FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Kazakstan (2012/2553(RSP))
7.3.2012
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Elmar Brok, Ioannis Kasoulides, Elisabeth Jeggle, Cristian Dan Preda, Mario Mauro, Jacek Saryusz‑Wolski, Joachim Zeller, Paolo Bartolozzi, Krzysztof Lisek, Eduard Kukan, Ria Oomen-Ruijten, Paweł Zalewski, Francisco José Millán Mon, Marietta Giannakou, Jacek Protasiewicz, Andrzej Grzyb, Alf Svensson, Anna Ibrisagic, Kinga Gál, Elena Băsescu, Piotr Borys, Traian Ungureanu, Peter Šťastný, Inese Vaidere för PPE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0135/2012
B7‑0140/2012
Europaparlamentets resolution om situationen i Kazakstan (2012/2553(RSP))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Kazakstan och Centralasien, däribland resolutionen om hur genomförandet av EU:s strategi för Centralasien framskrider[1] och resolutionen om fallet Jevgenij Zjovtis i Kazakstan[2],
– med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet med Kazakstan och förhandlingarna om ett nytt avtal,
– med beaktande av EU:s strategi för ett nytt partnerskap med Centralasien, som antogs av Europeiska rådet den 21–22 juni 2007, och lägesrapporterna av den 24 juni 2008 och den 28 juni 2010,
– med beaktande av uttalandena från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Ashton, av den 17 december 2011 om händelserna i staden Zjanaozen och av den 17 januari 2012 om parlamentsvalet i Kazakstan,
– med beaktande av uttalandet av den 17 december 2011 från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter,
– med beaktande av den gemensamma preliminära rapporten av den 16 januari 2012 från OSSE/ODIHR, OSSE:s parlamentariska församling och Pace om valobservatörsuppdraget i samband med parlamentsvalet den 15 januari 2012,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Förbindelserna mellan EU och Kazakstan har tilltagit de senaste åren, och Kazakstan spelar en avgörande roll för Centralasiens socioekonomiska utveckling och för stabiliteten och säkerheten i regionen.
B. Den 17 februari 2012 undertecknade Kazakstans president flera lagar avsedda att förbättra den rättsliga grunden för förhållandet mellan arbetsmarknadens parter, arbetstagarnas rättigheter och den sociala dialogen samt att stärka domstolsväsendets oberoende. Ytterligare och fortsatta ansträngningar för att följa befintlig lagstiftning behövs dock för att garantera ytterligare demokratisering, respekten för mänskliga rättigheter och stärkning av rättsstatsprincipen.
C. Oljearbetarnas strejk i staden Zjanaozen och i andra provinser i Kazakstan har pågått sedan våren 2011. Den 16 december 2011 ägde våldsamma sammandrabbningar rum i Zjanaozen och myndigheterna har utlovat en internationell utredning av händelserna. De regionala myndigheterna har lovat att ställa upp med finansiellt stöd till de familjer som förlorade sina anhöriga i samband med händelserna.
D. Sedan december 2011 verkar oppositionens verksamhet och mediefriheten inte kunna garanteras, och medlemmar av oppositionen och journalister rapporteras ha gripits i Zjanaozen.
E. OSSE/ODIHR noterade ett flertal brister i genomförandet av parlamentsvalet den 15 januari 2012 och konstaterade att valet inte uppfyllde internationella valstandarder.
F. Som medlem av OSSE (som landet innehade ordförandeskapet för 2010) har Kazakstan åtagit sig att respektera och genomföra denna organisations grundläggande principer.
G. Jevgenij Zjovtis, chef för Kazakstans internationella byrå för de mänskliga rättigheterna och rättsstaten, och journalisten Tochnijaz Kutjukov från tidningen Vremja, beviljades den 2 januari 2012 amnesti i ett domstolsbeslut efter att ha dömts till fyra års arbetsläger i september 2009.
1. Europaparlamentet understryker hur betydelsefulla förbindelserna mellan EU och Kazakstan är och att det politiska och ekonomiska samarbetet måste stärkas, bland annat på strategiska områden som miljö, energi, handel och transport, vid sidan av kampen mot terrorismen, organiserad brottslighet och narkotikahandel. Parlamentet understryker att förra året utmärktes av ökat samarbete, regelbundna högnivåmöten och starten på förhandlingarna om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal.
2. Europaparlamentet uppmanar Kazakstan att uppfylla sitt åtagande om ytterligare reformer för att bygga upp ett öppet och demokratiskt samhälle som rymmer ett oberoende civilsamhälle och en oberoende opposition och som respekterar grundläggande rättigheter och rättstatsprincipen. Parlamentet understryker att framsteg i förhandlingarna om det nya avtalet också är beroende av framstegen med politiska reformer i Kazakstan.
3. Europaparlamentet noterar Kazakstans färdplan för anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO), vilket kommer att skapa jämlikare förutsättningar för näringslivet på båda sidor, underlätta och avreglera handeln och ge en signal om samarbete och öppenhet. Parlamentet betonar att Kazakstan i och med anslutningen har en skyldighet att uppfylla WTO:s samtliga bestämmelser, inklusive att avstå från protektionistiska åtgärder.
4. Europaparlamentet noterar den preliminära valobservatörsrapporten från OSSE/ODIHR, OSSE:s parlamentariska församling och Pace om att parlamentsvalet den 15 januari 2012 tekniskt sett var väladministrerat, men att det inte uppfyllde viktiga demokratiska principer eftersom partier förhindrades att ställa upp, kandidater avregistrerades och stat och regeringsparti smälte samman, och eftersom det rådde insynsbrist i samband med rösträkningen och det förekom fall av valfusk.
5. Europaparlamentet välkomnar de lagstiftningsändringar som gjorts de senaste månaderna för att låta fler partier ingå i parlamentet. Parlamentet välkomnar att tre partier nu finns representerade i det nya parlamentet efter valet, vilket är ett viktigt steg på vägen mot en mer pluralistisk, demokratisk politisk kultur i Kazakstan. Parlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna att genomföra de ytterligare reformer som krävs för att få till stånd verkligt pluralistiska val och att ge sitt stöd till oberoende medier och icke-statliga organisationer, så att dessa kan hålla igång sin verksamhet.
6. Europaparlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna att som prioriterad åtgärd ta itu med de problem som konstaterats av OSSE/ODHIR för att låta landets opposition fylla sin rättmätiga roll i ett demokratiskt samhälle och att vidta alla åtgärder som krävs för att uppfylla internationella valstandarder. Parlamentet uppmanar Europeiska utrikestjänsten att hjälpa Kazakstan att ta sig an dessa problem.
7. Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro och sitt deltagande med anledning av händelserna den 16 december 2011 i staden Zjanaozen i Kazakstan, där 16 människor dödades och 110 sårades. Parlamentet välkomnar att det inrättats en regeringskommission som ska utreda händelserna. Parlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna att leva upp till sitt åtagande om att genomföra objektiva och transparenta utredningar för att få fram tillförlitliga uppgifter om händelserna, att ställa de ansvariga inför rätta och ge möjlighet till internationell övervakning av utredningarna. Parlamentet begär att internationella organisationer och lokala civilsamhällesorganisationer ska ges obehindrat tillträde till regionen.
8. Europaparlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna och de berörda företagen att genom dialog med arbetsmarknadens parter hitta en fredlig, rättvis och hållbar lösning på de problem som de strejkande oljearbetarna upplever. Parlamentet konstaterar att de strejkande i vissa regioner har hittat en lösning och avslutat strejken. Parlamentet noterar att myndigheterna i Zjanaozen lovat att bistå med omfattande insatser för att stödja återuppbygganden och den långsiktiga utvecklingen av regionen.
9. Europaparlamentet uttrycker sin upprördhet över att oppositionsledare och journalister, bland annat Aizjangul Amirova, Igor Vinjavskij och Vladimir Kozlov – en av ledarna för Nationella fronten, hållits fängslade sedan januari 2012. Parlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna att leva upp till de internationella åtaganden som man undertecknat, bland annat inom OSSE, om att garantera yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. Parlamentet betonar att EU åtagit sig att stödja Kazakstan i detta arbete, bland annat genom tekniskt stöd från Europeiska utrikestjänsten.
10. Europaparlamentet framhåller att officiella företrädare för Kazakstan sedan januari 2012 deltagit i öppna och konstruktiva möten med ledamöter av Europaparlamentet, där även företrädare för civilsamhället och icke-statliga organisationer deltagit. Under dessa möten var företrädarna öppna för internationella utredningar av händelserna och lovade att ge upplysningar om de gripanden som skett de senaste månaderna. Parlamentet förväntar sig att dessa utfästelser kommer att följas upp av konkreta insatser.
11. Europaparlamentet uttrycker sin oro över den nya lagstiftning om nationell säkerhet som Kazakstans president undertecknade i början av januari, i enlighet med vilken personer som anses skada landets anseende på den internationella scenen kan straffas. Parlamentet uppmanar de kazakstanska myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder för att se till att grundläggande principer respekteras och att medier, oppositionskrafter och civilsamhällesorganisationer fritt kan utöva sin verksamhet.
12. Europaparlamentet understryker betydelsen av människorättsdialoger mellan EU och Kazakstan, där alla frågor kan tas upp på ett öppet sätt. Parlamentet begär att dialogerna stärks så att de blir effektivare och mer resultatorienterade och inrymmer aktörer från civilsamhället.
13. Europaparlamentet uppmanar EU och i synnerhet unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att noga övervaka händelseutvecklingen, ta upp problem med de kazakstanska myndigheterna, erbjuda stöd och regelbundet rapportera till Europaparlamentet.
14. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar och parlament samt till Kazakstans regering och parlament.