FÖRSLAG TILL RESOLUTION om uppföljningen av valet i Demokratiska republiken Kongo
6.6.2012 - (2012/2673(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Mariya Nedelcheva, Filip Kaczmarek, Gay Mitchell, Michèle Striffler, Michael Gahler, Cristian Dan Preda, Roberta Angelilli, Alf Svensson, Peter Šťastný, Rafał Trzaskowski, Mario Mauro för PPE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0280/2012
B7‑0290/2012
Europaparlamentets resolution om uppföljningen av valet i Demokratiska republiken Kongo
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av förklaringen om principer för internationell valövervakning, som utfärdades i FN i oktober 2005,
– med beaktande av Europeiska kommissionens meddelande om EU:s stöd till och övervakning av val,
– med beaktande av mandatet för EU:s valövervakningsuppdrag till parlaments- och presidentvalet den 28 november 2011 om att tillhandahålla en ingående, opartisk och oberoende utvärdering av valprocessen, i enlighet med nationell och regional rätt och med internationella normer och fördrag som undertecknats av Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av mandatet för Europaparlamentets delegation som har anslutit sig till EU:s valövervakningsuppdrag och stöder dess slutsatser,
– med beaktande av uttalandet av den 9 december 2011 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, om valprocessen i Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av uttalandet av den 20 december 2011 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, om valprocessen i Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av slutrapporten och rekommendationerna från EU:s valövervakningsuppdrag till parlaments- och presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I sin slutrapport konstaterar EU:s valövervakningsuppdrag till Demokratiska republiken Kongo att valprocessen brast i öppenhet och trovärdighet med hänsyn till de många oegentligheter och bedrägerier som konstaterats.
B. EU:s valövervakningsuppdrag i Demokratiska republiken Kongo har utfärdat 22 rekommendationer till de kongolesiska myndigheterna i syfte att avsevärt förbättra insyn och trovärdighet i samband med val. Rekommendationerna är tekniskt genomförbara före de kommande provins- och lokalvalen.
C. President- och parlamentsvalet i Demokratiska republiken Kongo präglades av ett allvarligt juridiskt och lagstiftningsmässigt tomrum.
D. Fristen för att anordna provins- och lokalval, det vill säga den 25 mars 2012, respekterades inte och det finns fortfarande ingen tidsplan för dessa val.
E. Myndigheten för medieövervakning (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel et de la Communication, CSAC) har inte kunnat garantera principen om lika deltagande i medier för alla kandidater.
1. Europaparlamentet gläder sig över det kongolesiska folkets massiva mobilisering i samband med president- och parlamentsvalet i november 2011, vilket är ett bevis för folkets starka önskan om att bygga upp en verklig demokrati i Demokratiska republiken Kongo.
2. Europaparlamentet beklagar att valbestämmelserna inte respekterades, särskilt den lagliga fristen för att offentliggöra röstlängder och sätta upp dem i de respektive vallokalerna och användningen av statens resurser för valpropaganda, bland andra kränkningar av vallagen.
3. Europaparlamentet understryker betydelsen av att inrätta en författningsdomstol så att bättre insyn kan garanteras i valprocessen, i synnerhet i samband med behandlingen av tvister i valfrågor.
4. Europaparlamentet konstaterar på nytt att den oberoende nationella valkommissionen inte har lyckats uppfylla sitt uppdrag, och rekommenderar grundläggande reformer inom många områden efter det att dess sammansättning har setts över och valkommissionen blivit verkligt partsammansatt och i högra grad representativ för det kongolesiska civilsamhället.
5. Europaparlamentet insisterar på det kongolesiska civilsamhällets viktiga roll i valprocessen för att främja informationen till medborgarna och den nationella övervakningen.
6. Europaparlamentet betonar att det är viktigt att se till att röstlängden fungerar på ett bättre sätt. Många problem uppstod vilket inverkar negativt på den nationella valkommissionens trovärdighet, t.ex. otillräcklig uppdatering av röstlängden, dubbelregistreringar på den slutgiltiga röstlängden, försenat offentliggörande av de slutgiltiga röstlängderna, ofullständig förteckning över personer som inte förts upp på röstlängden, röstlängder som inte satts upp i vallokalerna och obehörig användning av registret över undantag.
7. Europaparlamentet anser att myndigheten för medieövervakning måste ges en verklig och effektiv roll för att garantera att principen om lika deltagande i medier för alla kandidater tillämpas.
8. Europaparlamentet fördömer bestämt det beklagliga våldet och kränkningarna av de grundläggande rättigheterna i samband med valet den 28 november, och uppmanar de kongolesiska myndigheterna att göra allt för att genomföra nödvändiga utredningar och hitta de skyldiga. Parlamentet uppskattar och uppmuntrar säkerhetsstyrkornas och ordningsmaktens arbete för att på ett effektivt sätt förhindra alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
9. Europaparlamentet uppmanar de kongolesiska myndigheterna att med alla medel garantera mötes-, yttrande- och åsiktsfriheterna liksom rätten till säkerhet och fysisk integritet för alla kongolesiska medborgare.
10. Europaparlamentet konstaterar att diskrimineringen av kvinnor, som förhindrar deras fulla deltagande i det politiska livet, fortsätter trots att principerna om jämställdhet mellan kvinnor och män och om en jämn fördelning mellan kvinnor och män i de olika beslutsinstanserna fastställts i författningen. Parlamentet vill att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att garantera kvinnornas integration i det politiska livet och en ändring av vallagen i syfte att garantera principen om en jämn fördelning mellan kvinnor och män.
11. Europaparlamentet beklagar att den frist till den 25 mars 2012 som fastställdes för anordnandet av provins- och lokalvalen inte har respekterats. Parlamentet uppmanar de kongolesiska myndigheterna, framför allt den nationella valkommissionen, att fastställa en detaljerad tidsplan för de kommande valen i landet, det vill säga provins- och lokalvalen, så att de kan hållas inom en rimlig tidsfrist och så att villkoren för insyn, trovärdighet och tillförlitlighet kan garanteras.
12. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att överväga möjligheten att kräva att rekommendationerna från EU:s valövervakningsuppdrag effektivt måste genomföras för att den kongolesiska valprocessen ska beviljas bidrag från unionen.
13. Europaparlamentet understryker att den säkerhetsmässiga och humanitära situationen i landet fortfarande utgör ett hot mot stabiliteten i regionen, och betonar att fred, säkerhet, demokrati och goda styrelseformer är förutsättningar för en långsiktig utveckling av Demokratiska republiken Kongo.
14. Europaparlamentet uppmanar länderna i regionen kring de stora sjöarna och det internationella samfundet att upprätthålla ett aktivt engagemang för att tillsammans främja fred, stabilitet, demokrati och goda styrelseformer i regionen.
15. Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att stödja de kongolesiska myndigheternas och de regionala organisationernas insatser för att främja demokrati, goda styrelseformer och fria och öppna val.
16. Europaparlamentet uppmanar de kongolesiska myndigheterna att så snart som möjligt ratificera den afrikanska stadgan om demokrati, val och samhällsstyrning.
17. Europaparlamentet kräver att samtliga rekommendationer som utfärdas i slutrapporten från EU:s valövervakningsuppdrag beaktas, och uppmanar Europeiska kommissionen att se till att dessa rekommendationer bidrar till den dialog som samtliga parter i det kongolesiska samhället utan dröjsmål måste inleda.
18. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Afrikanska unionen, regeringarna i länderna kring de stora sjöarna, FN:s råd för mänskliga rättigheter samt till myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo.