Förslag till resolution - B7-0592/2011Förslag till resolution
B7-0592/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om förbud mot klusterammunition

14.11.2011

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Michael Gahler, Arnaud Danjean, Anna Ibrisagic, Tunne Kelam, Roberta Angelilli för PPE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0588/2011

Förfarande : 2011/2913(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0592/2011
Ingivna texter :
B7-0592/2011
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0592/2011

Europaparlamentets resolution om förbud mot klusterammunition

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av konventionen om klusterammunition som trädde i kraft den 1 augusti 2010,

–   med beaktande av konventionen om klusterammunition som antogs av 107 länder vid den diplomatiska konferensen i Dublin den 19–30 maj 2008,

–   med beaktande av förslaget till protokoll (VI) om klusterammunition av den 26 augusti 2011,

–   med beaktande av sin resolution av 20 november 2008 om konventionen om klusterammunition,

–   med beaktande av uttalandet av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik av 29 april 2011 om den rapporterade användningen av klusterammunition i Libyen,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Konventionen om klusterammunition har stått öppen för undertecknande sedan den 3 december 2008 i Oslo och därefter vid FN:s högkvarter i New York. Den 1 augusti 2010 trädde den i kraft.

B.  Konventionen om klusterammunition är ett viktigt steg framåt när det gäller att bemöta de humanitära problem som denna typ av ammunition orsakar civilbefolkningen.

C. Konventionen om klusterammunition förbjuder med avseende på hela vapenkategorin användning, tillverkning, lagring och överföring av klusterammunition. Enligt konventionen måste statsparterna förstöra den klusterammunition de har i lager.

D. Klusterammunition utgör en allvarlig risk för civila även efter att den avlossats och efter att en konflikt har upphört. Dessutom kan man nog hävda att klusterammunition ur militärt hänseende inte är ändamålsenlig.

E.  Konventionen om klusterammunition fastställde nya humanitära normer rörande stöd till offer och ålägger stater att avlägsna alla lämningar av klusterammunition som blir kvar efter konflikter.

F.  EU:s främsta mål under perioden 2008–2013 är att fortsätta att hjälpa tredjeländer att nå upp till målen i Ottawakonventionen (förbud mot antipersonella minor (truppminor)) från 1998 om att avskaffa minor och lösa ekonomiska och sociala problem som orsakas av dessa vapen.

G. Europaparlamentet är djupt oroat över rapporterna om att klusterammunition har använts mot civilbefolkningen i Libyen.

1.  Europaparlamentet välkomnar att 63 länder redan har ratificerat konventionen om klusterammunition och att 108 länder har undertecknat den.

2.  Europaparlamentet uppmanar alla de EU-medlemsstater och EU-kandidatländer som inte är part i konventionen om klusterammunition att tillträda den, och uppmanar konventionens signatärstater att så snart som möjligt ratificera den.

3.  Europaparlamentet uppmanar de EU-medlemsstater som har undertecknat konventionen att anta lagstiftning för att genomföra den i respektive medlemsstat.

4.  Europaparlamentet uppmanar rådet och EU:s medlemsstater att var för sig delta i nästa översynskonferens om konventionen om vissa konventionella vapen som kommer att hållas i Genève den 14–25 november 2011.

5.  Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att vidta åtgärder för att börja genomföra konventionen, bl.a. genom att förstöra lager, röja och ge stöd till klusterammunitionsoffer, och att bidra till finansiering eller andra former av stöd till andra länder så att dessa kan genomföra konventionen. Parlamentet lovordar de medlemsstater som lever upp till sitt ansvar och i enlighet med artikel 7 i konventionen om klusterammunition regelbundet rapporterar om gjorda framsteg.

6.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka sina insatser för att utveckla lämpliga alternativ så att man kan förbjuda klusterammunition enligt definitionen i artikel 2.2 i konventionen om klusterammunition.

7.  Europaparlamentet stöder den process som pågår inom FN för att foga ett protokoll om klusterammunition till konventionen om vissa konventionella vapen, vilket skulle kunna fungera som ett rättsligt bindande instrument mot stater som är stora tillverkare eller innehavare av klusterammunition och som konsekvent vägrar att skriva under Oslokonventionen.

8.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att inkludera ett förbud mot klusterammunition som en standardklausul i avtal med tredjeländer, utöver standardklausulen om icke-spridning av massförstörelsevapen.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, EU-medlemsstaternas och EU-kandidatländernas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare samt Koalitionen mot klusterammunition.