliga rapporten om de mänskliga rättigheterna i världen 2009 och Europeiska unionens politik på området samt sina årliga rapporter om människorättssituationen i världen,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,
– med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, som Syrien, Jemen och Bahrain har anslutit sig till,
– med beaktande av FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning från 1975, som Syrien, Jemen och Bahrain har anslutit sig till,
– med beaktande av Genèvekonventionen av den 28 juli 1951 och protokollet av den 31 januari 1967 om flyktingars rättsliga ställning,
– med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 25 maj 2011 från den höga representanten och kommissionen om ny respons på ett grannskap i förändring, vilket kompletterar det gemensamma meddelandet av den 8 mars 2011 om ett partnerskap för demokrati och delat välstånd med södra Medelhavsområdet,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Förändringens vindar fortsätter att blåsa genom arabvärlden. Demonstranter i Syrien, Jemen och Bahrain kräver alltjämt verklig demokrati och politiska, ekonomiska och sociala reformer, bekämpning av korruption och nepotism, respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, minskade sociala ojämlikheter samt bättre ekonomiska och sociala villkor.
B. EU fördömer fullständigt tyranni och förtryck, när det än uppträder. De regimer som använder våld mot sitt eget folk har förbrukat sin legitimitet och måste hörsamma kraven på förändring, tillmötesgå dessa krav genom konkreta reformer – eller lämna över makten.
C. Det gemensamma meddelandet av den 25 maj 2011 om ny respons på ett grannskap i förändring innebär en nystart som uppdaterar utsikterna för genomförandet av de grundläggande principerna för EU:s yttre åtgärder, nämligen de universella värdena om mänskliga rättigheter, demokrati och rättstaten, i centrum för grannskapspolitiken, samtidigt som det klargörs att EU måste stödja de demokratiska förändringarna i Nordafrika och Mellanöstern.
Syrien
D. Sedan de våldsamma repressalierna inleddes i Syrien i mars 2011 har våldet trappats upp, och säkerhetsstyrkorna har svarat på de fortsatta protesterna med massgripanden och ökande brutalitet. Enbart i provinsen Dara har över 400 civilpersoner dödats, och totalt i hela landet över 850 personer.
E. Säkerhetsstyrkorna har inlett en storskalig operation och kampanj i Dara och närliggande städer, bland annat Jisr ash-Shagur, varifrån uppskattningsvis 15 000 syrier har flytt landet av fruktan för repressalier från säkerhetsstyrkorna. Turkiet har uttryckt stor oro över att Syrien har satt in trupper och stridsvagnar nära gränsen. Dagligen passeras gränsen till Turkiet av ett stort antal syriska flyktingar, och Turkiet försöker tillgodose flyktingarnas alla behov.
F. Den 23 juni 2011 antog rådet ett beslut och en förordning om införande av restriktiva åtgärder mot ytterligare sju personer i tillägg till förteckningen från den 9 maj där särskilda åtgärder infördes, bland annat visumförbud och frysning av tillgångar. Rådet införde också ett embargo riktat mot fyra enheter med anknytning till den syriska regimen omfattande vapen och utrustning som kan användas för internt förtryck, mot bakgrund av den allvarliga situationen i landet.
G. I sitt tredje tal till nationen den 20 juni 2011 tillkännagav president Bashar al-Asad att Syriens framtid skulle utformas inom ramen för en nationell dialog. Trots upprepade löften om politiska reformer och förändringar i Syrien har myndigheterna inte gjort något för att infria dessa löften.
H. Det finns en allvarlig risk för en ökning av de våldsamma angreppen från extremistgrupper. Det är viktigt att de olika religiösa samfunden i Syrien får skydd.
Jemen
I. Situationen i Jemen är fortfarande djupt oroande efter månader av våld och oroligheter som har vållat det jemenitiska folket stort lidande, många har dödats och sårats, demonstranter har fängslats och den ekonomiska och politiska krisen i landet har fördjupats.
J. Gulfstaternas samarbetsråd har tagit initiativ till en plan för ett fredligt maktöverlämnande som ännu inte har genomförts av alla parter, varken av president Saleh eller oppositionen.
K. Den 3 juni 2011 skadades Jemens president, Ali Abdullah Saleh, allvarligt i ett angrepp mot hans bostad, och makten har tillfälligt överlämnats till landets vicepresident, Abd al‑Rab Mansur al-Hadi.
L. Jemen är Mellanösterns fattigaste land med sinande oljereserver, en växande befolkning, en svag centralmakt, allt större vattenbrist och få investeringar i landets ekonomi. Det finns en allvarlig oro för att Jemen ska upplösas. Sedan februari råder en bräcklig vapenvila med de shiitiska rebellerna i norra delen av landet, i södra delen finns en separatiströrelse och al-Qaida har många anhängare.
Bahrain
M. Den 22 maj 2011 dömdes de två männen Ali Abdullah Hassan al-Sankis och Abdulaziz Abdulridha Ibrahim Hussein till döden för mordet på två poliser under protesterna mot regeringen i Bahrain. Beslutet om avrättning har skjutits upp till september.
N. En militärdomstol i Bahrain har dömt åtta oppositionella till livstids fängelse, och tretton andra har fått fängelsestraff på upp till 15 år för ”konspiration mot regeringen”. Många andra politiska aktivister, människorättsförsvarare och journalister fängslades under de protester med krav på reformer som nyligen har ägt rum. Enligt människorättsorganisationer har de utsatts för tortyr, misshandel och trakasserier.
O. 47 bahrainska läkare och sjuksköterskor har anklagats för ”anstiftan till att störta regeringen med våld” och ställts inför rätta i en militärdomstol. Sjukvårdspersonalen hade utfört sin yrkesplikt och vårdat sårade människor.
P. Den 29 juni inrättade kung Hamad en oberoende kommission som ska utreda människorättsbrott begångna under regeringens senaste tillslag mot demonstranter som krävde reformer.
Q. Ett samråd för en nationell dialog har inletts på initiativ av kung Hamad ibn Isa al-Khalifa.
R. På begäran av Bahrains regering har utländska styrkor under GCC:s flagg satts in i Bahrain.
Arabvärlden
S. De förestående demokratiska valen i Tunisien och Egypten utgör det första viktiga steget i den pågående demokratiseringsprocessen.
T. I Marocko har kungen efter en öppen och fredlig process tillkännagett huvuddragen i den nya författningen som godkändes i en folkomröstning den 1 juli 2011.
U. I Algeriet måste myndigheterna gå mot en verklig politisk dialog där alla parter får komma till tals, i syfte att inleda en allvarligt menad process för demokratiska reformer.
V. I Jordanien har myndigheterna inlett en översyn av författningen, liksom en politisk reformprocess, i en ansträngning att få politiker och företrädare för det civila samhället att delta i en nationell dialog.
W. Efter att FN:s säkerhetsråd antagit resolutionerna 1970 och 1973 bryter Gaddafis regim oupphörligt mot sin skyldighet att skydda den libyska befolkningen. Det internationella samfundet, däribland vissa av EU:s medlemsstater, har inlett en militär aktion i Libyen under Natos flagg. EU har inrättat ett representationskontor i Benghazi och har främjat kontakter med det nationella övergångsrådet.
1. Europaparlamentet uppmanar det politiska ledarskapet i arabländerna att infria sina åtaganden genom att utan dröjsmål inleda en förbehållslös, öppen och konstruktiv politisk dialog med deltagande av alla demokratiska politiska partier och rörelser, liksom det civila samhället, i syfte att bana väg för verklig demokrati och genomföra reella, långtgående och betydande politiska, ekonomiska och sociala reformer, som är avgörande för den långsiktiga stabiliteten och utvecklingen i dessa länder och i regionen.
2. Europaparlamentet hyllar folket för det mod det har visat prov på i sin kamp för demokratisk förändring, i synnerhet kvinnorna, som har stått och ofta står kvar i fronten för protesterna.
3. Europaparlamentet understryker att EU:s medlemsstater behöver tala med en röst inom internationella forum, särskilt FN:s säkerhetsråd, för att slå vakt om de grundläggande principer som genomsyrar själva grunden för Europeiska unionen.
Syrien
4. Europaparlamentet uttrycker sin solidaritet och sitt starka stöd för det syriska folkets kamp för frihet, demokratisk förändring och för att få ett slut på den auktoritära regimen.
5. Europaparlamentet fördömer skarpt den upptrappade användningen av brutalt våld mot fredliga demonstranter och journalister, mot bakgrund av belägringen av städer som Dara och Jisr ash-Shagur, med massgripanden, utomrättsliga avrättningar, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. Parlamentet välkomnar också FN:s människorättsråds beslut att sända ett informationsuppdrag till Syrien för att utreda de människorättskränkningar som begåtts av de syriska säkerhetsstyrkorna.
6. Europaparlamentet uppmanar de syriska myndigheterna och president Bashar al-Asad att sätta stopp för dödandet av oskyldiga människor och inleda en omedelbar och verklig politisk process för att bidra till en övergång till demokrati i Syrien utifrån en konkret tidsplan för grundläggande reformer och respekt för mänskliga rättigheter och rättstatliga principer.
7. Europaparlamentet begär att de sanktioner mot Syrien och landets högsta myndigheter som världssamfundet och EU redan beslutat om tillämpas strikt. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att vara beredda att införa nya riktade sanktioner och att hålla fast vid beslutet att ställa in alla förhandlingar om associeringsavtalet mellan EU och Syrien.
8. Europaparlamentet välkomnar Turkiets beslut att hålla gränsen öppen för syriska flyktingar, liksom den snabba organiseringen och mobiliseringen av Röda halvmånens resurser.
9. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att omgående tillhandahålla bistånd och alla nödvändiga medel för att stödja de turkiska och libanesiska myndigheternas arbete för att hantera den humanitära krisen vid deras respektive gränser mot Syrien, däribland genom att inrätta en humanitär korridor på FN-nivå. Parlamentet efterlyser solidaritet kring resurser och medel för att hantera Turkiets humanitära arbete.
10. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater och vice ordföranden/den höga representanten att fortsätta att samarbeta med sina internationella partner för att få FN:s säkerhetsråd att engagera sig i situationen i Syrien och för att se till att de syriska myndigheterna fullgör sitt ansvar att skydda det syriska folket.
11. Europaparlamentet uppmanar i detta avseende vice ordföranden/den höga representanten, rådet och kommissionen att gynna framväxten av en opposition inom och utanför landet genom att stödja revolutionen i Syrien. Parlamentet begär att det snarast kommer igång en verklig politisk dialog som leder till en djupgående demokratiprocess i Syrien.
Jemen
12. Europaparlamentet uttrycker sitt stöd för vicepresident Abd al-Rab Mansur al-Hadis åtagande att respektera vapenvilan, dra tillbaka armén från Jemens städer och garantera ett vederbörligt skydd för alla framtida fredliga protester och demonstrationer.
13. Europaparlamentet fördömer förtrycket och uppmanar det jemenitiska ledarskapet att omedelbart gå vidare med en fredlig politisk övergång i landet, i linje med initiativet från Gulfstaternas samarbetsråd, och att bemöta folket legitima intressen samt anordna fria och rättvisa val.
14. Europaparlamentet uppmanar alla politiska krafter att uppfylla sina åtaganden genom att inleda en öppen och konstruktiv politisk dialog där alla demokratiska politiska partier och rörelser samt det civila samhället deltar.
15. Europaparlamentet uttrycker djup oro över den allt värre humanitära situationen i Jemen, med bland annat flera tusen internflyktingar.
16. Europaparlamentet insisterar på att det måste genomföras reella, långtgående och betydande politiska, ekonomiska och sociala reformer, som är avgörande för den långsiktiga stabiliteten och utvecklingen i landet.
Bahrain
17. Europaparlamentet uppmanar de bahrainska myndigheterna att utan dröjsmål omvandla Ali Abdullah Hassan al-Sankis och Abdulaziz Abdulridha Ibrahim Husseins dödsstraff, och uppmanar även de bahrainska myndigheterna att återinföra det moratorium för dödsstraffet som rått de facto.
18. Europaparlamentet fördömer förtrycket och begär att samtliga fredliga demonstranter, inbegripet politiska aktivister, journalister och människorättsförsvarare, omedelbart och ovillkorligt släpps på fri fot, liksom de 47 bahrainska läkare och sjuksköterskor som utförde sin yrkesplikt. Parlamentet är djupt oroat över livstidsdomarna mot åtta oppositionella, liksom domarna mot tretton andra som har fått fängelsestraff på upp till 15 år.
19. Europaparlamentet uppmanar de bahrainska myndigheterna att strikt respektera sina internationella förpliktelser om mänskliga rättigheter, särskilt i fråga om rätten till en rättvis rättegång, som Bahrain har skrivit upp på. Parlamentet kräver ett omedelbart upphörande av rättegångarna mot civila i domstolen för nationens säkerhet.
20. Europaparlamentet noterar kung Hamads beslut att inrätta en oberoende kommission som ska utreda människorättsbrott begångna under regeringens senaste tillslag mot demonstranter som krävde reformer. Parlamentet begär att kommissionen ska vara fullständigt opartisk och medge insyn i sitt arbete, och uppmanar Bahrains regering att inte blanda sig i kommissionens arbete.
21. Europaparlamentet välkomnar inrättandet av ett ministerium för mänskliga rättigheter och social utveckling i Bahrain och uppmanar detta ministerium att agera i enlighet med internationella normer och skyldigheter i fråga om mänskliga rättigheter.
22. Europaparlamentet uttrycker sitt starka stöd för kung Hamads beslut att häva undantagstillståndet i landet den 1 juni, och begär att detta beslut respekteras fullt ut, att inget våld brukas mot demonstranterna, att deras förenings- och yttrandefrihet respekteras och att deras säkerhet garanteras.
23. Europaparlamentet anser att den nationella dialog som kung Hamad inlett bara kan bli verklighet om alla politiska krafter deltar, även oppositionen och det civila samhället, i syfte att bana väg för verklig demokrati och politiska reformer i landet.
24. Europaparlamentet ogillar att trupper under GCC:s flagg satts in i Bahrain och upprepar sin begäran om att de omedelbart ska dras tillbaka.
25. Europaparlamentet uppmanar med kraft Bahrains regering att säkerställa att religionsfriheten respekteras fullt ut i landet.
Arabvärlden
26. Europaparlamentet välkomnar den pågående demokratiska övergångsprocessen i Egypten och Tunisien, som är det första exemplet på den demokratiseringsprocess som just nu äger rum och ett tecken på den nya vågen av deltagande av medborgarna och framför allt ungdomarna i arabvärlden. Parlamentet ger sitt kraftfulla stöd åt människors strävan efter frihet, mänskliga rättigheter och demokrati och efterlyser öppna, rättvisa och fria valprocesser i båda länderna. Parlamentet uppmanar det internationella samfundet att anstränga sig ytterligare för att stödja och uppmuntra den politiska reformprocessen i länder i Nordafrika och Mellanöstern.
27. Europaparlamentet välkomnar folkomröstningen om den nya författningen i Marocko, som utgjorde ett viktigt steg och en signal om ett tydligt åtagande om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, liksom ett uttryck för medborgarnas legitima röst. Medborgarna och organisationerna i det civila samhället bör fortsatt stå i centrum för det fortlöpande genomförandet av reformerna.
28. Europaparlamentet noterar tillkännagivandet från Algeriets president om att en demokratiseringsprocess ska inledas och ett bättre styre komma till stånd i landet, bland annat genom ett hävande av undantagstillståndet och en planerad författningsreform. Parlamentet understryker behovet att påskynda detta initiativ och efterlyser ett kraftfullt engagemang från de algeriska myndigheterna i denna reformprocess, som bör vara inkluderande och öppen för det civila samhället.
29. Europaparlamentet välkomnar myndigheternas åtagande om politiska reformer i Jordanien, särskilt löftet att se över författningen och arbetet inom kommittén för nationell dialog. Parlamentet berömmer de jordanska myndigheternas insatser och framhåller att reformerna måste genomföras i praktiken.
30. Europaparlamentet är oroat över det lidande som det libyska folket utsätts för på grund av matbrist, bristande tillgång till sjukvård och brist på kontanter för att betala ut löner och bemöta olika administrativa behov. Parlamentet uppmanar vice ordföranden/den höga representanten och EU:s medlemsstater att snabbt agera för att låta det nationella övergångsrådet förfoga över delar av de frusna libyska tillgångarna, med tillstånd från och under tillsyn av FN:s säkerhetsråds sanktionskommitté, så att de akuta behoven kan tillgodoses.
31. Europaparlamentet uppmanar rådet och vice ordföranden/den höga representanten att ta ytterligare initiativ för att hitta en lösning på konflikten, med hänsyn till den arresteringsorder som Internationella brottmålsdomstolen nyligen utfärdat mot överste Gaddafi, hans son Saif al-Islam och Abdullah al-Senussi.
32. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, medlemsländerna i delegationerna för förbindelser med Maghrebländerna respektive Mashrekländerna, medlemsländerna i Gulfstaternas samarbetsråd samt FN:s råd för mänskliga rättigheter.