Förslag till resolution - B7-0151/2012Förslag till resolution
B7-0151/2012

FÖRSLAG TILL BESLUT om tillsättning av ett särskilt utskott för organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt och fastställande av dess ansvarsområde, sammansättning och mandatperiod

9.3.2012

i enlighet med artikel 184 i arbetsordningen
Talmanskonferensen

Förfarande : 2012/2577(RSO)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0151/2012
Ingivna texter :
B7-0151/2012
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0151/2012

Europaparlamentets beslut om tillsättning av ett särskilt utskott för organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt och fastställande av dess behörighetsområden, sammansättning och mandatperiod

Europaparlamentet fattar detta beslut

–   med beaktande av talmanskonferensens beslut av den ... att föreslå att det ska tillsättas ett särskilt utskott för organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt och att dess ansvarsområde och sammansättning ska fastställas,

–   med beaktande av sin resolution av den 25 oktober 2011 om organiserad brottslighet i Europeiska unionen[1], i vilken parlamentet uttryckte sin avsikt att tillsätta ett särskilt utskott,

–   med beaktande av sin resolution av den 15 september 2011 om EU:s insatser för att bekämpa korruption[2],

–   med beaktande av artikel 184 i arbetsordningen.

1.  Europaparlamentet beslutar att inrätta ett särskilt utskott för organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt med följande uppdrag:

     a)  Det ska analysera och utvärdera utbredningen av organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt och hur dessa fenomen påverkar unionen och dess medlemsstater. Det ska även föreslå lämpliga åtgärder för hur unionen ska kunna förebygga och motverka dessa hot, på både internationell, europeisk och nationell nivå.

     b)  Det ska analysera och utvärdera hur unionens lagstiftning om organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt samt annan relevant politik genomförs i nuläget, för att se till att unionens lagstiftning och politik är evidensbaserad och bygger på bästa tillgängliga hotbedömningar. Det ska även kontrollera att denna lagstiftning och politik är förenlig med grundläggande rättigheter i enlighet med artiklarna 2 och 6 i fördraget om Europeiska unionen, särskilt rättigheterna i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, och med de principer som ligger till grund för unionens yttre åtgärder, särskilt de som fastställs i artikel 21 i fördraget.

     c)  Det ska granska och undersöka hur unionens byråer för inrikes frågor (såsom Europol, COSI och Eurojust), som sysslar med frågor som rör organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt samt därtill knutna säkerhetsstrategier, genomför sina uppgifter och sin verksamhet.

     d)  Det ska ta upp de frågor som avses i parlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om organiserad brottslighet i Europeiska unionen, särskilt punkt 15[3], och i parlamentets resolution av den 15 september 2011 om EU:s insatser för att bekämpa korruption.

     e)  Det ska därför etablera nödvändiga kontakter, göra besök och anordna utfrågningar med Europeiska unionens institutioner och med internationella, europeiska och nationella institutioner, medlemsstaternas och tredjeländers nationella parlament och regeringar, företrädare för forskarsamhället, företag och det civila samhället liksom gräsrotsorganisationer och brottsofferorganisationer, de tjänstemän som dagligen bekämpar organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt, såsom brottsbekämpande organ och domare, samt med aktörer i det civila samhället som arbetar för ett klimat präglat av laglighet på besvärliga områden.

2.  Eftersom ansvarsområdet för de av parlamentets ständiga utskott som ansvarar för att anta, följa upp och genomföra unionslagstiftningen på detta område förblir oförändrat beslutar Europaparlamentet att det särskilda utskottet får utfärda rekommendationer med avseende på de åtgärder och initiativ som ska vidtas, i nära samarbete med de ständiga utskotten.

3.  Europaparlamentet beslutar att det särskilda utskottet ska bestå av 45 ledamöter.

4.  Europaparlamentet beslutar att det särskilda utskottets mandatperiod ska vara tolv månader från och med den ... Mandatperioden kan förlängas. Parlamentet beslutar att det särskilda utskottet efter halva tiden och i slutet av denna period ska lägga fram ett betänkande för parlamentet med rekommendationer om nödvändiga åtgärder och initiativ.