FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Guinea-Bissau
6.6.2012 - (2012/2660(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Charles Tannock för ECR-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0277/2012
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av den höga representantens uttalande av den 31 maj 2012 om att rådet förstärker sanktionerna mot militärjuntan i Guinea‑Bissau,
– med beaktande av det tidigarelagda presidentvalet som hölls i Guinea-Bissau den 18 mars 2012 till följd av president Malam Bacai Sanhas död den 9 januari,
– med beaktanden av uttalandet från ordföranden för FN:s säkerhetsråd av den 21 april 2012, i vilket den nyligen genomförda militärkuppen i Guinea-Bissau fördöms,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Ända sedan Guinea-Bissau, efter ett blodigt självständighetskrig, blev oberoende från Portugal på 70-talet har landet varit mycket fattigt och nästan oavbrutet präglats av konflikter mellan civila och militära myndigheter, med ett otal politiska mord. Inte någon gång sedan självständigheten 1973 har en politisk ledare kunnat sitta en hel mandatperiod.
B. Årtionden av politisk instabilitet i Guinea-Bissau har fört in landet i en djup kris som utmärks av bristande tillgång till rent vatten, hälsovård och utbildning och av att statstjänstemän i många ministerier inte har fått ut sin månadslön på länge. Landet är ett av några få länder som finns med på dagordningen för FN:s fredsbyggande kommission, som syftar till att hjälpa fattiga länder att undvika att på nytt drabbas av krig eller kaos.
C. Den 12 april 2012 grep militären makten och fängslade interimspresident Raimundo Pereira, den tidigare premiärministern och presidentkandidaten Carlos Gomes Júnior och ett antal ledande tjänstemän, samtidigt som man avbröt förberedelserna inför det presidentval som var planerat till den 22 april.
D. Kuppmakarna tog kontroll över radiostationer och regeringspartiet PAIGC:s lokaler samt stred mot regeringstrogna poliser som tvingades fly efter att ha beskjutits av RPG‑aktivister. Vägarna till och från huvudstaden blockerades och de statliga radio- och tvsändningarna bröts.
E. Efter militärkuppen i april 2012 stängde Afrikanska Unionen av Guniea-Bissau tills dess att den konstitutionella ordningen återinförs.
F. Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken har frusit sitt ekonomiska stöd till landet.
G. EU:s utvecklingsbistånd till Guinea-Bissau frystes efter militärupproret den 1 april 2010 och den efterföljande utnämningen av upprorsledarna till chef för försvaret respektive chef för flottan. Det humanitära biståndet och direktstödet till befolkningen har inte påverkats av denna frysning av medel.
H. Europeiska unionens råd har lagt till 15 namn till listan över personer som är förbjudna att komma in i EU och har frusit deras tillgångar i EU.
I. Ecowas (Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap) engagemang bestod av en kombination av säkerhetsbyggande åtgärder, med 629 fredsbevarande soldater, och hårda pragmatiska förhandlingar med hot om ekonomiska sanktioner.
J. Kokain smugglas från Sydamerika över Atlanten i båtar och flygplan som lägger till och landar på de obebodda öarna i Guinea-Bissaus skärgård, varifrån narkotikan smugglas norrut till Europa.
K. Den 30 september 2010 slutförde EU sitt uppdrag att reformera säkerhetssektorn i Guinea‑Bissau, vilket hade inletts i juni 2008.
1. Europaparlamentet fördömer militärens senaste olagliga och författningsvidriga handlingar, där man genom en kupp förstörde presidentvalet och installerade en militärjunta.
2. Europaparlamentet beklagar att detta hände alldeles innan valkampanjen i den andra omgången i presidentvalet skulle inledas.
3. Europaparlamentet lovordar Ecowas för sitt starka ledarskap i denna kris.
4. Europaparlamentet uppmanar alla parter att agera återhållsamt, avstå från våld, bevara lugnet och göra allt för att stabilisera landet.
5. Europaparlamentet välkomnar att FN och PAIGC (det största politiska partiet, som hade två tredjedelars majoritet i den tidigare regeringen) avvisade militärkommandots förslag om att skapa ett nationellt övergångsråd och hålla president- och parlamentsval samtidigt om två år.
6. Europaparlamentet anser att övergångsregeringen inte är legitim eftersom den inte har bildats genom en demokratisk process utan fortfarande står under militärens direkta kontroll.
7. Europaparlamentet kräver att demokratiskt valda representanter återfår makten och att man omedelbart återinför civilt styre över militären.
8. Europaparlamentet betonar att Guinea-Bissau riskerar att förbli instabilt och oförmöget att klara av den omåttliga korruptionen eller att ändra sin status som viktigt transitland för narkotika så länge landets institutioner är strukturellt svaga.
9. Europaparlamentet uppmanar den höga representanten, kommissionen, medlemsstaterna, FN, Afrikanska unionen, Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Ecowas), de portugisisktalande ländernas gemenskap och andra medlemmar av det internationella samfundet att övervaka händelseutvecklingen i Guinea-Bissau, hjälpa till att upprätthålla den konstitutionella ordningen och fortsätta att stödja fredsbyggande insatser i landet.
10. Europaparlamentet är djupt oroat av och vill fästa uppmärksamhet vid det hot som omlastningen av narkotika från så avlägsna länder som Colombia och Afghanistan och människohandeln innebär för konsolideringen av fred i Guinea-Bissau och för stabiliteten i den västafrikanska regionen, samt uppmanar FN:s organ att med lämpligt stöd från Ecowas utarbeta en regional handlingsplan för att möta denna utmaning.
11. Europaparlamentet betonar att det absolut ligger i västvärldens intresse att Guinea-Bissau styrs demokratiskt, eftersom landet är en viktig länk i narkotikatransporterna mellan Sydamerika och Europa.
12. Europaparlamentet uppmanar Afrikanska unionen, FN och EU att stödja landet så att det målmedvetet kan gå vidare med att säkerställa demokratiska och civila rättigheter för alla dess invånare.
13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, FN:s och Ecowas generalsekreterare, Afrikanska unionens institutioner, den gemensamma parlamentariska församlingen AVS-EU, sekretariatet för de portugisisktalande ländernas gemenskap samt Guinea-Bissaus regering och parlament.