Förslag till resolution - B7-0210/2012Förslag till resolution
B7-0210/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Burma/Myanmar

17.4.2012

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
(2012/2604(RSP))

Helmut Scholz, Marie-Christine Vergiat för GUE/NGL-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0202/2012

Förfarande : 2012/2604(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0210/2012
Ingivna texter :
B7-0210/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0210/2012

Europaparlamentets resolution om Burma/Myanmar

(2012/2604(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Burma/Myanmar av den 25 november 2010, 20 maj 2010, 11 februari 2010, 22 oktober 2008, 18 juni 2008, 22 april 2008, 26 september 2007, 21 juni 2007 och 14 december 2006,

–   med beaktande av rådets beslut 2010/232/Gusp, rådets beslut 2011/504/Gusp och rådets beslut 2011/239/Gusp,

–   med beaktande av rapporten av den 12 mars 2012 från FN:s särskilde rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Burma/Myanmar,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. I fyllnadsvalet fick National League for Democracy (Nationella demokratiförbundet) 43 av de 44 platser som man röstade om. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi fick en plats i parlamentet. Detta resultat nåddes trots upprepat motstånd mot NLD:s kampanj, hot, trakasserier, röstköp och censur.

B.  För första gången i landets historia fick utländska observatörer och journalister följa valet.

C. Valet är ytterligare ett steg i den reformprocess som inleddes 2010 då militärjuntan anordnade val och, åtminstone tekniskt sett, lämnade över makten till ett civilt parlament. Frigivningen av politiska fångar, inledandet av en dialog mellan regeringen och oppositionen, ansträngningarna för att få till stånd ett långsiktigt fredsavtal med de många etniska minoritetsarméerna i de mer avlägsna delarna av landet och de första stegen för att införa mediefrihet är framsteg i riktning mot en demokratisering av landet.

D.  Trots denna positiva utveckling kvarstår dock allvarliga problem. Det parti som militären gynnar kontrollerar fortfarande tre fjärdedelar av platserna i parlamentet. Konstitutionen gynnar fortfarande detta parti och gör det möjligt för de väpnade styrkorna att återvända till politiken när som helst, vilket strider mot normala demokratiska förfaranden och rättsstatsprincipen. Situationen för de mänskliga rättigheterna är också oroande.

E.  Viktiga människorättsfrågor måste fortfarande lösas vad gäller lagstiftningsfrågor, frigivande av fångar, fattigdom och utveckling samt etniska minoriteters rättigheter.

F.  Allvarliga människorättsbrott begås fortfarande i striderna i delstaten Kachin i norra Burma och tiotusentals civila fördrivna personer förvägras humanitärt bistånd.

1.  Europaparlamentet gratulerar folket i Burma/Myanmar med anledning av hur fyllnadsvalet anordnades den 1 april. Parlamentet gratulerar Aung San Suu Kyi och medlemmarna i Nationella demokratiförbundet till deras framgång. Parlamentet uppmanar regeringen och parlamentet i Burma/Myanmar att avlägsna eventuella hinder för att de nyvalda politikerna ska kunna inleda sitt arbete i parlamentet.

2.  Europaparlamentet uppmanar regeringen och parlamentet i Burma/Myanmar att fortsätta och påskynda övergången till verklig demokrati och en rättstat. Parlamentet slår än en gång fast att det är av avgörande betydelse att den dialog och nationella försoning som ska leda till demokrati blir äkta och genuin till sin karaktär.

3.  Europaparlamentet uppmanar regeringen och parlamentet i Burma/Myanmar att ta itu med de långvariga sociala, ekonomiska och utvecklingsmässiga utmaningarna, särskilt i gränsområde som är konfliktdrabbade och domineras av etniska minoriteter.

4.  Europaparlamentet uppmanar regeringen i Myanmar att omedelbart och villkorslöst frige alla samvetsfångar samt att ge dem alla deras politiska rättigheter tillbaka och att i fortsättningen avstå från politiskt motiverade arresteringar.

5.  Europaparlamentet ställer sig positivt till att en nationell kommission för mänskliga rättigheter inrättas. Parlamentet uppmanar regeringen i Burma/Myanmar att garantera en fullständig, öppen, effektiv, opartisk och oberoende undersökning av alla rapporter om människorättsbrott och att ställa de ansvariga inför rätta så att de som är skyldiga för dessa brott inte längre går ostraffade.

6.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över de beväpnade konflikterna i vissa områden och uppmanar regeringen i Burma/Myanmar att skydda civilbefolkningen i alla delar av landet. Parlamentet uppmanar alla parter att strikt respektera avtalen om eldupphör.

7.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över diskrimineringen, människorättsbrotten, våldet, förflyttningarna och den ekonomiska utsatthet som fortfarande drabbar etniska minoriteter, inklusive men inte begränsat till den etniska minoriteten rohingya i den norra delstaten Rakhine. Parlamentet uppmanar regeringen i Burma/Myanmar att vidta omedelbara åtgärder för att förbättra respektive situation.

8.  Europaparlamentet uppmanar med kraft regeringen i Burma/Myanmar att omedelbart sätta ett stopp för rekryteringen och användningen av barnsoldater, att intensifiera åtgärderna för att skydda barn mot väpnade konflikter samt att fortsätta samarbetet med FN:s generalsekreterares särskilde representant för barn i väpnade konflikter.

9.  Europaparlamentet uppmanar EU att häva sanktionerna mot Burma/Myanmar. Parlamentet meddelar att det noga ämnar följa utvecklingen i landet.

10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, regeringen och parlamentet i Burma/Myanmar, Aung San Suu Kyi, NLD, regeringarna i medlemsstaterna i Asean och Asem, Asems sekretariat, Aseans interparlamentariska arbetsgrupp om Myanmar, FN:s generalsekreterare, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter samt FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Burma.