Förslag till resolution - B7-0544/2012Förslag till resolution
B7-0544/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Ukraina

5.12.2012 - (2012/2889(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Johannes Cornelis van Baalen, Graham Watson, Alexander Graf Lambsdorff för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0544/2012

Förfarande : 2012/2889(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0544/2012
Ingivna texter :
B7-0544/2012
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0544/2012

Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina

(2012/2889(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina,

–   med beaktande av det gemensamma uttalandet om de preliminära resultaten och slutsatserna från internationella valobservatörsuppdrag som offentliggjorts av OSSE:s parlamentariska församling, OSSE/ODIHR, Natos parlamentariska församling, Europarådets parlamentariska församling och Europaparlamentet,

–   med beaktande av det gemensamma uttalandet från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, och kommissionsledamot Štefan Füle om parlamentsvalet i Ukraina den 3 och 12 november 2012,

–   med beaktande av den slutliga valobservatörsrapporten av den 29 november 2012 från Europarådets parlamentariska församling,

–   med beaktande av rapporterna från icke-statliga organisationer, däribland Opora, om parlamentsvalet,

–   med beaktande av OSSE/ODIHR:s rapporter från observatörsuppdraget och den interimistiska eftervalsrapporten, som offentliggjordes den 9 november 2012,

–   med beaktande av det pågående arbetet inom det övervakningsuppdrag som leds av Europaparlamentets före detta talman, Pat Cox och Polens f.d. president Aleksander Kwaśniewski på talman Martin Schulz och premiärminister Mykola Azarovs initiativ,

–   med beaktande av premiärminister Azarovs uttalande av den 8 november 2012 om revision av vallagen,

–   med beaktande av att de framträdande ledarna för den ukrainska oppositionen, Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko, fortfarande sitter i fängelse,

–   med beaktande av antagandet och undertecknandet av lagen om folkomröstningar den 27 november 2012,

–   med beaktande av framstegsrapporten av den 14 maj 2012 om genomförandet av den europeiska grannskapspolitiken i Ukraina,

–   med beaktande av uttalandet från toppmötet mellan EU och Ukraina den 19 december 2011,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Parlamentsvalet i Ukraina den 28 oktober 2012 övervakades av ett stort antal internationella observatörer.

B.  Internationella valobservatörer betonade att det ukrainska valet den 28 oktober 2012 brast i fråga om lika villkor, insyn i kampanj- och partifinansieringen samt en balanserad mediebevakning.

C. OSSE har noterat vissa viktiga förbättringar, särskilt i registreringen av väljare och kandidater, men samtidigt betonat allvarliga brister i beräkningen av valresultatet.

D. Enligt OSSE/ODIHR:s rapporter stördes eftervalsprocessen av oegentligheter, förseningar i rösträkningen och brist på insyn i valnämndernas arbete.

E.  Den politiska delen av associeringsavtalet mellan EU och Ukraina paraferades den 30 mars 2012 och den ekonomiska delen den 19 juli 2012.

F.  Undertecknandet av det nya avtalet har skjutits upp eftersom man ställer krav på att Ukraina ska göra politiska framsteg vad gäller rättsstatsprincipen och reformeringen av rättssystemet.

G. Det allmänna valet den 28 oktober 2012 sågs som ett avgörande test för Ukraina på så sätt att valet markerade landets oåterkalleliga engagemang för utvecklingen av ett fullvärdigt demokratiskt system, befästandet av rättsstatsprincipen och fortsatta politiska reformer.

H. Oppositionsledarna Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko sitter fortfarande i fängelse och kunde inte delta i valprocessen.

I.   Övervakningskommittén i Europarådets parlamentariska församling beslutade uppmana Venedigkommissionen att yttra sig över lagen om folkomröstningar.

J.   Det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada antog lagen om biometriska pass, som undertecknades av presidenten den 29 november 2012.

K. Den 6 november 2012 tillsatte det ukrainska parlamentet en tillfällig utredningskommission för att utreda valfusk i ett antal enmansvalkretsar.

L.  Man planerar att hålla nyval i fem enmansvalkretsar.

M. Den 3 december 2012 godkände president Janukovitj Azarov-regeringens avgång.

1.  Europaparlamentet är bekymrat över att det ukrainska parlamentsvalet den 28 oktober 2012 innebär ett steg bakåt för demokratin i landet, vilket flera internationella observatörsgrupper har konstaterat.

2.  Europaparlamentet beklagar de dokumenterade oegentligheter som framgår av OSSE/ODIHR:s bedömning av valprocessen och genomförandet av eftervalsprocessen. Parlamentet är bestört över de effekter som de rapporterade oegentligheterna har haft på uttrycken för ukrainska medborgares fria vilja.

3.  Att Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko fortfarande hålls fängslade är enligt Europaparlamentet ett oacceptabelt exempel på selektiv rättsskipning och utnyttjande av den rättsliga processen för politiska ändamål som gagnar den sittande regimen.

4.  Europaparlamentet anser att Ukrainas vallag, som antogs i november 2011, har fört med sig flera viktiga förbättringar, särskilt när det gäller registrering av väljare och kandidater. Parlamentet anser dock att vallagen alltjämt är för komplicerad och innehåller ett antal brister som bör tas upp och åtgärdas, t.ex. när det gäller kandidaternas rättigheter, bestämmelser om adekvat kampanjfinansiering, avsaknaden av tydliga kriterier för avgränsning av enmansvalkretsar och frånvaron av effektiva påföljder vid allvarliga brott mot denna lag.

5.  Europaparlamentet fördömer det valfusk som konstaterades under rösträkningen och beräkningen av valresultatet i enmansvalkretsar. Parlamentet anser att det är ett flagrant försök att manipulera valresultatet och ett hårt slag mot de ukrainska medborgarnas förtroende för valprocessen.

6.  Europaparlamentet noterar premiärminister Azarovs uttalande om behovet av att revidera vallagen i Ukraina. Parlamentet uppmanar det nybildade parlamentet Verkhovna Rada att ta fram en vallag genom att man i samförstånd involverar alla parlamentariska politiska krafter i landet. Parlamentet förväntar sig att Verkhovna Rada ska kunna bygga vidare på befintliga förslag som utarbetats av det förra parlamentet med Europeiska unionens och Venedigkommissionens fulla stöd.

7.  Europaparlamentet välkomnar beslutet att inrätta en tillfällig utredningskommission för att utreda valfusk i ett antal enmansvalkretsar. Parlamentet hoppas att detta kommer att möjliggöra en genuin, obehindrad dialog mellan regeringen och oppositionen för att bekämpa de oegentligheter som konstaterats i valprocessen och ta upp alla de rekommendationer från OSSE/ODIHR som skisseras i den slutliga rapporten.

8.  Europaparlamentet stöder helt och fullt det fortsatta arbetet inom Cox och Kwaśniewskis övervakningsuppdrag. Parlamentet välkomnar premiärminister Azarovs öppna och engagerade attityd som stöd för övervakningsuppdraget i dess arbete. Parlamentet anser att en liknande strategi för dialog och samarbete skulle kunna tillämpas för att ta itu med bredare problem som hänger ihop med det försämrade affärsklimatet, mediefriheten och rättsstatsprincipen i Ukraina.

9.  Europaparlamentet uttrycker sitt fortsatta stöd för det ukrainska folkets strävan mot Europa och beklagar att det senaste parlamentsvalet inte innebar meningsfulla framsteg som skulle ha stärkt Ukrainas möjligheter i detta avseende. Parlamentet understryker att EU står fast vid sitt åtagande att arbeta tillsammans med Ukraina för att förbättra de demokratiska institutionerna, stärka rättsstatsprincipen, trygga mediefriheten och gå vidare med viktiga ekonomiska reformer.

10. Europaparlamentet bekräftar EU:s åtagande att vidareutveckla förbindelserna med Ukraina genom att ratificera associeringsavtalet. Parlamentet konstaterar att framsteg i fråga om politisk associering och ekonomisk integration är beroende av ett tydligt åtagande från Ukrainas sida att respektera demokratiska principer, rättsstaten, rättsväsendets oberoende och mediernas frihet.

11. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att gå vidare med undertecknandet av associeringsavtalet med Ukraina samtidigt som man garanterar att tidpunkten för undertecknandet villkoras av att de ukrainska myndigheterna klarar av att följa alla rekommendationer från OSSE/ODIHR och Venedigkommissionen, att det förs en fungerande politisk dialog med den parlamentariska oppositionen om hur vallagen ska utformas och att regeringen gör konkreta framsteg med reformeringen av rättsväsendet.

12. Europaparlamentet noterar att lagen om folkomröstningar i Ukraina har antagits och undertecknats. Parlamentet förväntar sig att de ukrainska myndigheterna till fullo efterlever Venedigkommissionens rekommendationer då dessa är tillgängliga, i syfte att undvika all spekulation om eventuellt missbruk av denna lag.

13. Europaparlamentet välkomnar undertecknandet av det ändrade avtalet om förenklade viseringsförfaranden mellan Europeiska unionen och Ukraina, genom vilket det införs klara förbättringar när det gäller utfärdande av visum till ukrainska medborgare jämfört med det avtal som för närvarande är i kraft. Parlamentet uppmanar rådet att fortsätta dialogen om viseringsliberalisering mellan EU och Ukraina före toppmötet om det östliga partnerskapet i november 2013.

14. Europaparlamentet uppmanar det ukrainska parlamentet att förkasta lag 8711, som begränsar yttrandefriheten gällande sexuell läggning och könsidentitet och som antogs vid första behandlingen i oktober 2012. Parlamentet poängterar att denna lag utgör ett klart brott mot den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, och att Ukrainas parlament har ratificerat bägge konventionerna.

15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till Europeiska utrikestjänsten, rådet, kommissionen, medlemsstaterna, Ukrainas president, regering och parlament samt Europarådets och OSSE:s parlamentariska församlingar.