FÖRSLAG TILL RESOLUTION om rättsväsendets oberoende av politiken i Ryssland
10.9.2012 - (2012/2789(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Helmut Scholz, Alda Sousa, Marisa Matias för GUE/NGL-gruppen
B7‑0434/2012
Europaparlamentets resolution om rättsväsendets oberoende av politiken i Ryssland
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina resolutioner om förbindelserna mellan EU och Ryssland,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Statsduman har antagit en rad kontroversiella lagar som innebär kraftigt försämrade möjligheter för Rysslands medborgare att utöva sin yttrande- och församlingsfrihet.
B. I en demokrati kan yttrandefriheten vara föremål för villkor som bland annat syftar till att skydda moralen och andras rättigheter. Straffen måste dock stå i proportion till brottets allvarsgrad och får inte riskera att inskränka medborgerliga rättigheter.
C. Den nya lagen om icke-vinstdrivande organisationer betecknar icke-statliga organisationer som får ekonomiskt stöd från utlandet som ”utländska agenter”, och medför extra administrativa hinder för deras verksamhet.
D. Enligt den nya lag som inskränker demonstrationsrätten riskerar enskilda som deltar i demonstrationer utan tillstånd böter på 300 000 rubel (7 400 euro respektive 9 300 dollar) eller 200 timmars samhällstjänst. Organisationer riskerar böter på upp till 1 miljon rubel. Förvaltningsmyndigheterna har nu större makt att vägra att ge tillstånd till massammankomster.
E. I juli 2012 återinfördes förtal i brottsbalken. Därmed avskaffades den lag som antogs för bara sju månader sedan och innebar att förtal endast betraktades som en administrativ förseelse.
F. Den nya lagen syftar till att bekämpa barnpornografi och icke-önskvärda webbplatser, som handlar om exempelvis droger och självmord. Lagen har dock fått stor kritik eftersom dess ordalydelse öppnar för tolkningar som gör det möjligt för myndigheterna att förbjuda webbplatser som kritiserar politiken och även kan användas för att inskränka legitim yttrande- och informationsfrihet.
G. Den 21 februari 2012 framförde ett antal medlemmar i det ryska, feministiska punkbandet Pussy Riot protestlåten ”Jungfru Maria, befria oss från Putin” i Frälsarkatedralen i Moskva, med rånarluvor över huvudet. I låten uppmanas jungfru Maria att bli feminist och fördriva Vladimir Putin. Dessutom kritiseras den hängivelse och det stöd som vissa representanter för den rysk-ortodoxa kyrkan har visat för Putin. Protesten ingick i en serie protester mot Putin och orättvisa val i Ryssland. I mars arresterades Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj, som alla är mellan 20 och 30 år, och åtalades för ”huliganism motiverad av religiöst hat och fientlighet mot en social grupp, planerat av en organiserad grupp”. Den 17 augusti dömdes de tre Pussy Riot-medlemmarna till två års fängelse i en straffkoloni.
H. Tiotals huvudsakligen fredliga demonstranter arresterades utanför domstolen när domen lästes upp den 17 augusti.
I. Pussy Riots framträdande i Frälsarkatedralen följdes av en omfattande debatt på bloggar och i sociala nätverk och medier i Ryssland, vilket ledde till aktioner både till stöd för och emot de tre gripna kvinnorna. Artister, musiker, skådespelare och direktörer både i Ryssland och runt om i världen i övrigt har krävt att de tre kvinnorna ska friges.
J. Efter domen gjorde den ortodoxa kyrkan ett officiellt uttalande där rättegången och domen beskrevs som rättvis och korrekt, men där man vädjar till regeringen om nåd för de tre kvinnorna.
K. Polisen har också utfärdat ett uttalande där man förklarar att två andra medlemmar av Pussy Riot, som också deltog i aktionen i februari, står på en förteckning över efterlysta och att de är föremål för en separat brottsutredning.
1. Europaparlamentet understryker betydelsen av att Ryssland och EU till fullo följer sina internationella rättsliga åtaganden och grundläggande människorättsprinciper som fastställs i FN:s och EU:s konventioner, t.ex. den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Ryssland är part i båda dessa konventioner.
2. Europaparlamentet beklagar djupt att dialogen om politiska och mänskliga rättigheter mellan EU och Ryssland hittills har visat sig ineffektiv och att det trots officiella uttalanden inte finns något gemensamt synsätt på mänskliga, medborgerliga och demokratiska rättigheter eller på rättsstatsprincipen.
3. Europaparlamentet anser att det enda sättet att överbrygga dessa djupa klyftor är genom dialog, inklusive en förstärkning av den parlamentariska dimensionen. Parlamentet uppmanar den interparlamentariska delegationen med den ryska duman att intensifiera dialogen med sina ryska kollegor och uttrycka och förklara denna oro.
4. Europaparlamentet stöder den ryska högsta domstolens och andras försök att stärka rättssäkerheten i Ryssland genom att införa bindande mål för de brottsbekämpande organen. Dessa mål ska utgå från författningen och relevanta lagar och ska förhindra missbruk och godtycklighet.
5. Europaparlamentet är bekymrat över att det på bara två månader har skett en oroande förskjutning av lagarna rörande församlings-, förenings-, yttrande- och informationsfriheten i Ryssland. Parlamentet uppmanar regeringen och parlamentet i Ryssland att inte låta utvecklingen gå bakåt genom att införa fler restriktioner i de medborgerliga och demokratiska rättigheterna.
6. Europaparlamentet uppmanar Rysslands regering och parlament att skapa ett samhälle där enskilda personer och civila samhällsorganisationer kan verka utan rädsla för trakasserier eller hot, såsom garanteras i den ryska författningen och i enlighet med Rysslands internationella åtaganden, genom t.ex. medlemskapet i Europarådet.
7. Europaparlamentet noterar den ryska presidenten Vladimir Putins uttalanden nyligen om att regeringen inte kommer att blanda sig i domstolsprocessen i fallet.
8. Europaparlamentet anser att det är fullständigt omotiverat att döma de tre unga kvinnorna till två års fängelse för att på ett fredigt, om än kontroversiellt, sätt ha uttryckt sina åsikter. Parlamentet uppmanar de ryska domstolarna att snabbt ompröva domarna mot Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj i enlighet med Rysslands internationella åtaganden samt att snarast inleda förhandlingarna i andra instans i enlighet med de överklaganden som kvinnornas advokater har lämnat in.
9. Europaparlamentet uppmanar myndigheterna att stoppa brottsutredningarna mot medlemmarna i Pussy Riot och att lägga ner fallen mot de två övriga deltagarna vid aktionen i februari.
10. Europaparlamentet beklagar djupt att dialogen om mänskliga rättigheter mellan EU och Ryssland hittills har visat sig ineffektiv. Parlamentet anser att en förstärkning av den parlamentariska dimensionen i dialogen om mänskliga rättigheter skulle vara att viktigt verktyg för att förbättra situationen. Parlamentet uppmanar sin interparlamentariska delegation med den ryska duman att intensifiera dialogen med sina ryska kollegor.
11. Europaparlamentet uppmanar rådet att nära följa Rysslands interna utveckling vad det gäller rättsstaten, mänskliga rättigheter och respekten för demokratiska principer. Parlamentet understryker att respekten för dessa gemensamma värderingar och principer utgör ett absolut krav för upprättandet av strategiska partnerskapsförbindelser.
12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europeiska utrikestjänsten samt Ryska federationens regering och den ryska statsduman.