FÖRSLAG TILL RESOLUTION om kampen mot homofobi i Europa
21.5.2012 - (2012/2657(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Sophia in ‘t Veld, Sarah Ludford, Renate Weber, Sonia Alfano, Frédérique Ries, Kristiina Ojuland, Gianni Vattimo, Ramon Tremosa i Balcells, Marietje Schaake, Louis Michel, Jan Mulder, Edward McMillan-Scott för ALDE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0234/2012
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, konventionen om barnets rättigheter samt konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,
– med beaktande av artiklarna 2, 3.5, 6, 7, 21 och 27 i fördraget om Europeiska unionen och artiklarna 10 och 19 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt samt Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,
– med beaktande av rådets verktygslåda för att främja och skydda fullständiga mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer) som antogs av rådets arbetsgrupp för mänskliga rättigheter,
– med beaktande av resolution 1728 av den 29 april 2010 från Europarådets parlamentariska församling om diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet, och ministerkommitténs rekommendation CM/Rec(2010)5 av den 31 mars 2010 om åtgärder för att bekämpa diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet,
– med beaktande av den rapport som byrån för grundläggande rättigheter publicerade i november 2010 om homofobi, transfobi och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om homofobi, framför allt de av den 26 april 2007 om homofobi i Europa, av den 15 juni 2006 om det ökade rasistiska och homofobiska våldet i Europa, av den 18 januari 2006 om homofobi i Europa, av den 19 januari 2011 om brott mot yttrandefriheten och diskriminering utifrån sexuell läggning i Litauen, av den 17 september 2009 om den litauiska lagen om skydd av minderåriga mot skadlig påverkan från offentlig information, av den 18 april 2012 om de mänskliga rättigheterna i världen och Europeiska unionens politik på området, inbegripet följderna för EU:s strategipolitik för mänskliga rättigheter, av den 14 december 2011 om det kommande toppmötet mellan EU och Ryssland och av den 28 september 2011 om mänskliga rättigheter, sexuell läggning och könsidentitet inom ramen för FN,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. EU bygger på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter, och unionen ska bekräfta och främja dessa värderingar både internt och i sina förbindelser med övriga världen.
B. Homofobi är en irrationell rädsla för och aversion mot homosexuella, bisexuella och transsexuella (hbt-personer), som bygger på fördomar, i likhet med rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och sexism. Det förekommer i både det privata och det offentliga och tar sig olika uttryck, t.ex. genom hets och uppvigling till diskriminering, förlöjliganden, förolämpningar och psykiskt och fysiskt våld, liksom förföljelse och mord, diskriminering som strider mot principen om jämlikhet och omotiverade och oskäliga begränsningar av rättigheter som ofta motiveras med hänsyn till den allmänna ordningen, religionsfriheten och rätten att invända av samvetsskäl.
C. Kommissionen har uttalat sitt engagemang för att garantera respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i EU och har förklarat att homofobi inte hör hemma i Europa.
D. Homofobin är fortsatt framträdande i medlemsstaterna och tredjeländer genom bland annat mord, förbud mot prideparader och jämlikhetsdemonstrationer, ett provocerande, hotfullt och hatiskt offentligt språkbruk, otillräckligt polisskydd, homofobiska gruppers godkända men ändå våldsamma demonstrationer samt ett uttryckligt förbud mot erkännande av samkönade partnerskap.
E. I vissa medlemsstater har inte samkönade par samma rättigheter och skydd som gifta par av olika kön och blir därmed diskriminerade och missgynnade. Samtidigt är det allt fler länder i Europa som har eller är på väg mot att säkerställa lika möjligheter, inkludering och respekt, samt ger skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning, könsuttryck och könsidentitet liksom erkännande av samkönade familjer.
F. Europaparlamentet står fortsatt bakom principerna om jämlikhet och icke-diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet i EU och särskilt antagandet av rådets direktiv om genomförande av principen om likabehandling av personer oavsett religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning, vilket i nuläget är blockerat på grund av motståndet från vissa medlemsstater. Parlamentet stöder även de kommande förslagen om ömsesidigt erkännande av giltigheten av handlingar som bekräftar civilstånd, om att man i den kommande översynen av ramdirektivet om rasism och främlingsfientlighet även ska inkludera homofobiska brott samt om en heltäckande färdplan för jämlikhet utifrån sexuell läggning och könsidentitet.
G. I Litauen är det rättsliga läget oklart när det gäller huruvida information till allmänheten får eller inte får främja acceptans av homosexualitet efter det att lagen om skydd av minderåriga mot skadlig påverkan från offentlig information ändrades 2010.
H. I Lettland lade en ledamot av Rigas stadsfullmäktige nyligen fram ett lagförslag om att förbjuda ”homosexuell propaganda” i syfte att förhindra Baltic Pride-marschen 2012. Detta förslag har ännu inte behandlats.
I. I Ungern lade det högerextrema partiet Jobbik nyligen fram flera lagstiftningsförslag om att brottsrubricera att ”propagera för störda sexuella beteenden” och i Budapests kommunfullmäktige lade Fidesz fram en lokal förordning om att ”begränsa obscena parader”, före Budapests prideparad. Dessa förslag drogs sedan tillbaka, men de kan komma att återinföras i det nationella parlamentet eller i kommunfullmäktige. Det råder även oro kring översynen av definitionen av begreppet familj.
J. I Ryssland infördes strafflagar och administrativa föreskrifter mot ”propagering av homosexualitet” i regionerna Rjazan 2006, Archangelsk 2011 samt Kostroma och Sankt Petersburg 2012, medan regionerna Novosibirsk, Samara, Kirov, Krasnojarsk och Kaliningrad för närvarande överväger att införa sådana lagar. I lagarna föreskrivs bötesbelopp på upp till 1 270 euro för enskilda personer och upp till 12 700 euro för föreningar och företag. I den federala duman behandlas ett liknande lagförslag.
K. I Ukraina behandlar parlamentet två lagförslag som las fram 2011 och 2012 och som skulle göra det brottsligt att ”sprida homosexualitet”, inklusive att ”genomföra möten, parader, kampanjer, demonstrationer och massevenemang i avsikt att avsiktligen sprida positiv information om homosexualitet”. I lagförslaget, som stöds av utskottet för yttrandefrihet, föreskrivs en straffskala som sträcker sig från böter till upp till fem års fängelse.
L. I Moldavien har distrikts- respektive kommunfullmäktige i Bălți, Anenii Noi, Chetriş och Hiliuţi under 2012 antagit lagar som förbjuder ”homosexuell propaganda och muslimsk verksamhet”, sådana åtgärder hade då redan förklarats bryta mot författningen av statssekreteraren i Chetriş.
M. EU:s delegation i Moldavien har förklarat att man djupt beklagar och oroas över dessa uttryck för intolerans och diskriminering.
Situationen i Europeiska unionen
1. Europaparlamentet fördömer kraftigt allt våld och all diskriminering på grundval av sexuell läggning och könsidentitet samt vidhåller att man både i EU, dess medlemsstater och tredjeländer oavbrutet och systematiskt måste agera för att bekämpa homofobin i samhället och avstå från att anta lagar som skulle kunna ha negativa effekter för hbt‑personer. Parlamentet uppmanar kommissionen, rådet och medlemsstaterna att se till att hbt-personer inte utsätts för hets, uppvigling till hat, våld och diskriminering samt att se till att samkönade par åtnjuter samma rättigheter, friheter, respekt, värdighet och skydd som alla andra i samhället. Parlamentet fördömer de diskriminerande kommentarer som politiska och religiösa ledare har riktat mot homosexuella eftersom de underbygger hat och våld, samt begär att deras överordnade i respektive organisation fördömer dem.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se över rambeslutet om rasism och främlingsfientlighet, i syfte att stärka och utvidga dess räckvidd till att även omfatta bland annat homofobi och transfobi.
3. Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att konkretisera målet att bekämpa homofobisk diskriminering genom att sluta blockera förslaget till rådets direktiv om genomförande av principen om lika behandling av personer oavsett religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.
4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att se till att direktiv 2004/38/EG om fri rörlighet tillämpas utan diskriminering på grund av sexuell läggning samt att väcka talan i domstolen mot de medlemsstater som endast delvis eller på ett felaktigt sätt har infört detta direktiv. Kommissionen uppmanas att föreslå åtgärder för ömsesidigt erkännande av handlingar som bekräftar civilståndet, i enlighet med principen om ömsesidigt erkännande.
5. Europaparlamentet uppmärksammar de slutsatser som EU:s byrå för grundläggande rättigheter drar i sin rapport om homofobi, transfobi och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att i största möjliga utsträckning agera i enlighet med synpunkterna i denna rapport. Parlamentet uppmanar kommissionen att i framtiden noggrant utvärdera resultaten av de undersökningar som EU:s byrå för grundläggande rättigheter gör om hbt-personer samt att vidta lämpliga åtgärder.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att årsrapporten om tillämpningen av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna inbegriper en strategi för att stärka skyddet av de grundläggande rättigheterna i EU, inklusive fullständig och uttömmande information om fall av homofobi i medlemsstaterna och förslag till lösningar och åtgärder för att komma till rätta med detta problem.
7. Europaparlamentet upprepar sin begäran till kommissionen om att utarbeta en heltäckande färdplan för jämlikhet på grundval av sexuell läggning och könsidentitet.
8. Europaparlamentet välkomnar den utveckling som har skett i medlemsstaterna för att motverka diskriminering av hbt-personer och samkönade par när det till exempel gäller arv, äganderätt, hyresavtal, pensioner, skatter, socialförsäkringar osv., framför allt genom erkännande av samkönade förhållanden i form av samboförhållanden, registrerade partnerskap eller äktenskap. Parlamentet välkomnar det faktum att denna möjlighet nu finns i 16 medlemsstater och uppmanar de övriga medlemsstaterna att följa efter. Medlemsstaterna uppmanas att se till att homofobiska brott anmäls, brottsbekämpande personal får utbildning i att hantera sådana situationer på rätt sätt och mobbning i skolorna bekämpas.
9. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att bevilja asyl till personer som förföljs på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.
Homofobiska lagar och yttrandefrihet i Europa
10. Europaparlamentet är mycket oroat över att det i vissa EU-medlemsstater och länder utanför EU utvecklas lagar som riktar sig mot offentlig information om homosexualitet och således begränsar yttrande- och mötesfriheten på grundval av missuppfattningar om homosexualitet och transsexualism.
11. Europaparlamentet beklagar att denna lagstiftning redan utnyttjas för att arrestera och bötfälla medborgare, däribland heterosexuella som uttrycker sitt stöd, sin tolerans och sin acceptans för homo-, bi- och transsexuella personer. Parlamentet beklagar även att denna lagstiftning legitimerar homofobi och ibland våld, såsom vid den våldsamma attacken mot en buss med hbt-aktivister i Sankt Petersburg den 17 maj 2012.
12. Europaparlamentet understryker att termen ”propaganda” sällan definieras. Parlamentet är bedrövat över att medierna bevisligen har censurerat sig själva, att medborgarna utsätts för hot och är rädda för att uttrycka sina åsikter, och att föreningar och företag som använder gay-vänliga symboler, såsom regnbågar, kan åtalas.
13. Europaparlamentet framhåller att dessa lagar strider mot den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, som skyddar sexuell läggning mot diskriminerande lagar och praxis[1], och som har undertecknats av Ryssland, Ukraina, Moldavien, Litauen, Lettland och Ungern. Parlamentet uppmanar Europarådet att undersöka dessa brott mot grundläggande rättigheter, kontrollera om de är förenliga med de åtaganden som man har gjort gentemot Europarådet och vid undertecknandet av Europakonventionen samt att vidta lämpliga åtgärder.
14. Europaparlamentet understryker vidare att dessa lagar strider mot barnets intressen, vars rätt att söka och ta del av all slags information och alla slags tankar skyddas i konventionen om barnets rättigheter. Parlamentet bekräftar att barn som är homo-, bi- eller transsexuella måste få tillgång till positiv och bekräftande information om sin sexualitet. Parlamentet beklagar att dessa lagar gör det svårt och olagligt att få tillgång till sådan information.
15. Europaparlamentet understryker slutligen att nationella och internationella domstolar konsekvent har fastställt att hänsynstaganden avseende allmän moral inte motiverar olika behandling, inbegripet i fråga om yttrandefrihet. Parlamentet framhåller det stora flertal länder i Europa som inte har sådana lagar, och som har framgångsrika samhällen som präglas av mångfald och respekt.
16. Europaparlamentet uppmanar de berörda myndigheterna i Ryssland, Ukraina, Moldavien, Litauen, Lettland och Ungern att visa och garantera respekt för principen om icke‑diskriminering samt att ompröva dessa lagar i ljuset av internationell människorättslagstiftning och sina åtaganden inom ramen för denna lagstiftning.
17. Europaparlament fördömer den våldsamma attacken mot de fredliga demonstranter som deltog i prideparaden i Kiev och beklagar att de ukrainska myndigheterna inte lyckades garantera säkerheten och skyddet för paradens deltagare.
18. Europaparlamentet uppmanar de moldaviska myndigheterna att slutligen anta den anti‑diskrimineringslagstiftning som innebär att principen om jämlikhet införs och som även omfattar diskriminering på grund av sexuell läggning.
19 Europaparlamentet uppmanar kommissionen, rådet och Europeiska utrikestjänsten att uppmärksamma och fördöma dessa förbud, särskilt i samband med inrikespolitiska frågor, bilaterala dialoger och den europeiska grannskapspolitiken. Rådet och utrikestjänsten uppmanas dessutom att ta upp denna fråga inom relevanta internationella forum, såsom Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och FN.
20. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Ryssland respektive Ukrainas regeringar och parlament, de ryska regionala parlament som anges i denna resolution samt de moldaviska distriktsfullmäktige som anges i denna resolution.
- [1] Toonen mot Australien, meddelande nr 488/§992, FN-dokument CCPR/C/50/D/488/1992 (1994); Young mot Australien, meddelande nr 941/2000, FN-dokument CCPR/C/78/D/941/2000 (2003); X mot Columbia, meddelande nr 1361/2005, FN-dokument CCPR/C/89/D/1361/2005 (2007).