Förslag till resolution - B7-0566/2012Förslag till resolution
B7-0566/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den israeliska regeringens beslut att utöka bosättningarna på Västbanken

10.12.2012 - ((2012/2911(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Annemie Neyts-Uyttebroeck, Ivo Vajgl, Niccolò Rinaldi, Graham Watson, Marielle de Sarnez, Louis Michel, Izaskun Bilbao Barandica, Marietje Schaake, Alexandra Thein för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0561/2012

Förfarande : 2012/2911(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0566/2012
Ingivna texter :
B7-0566/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0566/2012

Europaparlamentets resolution om den israeliska regeringens beslut att utöka bosättningarna på Västbanken

(2012/2911(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av FN:s relevanta resolutioner, framför allt FN:s generalförsamlings resolution 181 från 1947 och FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 (1967), 252 (1968), 338 (1973), 476 (1980), 478 (1980), 1397 (2002), 1515 (2003) och 1850 (2008),

–   med beaktande av Osloavtalen (förklaringen om principerna för provisoriska självstyrelseförfaranden) av den 13 september 1993,

–   med beaktande av uttalandena från Catherine Ashton, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, särskilt uttalandena av den 8 juni 2012 och 2 december 2012 om en utökning av bosättningarna,

–   med beaktande av FN-stadgan,

–   med beaktande av interimsavtalet av den 28 september 1995 om Västbanken och Gazaremsan,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den israeliska regeringen har meddelat att ca 3 000 nya bostäder kommer att byggas på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem.

B.  Flera medlemsstater har lämnat en formell protest och kallat till sig de israeliska ambassadörerna för en förklaring av den meddelade utökningen av bosättningar.

C.  Hamas politiska ledare, Khaled Meshal, avvisade nyligen tydligt erkännandet av staten Israel.

D. Den 29 november 2012 antog FN:s generalförsamling en resolution som ger Palestina observatörsstatus vid FN som icke-medlemsstat.

E.  Meddelandet från de israeliska myndigheterna om nya bosättningar i östra Jerusalem försvagar den palestinska myndighetens trovärdighet och legitimitet.

F.  EU har upprepade gånger bekräftat sitt stöd för tvåstatslösningen, där staten Israel och en självständig, demokratisk, sammanhängande och livsduglig palestinsk stat lever sida vid sida i fred och säkerhet.

G. Osloavtalen från 1993 delade upp Västbanken i tre zoner: områdena A, B och C. Område C, som är under israelisk civil kontroll och säkerhetskontroll, utgör 62 procent av Västbankens territorium och är det enda sammanhängande området, med den största arealen bördig och resursrik mark på Västbanken. I interimsavtalet om Västbanken och Gazaremsan från 1995 angavs att område C gradvis skulle komma att överföras till palestinsk jurisdiktion.

H. Östra Jerusalem isoleras alltmer från Västbanken samtidigt som Jerusalems historiska område i allt större utsträckning skiljs från övriga delar av östra Jerusalem.

I.   Europaparlamentet har upprepade gånger uttryckt sitt stöd för det statsbyggande arbete som utförts av president Mahmoud Abbas och premiärminister Salam Fayyad, och erkänner och välkomnar premiärminister Salam Fayyads framgångsrika tvååriga statsbyggandeplan.

1.  Europaparlamentet fördömer den israeliska regeringens meddelande om att ca 3 000 nya bostäder kommer att byggas på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem.

2.  Europaparlamentet betonar åter att en sådan utökning kan komma att undergräva framtidsutsikterna för ett livskraftigt Palestina med Jerusalem som delad huvudstad för både Palestina och Israel.

3.  Europaparlamentet fördömer uttalandena från Hamas politiska ledare, Khaled Meshal, där han avvisar erkännandet av staten Israel och tydligt tillbakavisar all israelisk närvaro i Jerusalem.

4.  Europaparlamentet upprepar sitt starka stöd för tvåstatslösningen, baserad på gränserna från 1967 och med Jerusalem som huvudstad för båda stater, där staten Israel och en självständig, demokratisk, sammanhängande och livsduglig palestinsk stat lever sida vid sida i fred och säkerhet. Parlamentet ställer sig helt bakom rådets slutsatser av den 14 maj 2012 om fredsprocessen i Mellanöstern och upprepar att EU inte kommer att erkänna några ändringar av gränsdragningen från före 1967 – inte heller vad beträffar Jerusalem – än sådana som parterna har kommit överens om.

5.  Europaparlamentet betonar hur viktigt det är att den palestinska befolkningen och dess rättigheter i område C och östra Jerusalem skyddas, så att tvåstatslösningen fortfarande kan genomföras.

6.  Europaparlamentet betonar att de israeliska bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem är olagliga enligt internationell rätt. Parlamentet kräver att Israel omedelbart, fullständigt och permanent fryser all byggnads- och utvidgningsverksamhet och stoppar ytterligare vräkningar av palestinska familjer från deras hem och rivningen av palestinska hus.

7.  Europaparlamentet riktar än en gång en stark uppmaning till EU och dess medlemsstater att spela en mer aktiv politisk roll – även inom kvartetten – i arbetet med att få till stånd en rättvis och varaktig fred mellan israeler och palestinier. Parlamentet stöder vice ordföranden/den höga representanten i hennes arbete att skapa trovärdiga utsikter för ett återupptagande av fredsprocessen. Parlamentet betonar att föreskrifterna i associeringsavtalet mellan EU och Israel om respekten för palestiniers mänskliga rättigheter bör följas.

8.  Europaparlamentet uppmanar Hamas att erkänna Israels rätt att existera och uppmanar med kraft den palestinska myndigheten och den israeliska regeringen att återuppta fredsprocessen i Mellanöstern.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, EU:s särskilda representant för fredsprocessen i Mellanöstern, FN:s generalförsamlings ordförande, regeringarna och parlamenten i FN:s säkerhetsråds medlemsstater, Mellanösternkvartettens sändebud, Knesset och Israels regering, den palestinska myndighetens president och det palestinska lagstiftande rådet.