Förslag till resolution - B7-0699/2011Förslag till resolution
B7-0699/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om toppmötet mellan EU och Ryssland (2011/2948(RSP))

12.12.2011

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Helmut Scholz för GUE/NGL-gruppen

Förfarande : 2011/2948(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0699/2011
Ingivna texter :
B7-0699/2011
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0699/2011

Europaparlamentets resolution om toppmötet mellan EU och Ryssland (2011/2948(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av det befintliga avtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ryska federationen, å andra sidan[1], och de förhandlingar som inleddes 2008 om ett nytt avtal mellan EU och Ryssland, samt det partnerskap för modernisering som inleddes 2010,

–   med beaktande av kommissionens meddelande av den 11 mars 2003 ”Ett utvidgat europeiskt grannskap: en ny ram för förbindelserna med våra grannländer i öster och söder” (KOM(2003)0104), och av den 12 maj 2004 om den europeiska grannskapspolitiken – strategidokument (KOM(2004)0373),

 

–   med beaktande av resultatet av dumavalet den 4 december och uttalandet med de preliminära iakttagelserna och slutsatserna från OSSE:s internationella valobservatörsgrupp av den 5 december,

–   med beaktande av sina tidigare betänkanden och resolutioner om Ryssland och förbindelserna mellan EU och Ryssland, särskilt resolutionen om slutsatserna från toppmötet mellan EU och Ryssland i Niznij Novgorod den 9–10 juni 2011,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Ryssland är en strategisk granne till EU och en betydelsefull politisk och ekonomisk faktor i regionen och på den internationella arenan.

B.  De ekonomiska och handelsrelaterade förbindelserna mellan EU och dess medlemsstater och Ryssland har utvecklats konstant under det senaste årtiondet och har lett till djupgående och omfattande ekonomiskt samarbete och ömsesidigt beroende. Däremot har de politiska förbindelserna förblivit spända.

C. EU och medlemsstaterna och Ryssland står inför utmaningen att överbrygga misstron och etablera konstruktiva förbindelser, bland annat genom att framgångsrikt avsluta förhandlingarna om ett strategiskt partnerskap mellan EU och Ryska federationen vilket behöver en ny skjuts framåt. Här måste rättstatsprincipen samt mänskliga och demokratiska rättigheter respekteras.

D. OSSE:s internationella valobservatörsgrupp konstaterade att

§ valet till statsduman den 4 december var tekniskt väladministrerat men präglades av sammansmältningen mellan stat och regeringsparti,

§ väljarna, trots avsaknaden av jämlika villkor under valprocessen, utnyttjade sin valrätt,

§ trots att sju partier deltog begränsades den politiska konkurrensen av att vissa politiska partier nekats att registrera sig innan valet,

§ valkampen var vinklad till regeringspartiets fördel, vilket framgick av valadministrationens bristande oberoende, partiskheten hos de flesta medier och den otillbörliga inblandningen från statliga myndigheter på olika nivåer,

§ kvaliteten på valförfarandet försämrades avsevärt under rösträkningen, som präglades av upprepade förfarandeöverträdelser och förekomster av uppenbar manipulering, bland annat ett flertal allvarliga indikationer på att flera röstsedlar per person lagts i valurnorna,

§ det senaste dumavalet inte uppfyllde nödvändiga villkor för ett rättvist val.

1.  Europaparlamentet är fortfarande övertygat om att Ryssland är en av EU:s viktigaste partner för strategiskt samarbete, med vilken unionen delar inte bara ekonomiska och handelsrelaterade intressen utan även målet att bedriva ett samarbete för fred och säkerhet såväl i Europa som på global nivå.

2.  Europaparlamentet bekräftar att ingåendet av ett strategiskt partnerskapsavtal mellan EU och Ryssland fortfarande är av central betydelse för att samarbetet mellan de båda partnerna ska kunna vidareutvecklas och intensifieras. Parlamentet uttrycker en förhoppning om att toppmötet ska leda till framsteg i förhandlingarna.

3.  Europaparlamentet upprepar sitt stöd för partnerskapet för modernisering som en åtgärd för att ge utvecklingen av strategiska förbindelser en ny skjuts framåt. Parlamentet beklagar att endast begränsade resultat har uppnåtts i genomförandet av detta projekt.

4.  Europaparlamentet understryker att både Ryssland och EU:s medlemsstater är medlemmar i Europarådet och därigenom har förbundit sig att efterleva och tillämpa principerna om demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna samt rättsstatsprincipen. Parlamentet uppmanar båda parter att strikt respektera sina skyldigheter på dessa områden.

5.  Europaparlamentet beklagar de tämligen begränsade resultaten av dialogen mellan EU och Ryssland om mänskliga rättigheter. Parlamentet anser att dialogen skulle ges en viktig skjuts framåt om parlamenten och aktörer från det civila samhället deltog.

6.  Europaparlamentet beklagar djupt att valresultaten alltjämt är omtvistade. Parlamentet är djupt oroat över rapporterna om rösträkningsfusk. Parlamentet uppmärksammar de pågående protesterna bland de ryska medborgarna, och deras krav på en transparent utredning av förfalskningsanklagelserna. Parlamentet uppmanar president Medvedev att leva upp till sitt uttalande om att tillmötesgå detta krav. Parlamentet förväntar sig en transparent utredning.

7.  Europaparlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att tillhandahålla nödvändiga villkor för ett fritt och rättvist presidentval i mars 2012.

8.  Europaparlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att fullt ut respektera församlingsfriheten i enlighet med den ryska författningen och Rysslands internationella åtaganden.

9.  Europaparlamentet oroas starkt av cyberattackerna mot oberoende nyhetswebbplatser och andra webbplatser. Parlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att garantera åsikts- och tryckfriheten och att sluta angripa kritiska medier och internetforum.

10. Europaparlamentet oroas av uttalandet nyligen om att en homofobisk regional lag eventuellt kommer att röstas igenom i Sankt Petersburgs lagstiftande församling som förbjuder ”propaganda för homosexualitet”, och av att man skapar förvirring hos människor genom att koppla samman homosexualitet och pedofili, samt av de efterföljande uttalandena från framstående personer i Moskvas politiska kretsar om möjligheten att införa en sådan lag på federal nivå.

11. Europaparlamentet fördömer NATO:s utvidgning och installationen av nya system för ballistiska missiler och antirobotar i Europa och anser att beslutet nyligen om vedergällning och installation av nya vapensystem i Kaliningrad är kontraproduktivt. Parlamentet oroas djupt över faran för ett ny kapprustning i Europa.

12. Europaparlamentet påminner om att Europas medborgare starkt motsätter sig att sådana system installeras i Europa. Parlamentet uppmanar de EU-medlemsstater som har godkänt installation av komponenter till nya antirobotsystem på sina territorier att upphäva detta beslut och att avveckla dessa militärsystem. Parlamentet beklagar att samtalen mellan NATO och Ryssland för att lösa antirobottvisten brutit samman. Parlamentet begär att resultatorienterade förhandlingar inleds, som är i överensstämmelse med de europeiska medborgarnas ståndpunkt. Parlamentet uppmanar med kraft EU att prioritera en lösning av tvisten om antirobotssystem i Europa i sin dialog med USA och Ryssland i syfte att förhindra en ny kapprustning i Europa.

13. Europaparlamentet påminner om att partnerskap bygger på gemensam säkerhet. Parlamentet begär att alla insatser för att genomdriva ensidiga säkerhetsintressen på den europeiska kontinenten ska upphöra, att den accelererande upprustningen ska stoppas samt motåtgärder mot detta. Parlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att sluta ignorera Medvedevs förslag om att sluta ett gemensamt Europaomfattande säkerhetsfördrag som ska diskuteras inom ramen för OSSE.

14. Europaparlamentet efterlyser ett nära samarbete mellan EU och Ryssland i samband med de internationella förhandlingarna om en vittomspännande ram för miljöpolitiken efter 2012, inom ramen för UNFCCC och Kyotoprotokollet. Parlamentet uppmanar med kraft Ryska federationen att göra mer för att ta itu med klimatförändringarna, genom att minska landets utsläpp av växthusgaser och i synnerhet förbättra energieffektiviteten.

15. Europaparlamentet upprepar sin positiva inställning till förnybar energi och kräver en säker avveckling av första generationens reaktorer i Ryssland, vilka utgör ett hot mot liv både i Ryssland och i grannländerna. Parlamentet uppmanar kommissionen att finansiera samarbetsprogram på detta område.

16. Europaparlamentet noterar det avtal som ingåtts mellan Georgien och Ryska federationen om Rysslands anslutning till WTO, och konstaterar att Rysslands anslutning till WTO kommer att få djupgående konsekvenser för den ekonomiska och sociala utvecklingen i Ryssland.

17. Europaparlamentet konstaterar att ett samarbete mellan EU och Ryssland i energiförsörjningsfrågor kan leda till en situation som gynnar båda parter förutsatt att förbindelserna bygger på principerna om respekt hos bägge parter för den andra partens intressen och för vikten av transparens och ömsesidighet. Parlamentet uppmanar de båda parterna att lägga större tonvikt vid energieffektivitet, energisparande och förnybar energi och betonar att energi måste anses som en kollektiv nyttighet.

18. Europaparlamentet uppmärksammar resultaten från de första sammanträdena i forumet för det civila samhället. Parlamentet uppmanar båda sidor att vidta fler initiativ för att främja kontakterna mellan människor och särskilt student- och forskarutbyten. Parlamentet kräver förbättrade möjligheter för ryska studenter och forskare att utnyttja EU:s utbytesprogram.

19. Europaparlamentet upprepar sitt åtagande avseende det långsiktiga målet om viseringsfria resor mellan EU och Ryssland. Parlamentet noterar resultaten av förhandlingarna om enklare viseringsregler, men betonar att det behövs mer ambitiösa förhandlingar om enklare viseringsregler.

20. Europaparlamentet stöder avtalet mellan EU och Ryssland om att utöka den gränsfria zonen mellan Polen och Kaliningradregionen från 30 till 105 km.

21. Europaparlamentet uppmanar EU och Ryssland att inleda förhandlingar med USA och Kanada, med full medverkan av regionens ursprungsbefolkning, om ett internationellt fördrag om skydd av Arktis, i linje med det redan existerande Antarktisfördraget, för att göra Arktis till ett område för fred och samarbete, reserverat endast för fredlig verksamhet. Med tanke på den arktiska miljöns sårbarhet är det ytterst viktigt att som ett första steg instifta ett femtioårigt moratorium för allt försöksarbete och all utvinning av mineralresurser i regionen som också inbegriper ett avtal om kompensation till de minst utvecklade nationerna.

22. Europaparlamentet uppmanar båda parter, som ingår i kvartetten, att sätta press på Israel att upphöra med all bosättningsverksamhet och inleda seriösa förhandlingar om en tvåstatslösning av Mellanösternkonflikten, på grundval av gränserna från 1967 och med Jerusalem som huvudstad för båda stater, där ett säkert Israel och en angränsande självständig, demokratisk och livskraftig palestinsk stat existerar sida vid sida i fred och säkerhet.

23. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Ryska federationens regering och parlament, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.