FÖRSLAG TILL RESOLUTION om uppföljningen av valet i Demokratiska republiken Kongo
6.6.2012 - (2012/2673(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Marie-Christine Vergiat, Patrick Le Hyaric, Younous Omarjee för GUE/NGL-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0280/2012
B7‑0292/2012
Europaparlamentets resolution om uppföljningen av valet i Demokratiska republiken Kongo
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av Cotonouavtalet, som undertecknades i juni 2000,
– med beaktande av den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingens resolution av den 22 november 2007 om situationen i Demokratiska republiken Kongo, särskilt de östra delarna, och dess konsekvenser för regionen,
– med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution 60/1 av den 24 oktober 2005 om resultaten från 2005 års världstoppmöte, särskilt punkterna 138–140 om skyldigheten att skydda befolkningar,
– med beaktande av uttalandet av den 3 juni 2010 av en talesperson för den vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, om det brutala mordet på Floribert Chebeya Bahizire,
– med beaktande av EU:s riktlinjer om skydd för människorättsförsvarare från 2004 och den lokala strategin för genomförande av riktlinjerna i Demokratiska republiken Kongo, som antogs av beskickningscheferna den 20 mars 2010,
– med beaktande av EU:s valövervakningsuppdrag för parlaments- och presidentvalet den 28 november 2011 i Demokratiska republiken Kongo,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I sin slutrapport om det kongolesiska parlamentsvalet i slutet av 2011, som offentliggjordes den 29 mars 2012, framhåller EU:s valövervakningsuppdrag att det resultat som offentliggjorts av den oberoende nationella valkommissionen (Ceni) inte är trovärdigt med hänsyn till de många oegentligheter och bedrägerier som konstaterades i samband med valprocessen.
B. Valet präglades av utbredd korruption och dålig organisation av själva valprocessen.
C. Valet hölls i en situation som präglades av osäkerhet i de östra och norra delarna av Demokratiska republiken Kongo till följd av kriminella handlingar av väpnade grupper som finansieras genom en olaglig exploatering av naturresurser.
D. Växande arbetslöshet, försämrade sociala villkor och ökad fattigdom bland befolkningen är andra faktorer som bidrar till den politiska instabiliteten i Demokratiska republiken Kongo.
E. Straffriheten för de allvarliga kränkningar av befolkningens mänskliga rättigheter som rebellrörelserna maï-maï och Demokratiska republiken Kongos väpnade styrkor (FARDC) och deras allierade gjort sig skyldiga till skapar stor osäkerhet.
F. Utbredda politiska spänningar har dessutom uppstått till följd av den ändring av grundlagen som gjordes i januari 2011, mindre än ett år före presidentvalet, i syfte att ändra valsystemet, tillsammans med andra spänningar till följd av den konstitutionella översynen, tidsplanen för valprocessen 2011–2013 som offentliggjorts av den oberoende valkommissionen och granskningen av röstlängden med avseende på en eventuell revision av den (till följd av klagomål från oppositionen och civilsamhället över registreringen av minderåriga och utlänningar).
G. Hindren mot yttrande- och mötesfriheten och framför allt kränkningarna av de mänskliga rättigheterna (användning av oproportionerligt våld och godtyckliga gripanden och frihetsberövanden) från ordningsmaktens sida gentemot demonstranter från oppositionen mångdubblades under och efter valet.
H. Trakasserierna, hoten och förföljelserna gentemot människorättsförsvarare har också tilltagit.
I. Politiska aktörer från presidentmajoriteten har bildat ”milisgrupper”. Den inbördeskrigssituation som råder i landet sedan flera år tillbaka har gett upphov till massakrer, massvåldtäkter och en generalisering i vissa regioner av användningen av barnsoldater, trots att 17 000 FN-soldater finns på plats. Detta våld har dessutom tvingat flera hundratusen människor på flykt.
J. Den 23 juni 2011 erkände militärdomstolen i Kinshasa-Gombe den kongolesiska statens civila ansvar för morden på Floribert Chebeya Bahizire och Fidèle Bazana Edadi (ordförande respektive medlem av ”Voix des Sans Voix”), som begåtts av ett antal statliga tjänstemän, och dömde fem av de åtta åtalade poliserna, varav fyra till dödsstraff och en till livstids fängelse.
K. Den 28 juni 2011, några dagar efter domstolens dom, överklagade målsägandena och åklagarmyndigheten domen, som de ansåg vara ”felaktig”. Sedan detta datum, det vill säga nästan ett år efter det att överklagan lämnades in, har den höga militärdomstolen dock fortfarande inte fastställt datum för när överklagandeförfarandet ska inledas.
1. Europaparlamentet beklagar att valet i slutet av 2011 präglades av kränkningar av de mänskliga rättigheterna i stället för att bidra till en förstärkning av demokratin i landet. Parlamentet beklagar vidare att datumen för de kommande valen (provins- och lokalval), som skulle avsluta den pågående valprocessen, ständigt skjuts upp. Parlamentet beklagar slutligen också att civilsamhällets krav på en översyn av vallagen och den oberoende nationella valkommissionen (Ceni) ignoreras.
2. Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongos regering att främja och skydda demokratin och de mänskliga rättigheterna i enlighet med landets konstitutionella och lagstiftningsmässiga bestämmelser och internationella instrument till skydd för de mänskliga rättigheterna, som ratificerats av Demokratiska republiken Kongo. Parlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongos parlament att återuppta sina diskussioner inför antagandet av förslaget till lag om skydd av människorättsförsvarare och förslaget till lag om inrättande av en nationell människorättskommission.
3. Europaparlamentet kräver på samma sätt respekt för föreningsfriheten och yttrande- och mötesfriheten i enlighet med de internationella konventionerna om skydd av de mänskliga rättigheterna och Demokratiska republiken Kongos författning (artiklarna 23, 25 och 26).
4. Europaparlamentet understryker att befolkningens fullständiga deltagande i landets politiska liv först kan bli verklighet när de medborgerliga, ekonomiska och sociala rättigheterna respekteras.
5. Europaparlamentet anser i detta sammanhang att den politiska instabiliteten, liksom det faktum att befolkningen inte har tillgång till landets naturresurser, växande arbetslöshet, försämrade sociala villkor och mer utbredd fattigdom, är hinder för demokratin och fullt ut måste prioriteras under nästa period.
6. Europaparlamentet uppmanar EU att utnyttja alla fonder som krävs för att tillhandahålla ett effektivt medicinskt bistånd i landets östra delar.
7. Europaparlamentet uppmanar därför EU och det internationella samfundet att bistå Demokratiska republiken Kongo i sina insatser för att konsolidera demokratin och freden samt att stödja dels de kongolesiska frivilligorganisationernas arbete för att informera väljarna och på plats övervaka valen, dels den kongolesiska befolkningens strävanden för att uppnå demokrati och social rättvisa.
8. Europaparlamentet kräver också att en uttömmande och opartisk rapport utarbetas om FN:s uppdrag (Monuc) och EU:s uppdrag (Eusec och Eupol) i Demokratiska republiken Kongo, i synnerhet om deras oförmåga att förhindra våldet och om deras eventuella delaktighet i de krigsbrott och grymheter som begåtts gentemot landets befolkning. Parlamentet kräver att EU:s militära uppdrag omedelbart avbryts.
9. Europaparlamentet fördömer på nytt morden på Floribert Chebeya Bazire och Fidèle Bazana Eladi och uppmanar med kraft de rättsliga myndigheterna att garantera målsägarnas rättigheter i samband med överklagandeförfarandet och att utan ytterligare dröjsmål fastställa datum för den höga militärdomstolens förhandlingar. Parlamentet uppmanar myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo att prioritera kampen mot straffriheten, i synnerhet när det gäller det sexuella våld som begåtts av de väpnade styrkorna, att förnya insatserna för en fullständig demobilisering av de barn som ingår i FARDC och att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen, särskilt genom att verkställa arresteringsordern mot Bosco Ntaganda, som för närvarande är general i Demokratiska republiken Kongos väpnade styrkor i Goma, trots åtalet mot honom.
10. Europaparlamentet efterlyser ett större deltagande av kvinnor i fredsskapande och konfliktförebyggande insatser och i demilitariseringen av Demokratiska republiken Kongo, liksom ett ökat stöd till kvinnor som utsatts för sexuellt våld och massvåldtäkter.
11. Europaparlamentet uppmanar det kongolesiska parlamentet att se över lagen om inrättande av blandade specialdomstolar liksom förslaget till lag om harmonisering av nationell rätt med Romstadgan.
12. Europaparlamentet uppmanar EU att med stöd av artikel 8 i Cotonouavtalet inleda en regelbunden och kontinuerlig dialog som ska vara öppen för civilsamhället.
13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Demokratiska republiken Kongos regering, Afrikanska unionens institutioner, FN:s generalsekreterare, FN:s generalförsamling, ordförandena i den gemensamma parlamentariska församlingen AVS-EU samt till det panafrikanska parlamentets (PAP) ordförande.