Förslag till resolution - B7-0287/2012Förslag till resolution
B7-0287/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om läget mellan Sudan och Sydsudan

6.6.2012 - (2012/2659(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Nirj Deva, Ryszard Antoni Legutko, Tomasz Piotr Poręba, Ryszard Czarnecki, Jan Zahradil för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0281/2012

Förfarande : 2012/2659(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0287/2012
Ingivna texter :
B7-0287/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0287/2012

Europaparlamentets resolution om läget mellan Sudan och Sydsudan

(2012/2659(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av det övergripande fredsavtalet mellan Sudanesiska folkets befrielsearmé och Sudans regering som undertecknades den 9 januari 2005,

–   med beaktande av samförståndsavtalet mellan Sudan och Sydsudan om icke-aggression och samarbete som undertecknades den 10 februari 2012,

–   med beaktande av uttalandena av den 28 mars 2012 och den 11 april 2012 från talespersonen för unionens höga representant, Catherine Ashton, om väpnade sammandrabbningar i gränsområdena mellan Sudan och Sydsudan,

–   med beaktande av Afrikanska unionens uttalande av den 17 april 2012, som uppmanade Sudan och Sydsudan att agera ansvarsfullt och hörsamma kraven från Afrikanska unionen och det internationella samfundet om ett omedelbart slut på den pågående konflikten mellan de båda länderna,

–   med beaktande av uttalandet från talespersonen för FN:s generalsekreterare av den 16 april 2012 om situationen i Sudan och Sydsudan, där djup oro uttrycktes över de fortsatta striderna mellan länderna, inbegripet följderna för oskyldiga civila,

–   med beaktande av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons uttalande av den 19 april 2012 som med kraft uppmanade Sudan och Sydsudan att upphöra med striderna för att undvika ett återupptagande av konflikten som i över två årtionden redan kostat miljontals människor livet,

–   med beaktande av rådets slutsatser om Sudan och Sydsudan, antagna vid rådets (utrikes frågor) 3 159:e möte den 23 april 2012,

–   med beaktande av färdplanen för Sudan och Sydsudan som lades fram i den kommuniké som Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd offentliggjorde den 24 april,

–   med beaktande av den resolution om färdplanen för Sudan och Sydsudan som enhälligt antogs av FN:s säkerhetsråd den 2 maj 2012,

–   med beaktande av uttalandet av den 12 maj 2012 från Ban Ki-Moon, som välkomnade att de sydsudanesiska polisstyrkorna dragits tillbaka från Abyei-regionen, och som med kraft uppmanade Sudans regering att också dra tillbaka sina styrkor från området samt uppmanade Sudan och Sydsudan att återuppta förhandlingarna under överinseende av Afrikanska unionens högnivåpanel,

–   med beaktande av förklaringen från medordförandena i den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen om Sudan och Sydsudan, som församlingen antog den 30 maj 2012,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Läget mellan Sudan och Sydsudan har nått en kritisk nivå i och med att Sydsudan intagit och ockuperat oljefältet Heglig samtidigt som Sudan fortsatt sina flygbombningar av området.

B.  Det har rapporterats om upprepade våldsamheter på båda sidor om gränsen, såsom beslagtagande av landområden, stöd till inofficiella styrkor och de värsta flyganfallen sedan Sydsudan blev självständigt.

C. En mycket viktig pågående fråga är den fortsatta närvaron av säkerhetsstyrkor från Sudan och Sydsudan i Abyei, vilket strider mot parternas överenskommelse av den 20 juni 2011 om tillfälliga säkerhetsåtgärder och administrativa åtgärder för Abyei.

D. Dessa säkerhetsstyrkors närvaro skapar grogrund för konflikter med internflyktingarna som återvänder till Abyei och nomaderna som förflyttar sig genom området.

E.  Upprepade konflikter längs den omstridda gränsen mellan Sudan och Sydsudan – samt Sydsudans pågående driftstopp för oljeproduktionen trots att det har en mycket skadlig påverkan på landets ekonomi – fortsätter att underminera förtroendet och samarbetet mellan de två länderna.

F.  Sudan gav order om en allmän militär mobilisering och har svurit att med alla till buds stående medel bekämpa attacken. Landet har exempelvis dragit sig ur de av Afrikanska unionen ledda förhandlingarna med Sydsudan ledda av om frågor med anknytning till delningen, såsom utstakning av gränserna, status för de invånare som befinner sig på den andres territorium, uppdelning av skulder, uppdelning av oljerelaterade inkomster och utnyttjande av oljeledningar.

G. Sydsudans president, Salva Kiir, sade inledningsvis att han inte skulle dra tillbaka sina trupper från oljefältet Heglig vid den omstridda gränsen mot Sudan. Den 20 april meddelade dock landets informationsminister att ett tillbakadragande av trupperna under ordnade former skulle inledas omedelbart, och till slut avslutades manövern inom tre dagar.

H. Resultatet som Afrikanska unionens högnivåpanel för genomförande uppnådde den 4 april 2012 skapar goda förutsättningar för att inrätta ömsesidig säkerhet längs den gemensamma gränsen mellan Sudan och Sydsudan.

I.   Trots att Sydsudan har naturresurser som olja, koppar och järn samt skog och odlingsbar mark lever större delen av befolkningen i fattigdom. Landet har också en barnadödlighet som är bland de högsta i världen och världens lägsta utbildningsindikatorer. Allt detta kommer att innebära socioekonomiska, humanitära och säkerhetsmässiga utmaningar.

J.   Den resolution som FN:s säkerhetsråd enhälligt antog den 2 maj godkände en färdplan för Sudan och Sydsudan för att upphöra med striderna och lösa de frågor som fortfarande kvarstår efter utträdet inom de närmaste tre månaderna.

K. Sudan och Sydsudan har båda välkomnat färdplanen och bekräftat sitt engagemang för ett omedelbart slut på striderna, men stora spänningar kvarstår.

L.  Den 4 juni inledde både Sudan och Sydsudan sina första samtal på hög nivå om gränssäkerhet efter att en rad sammandrabbningar vid gränsen hotade att förvandla det tidigare inbördeskriget till en ny, storskalig konflikt.

M. FN:s säkerhetsråd har uttryckt oro över att bistånd inte kommer fram till de sudanesiska delstaterna Södra Kordofan och Blå Nilen där stridigheter har rasat mellan Sudans armé och rebellstyrkor.

1.  Europaparlamentet upprepar sin fulla respekt för resultatet av folkomröstningen, som är ett uttryck för den demokratiska viljan hos Sydsudans folk. Parlamentet uppmanar de båda parterna att aktivt arbeta för såväl demokratiskt styre som fred, säkerhet och välstånd på lång sikt i båda länderna.

2.  Europaparlamentet välkomnar att Sydsudan har dragit tillbaka sina styrkor från den omstridda Abyei-regionen och uppmanar Sudans regering att göra detsamma.

3.  Europaparlamentet betonar att ingen av de frågor som kvarstår mellan de två länderna kommer att lösas genom att bruka våld, och uppmanar parterna att uppriktigt förnya sina ansträngningar för att nå en överenskommelse genom fredlig dialog.

4.  Europaparlamentet framhåller att Afrikanska unionens panel har spelat en viktig roll genom att den lett medlingssamtalen för att lösa gränskonflikterna och skapa förutsättningar för en överenskommelse om oljefrågan mellan de båda länderna.

5.  Europaparlamentet uppmanar med kraft Afrikanska unionens regionala samarbetsinitiativ att stärka de regionala ansträngningar som syftar till att bekämpa Herrens motståndsarmé (Lord’s Resistance Army, LRA). Parlamentet välkomnar EU:s beredvillighet att ge finansiellt stöd till kontoret för Afrikanska unionens särskilda sändebud för LRA-frågor och inrättandet av en gemensam ledningscentral för att den regionala insatsstyrkan från Uganda, Demokratiska republiken Kongo, Centralafrikanska republiken och Sydsudan ska kunna agera snabbt och effektivt mot LRA.

6.  Europaparlamentet betonar att vidare försämringar av förbindelserna mellan de båda parterna ökar risken för att frågor om humanitärt bistånd och tillträde för humanitärt bistånd används som konfliktinstrument. Parlamentet uppmanar alla humanitära organisationer att undvika insatser som inte respekterar internationell rätt och som äventyrar principerna om neutralitet och oberoende.

7.  Europaparlamentet uppmanar Sudan och Sydsudan att nyttja Afrikanska unionens tjänster inom ramen för dess gränsprogram som kan hjälpa parterna att lösa problemen med att staka ut gränserna och fatta ett beslut om de omtvistade områdena utifrån bästa praxis i Afrika samt internationella principer.

8.  Europaparlamentet upprepar att en förutsättning för att uppnå fred och stabilitet i regionen är att man löser frågorna om gränsdragning och att man når en överenskommelse om hur oljeinkomsterna och -utgifterna ska fördelas.

9.  Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att fortsätta sina ansträngningar för att utöva påtryckningar på båda parter att genomföra Afrikanska unionens färdplan, genom att exempelvis dra tillbaka alla styrkor från gränsområdena, aktivera gränssäkerhetsmekanismer och upphöra med stöd till rebellgrupper.

10. Europaparlamentet välkomnar FN:s säkerhetsråds beslut att förlänga mandatet för Unmis och att sända fler fredsbevarande styrkor till Sudan. En fortsatt FN-närvaro är oerhört betydelsefull för att två livskraftiga stater ska kunna utvecklas på fredlig väg. Parlamentet uppmanar både Sudan och Sydsudan att välkomna FN:s närvaro och garantera dess säkerhet.

11. Europaparlamentet uppmanar kommissionen, EU:s medlemsstater och världssamfundet att infria sina åtaganden om finansiering till regionen, särskilt för att komma till rätta med allvarliga brister inom livsmedelsbiståndet, de tillfälliga bostäderna och det akuta skyddet. Parlamentet menar att stor uppmärksamhet måste ägnas åt läget för livsmedelsförsörjningen, och förvärras situationen måste åtgärder vidtas.

12. Europaparlamentet uppmanar alla parter att främja och skydda mänskliga rättigheter, inbegripet kvinnors och barns rättigheter, för att uppfylla sina skyldigheter enligt internationell rätt. Parlamentet kräver även att de som begått allvarliga brott, inklusive sexuella våldsbrott, ska ställas till svars.

13. Europaparlamentet uppdrar åt sina medordförande att översända denna resolution till AVS-EU-rådet och kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, FN:s säkerhetsråd och generalsekreterare, EU:s särskilda representant i Sydsudan, Sudans regering, Sydsudans regering, Afrikanska unionens institutioner och ordföranden för Afrikanska unionens högnivåpanel för genomförandet i Sudan, samt medlemsstaternas regeringar.