FÖRSLAG TILL RESOLUTION om kärnvapenhot och mänskliga rättigheter i Nordkorea
11.3.2013 - (2013/2565(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Charles Tannock, Anna Rosbach, Paweł Robert Kowal för ECR-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0132/2013
B7‑0135/2013
Europaparlamentets resolution om kärnvapenhot och mänskliga rättigheter i Nordkorea
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea),
– med beaktande av rådets (utrikes frågor) slutsatser från dess 3222:a möte den 18 februari 2013 om Nordkorea,
– med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013) och 2094 (2013),
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och alla relevanta internationella människorättsinstrument, däribland den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som har antagits och ratificerats av Nordkorea,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Europeiska unionens råd och FN:s säkerhetsråd har fördömt Nordkoreas robotuppskjutning den 12 december 2012, då ballistisk robotteknik användes, och den kärnsprängning som utfördes den 12 februari 2013, och som utgör en tydlig överträdelse av landets internationella skyldigheter enligt FN:s säkerhetsråds resolutioner och ett allvarligt hot mot stabiliteten i regionen.
B. Situationen för de mänskliga rättigheterna och för politiska och mänskliga friheter i Nordkorea är en av de sämsta i världen, och det är svårt för de flesta vanliga människor att livnära sig. Denna situation medför att ett okänt antal människor vill lämna Nordkorea. En konsekvens för de människor som flyr landet är att kvarvarande familjemedlemmar utsätts för förföljelse och kollektivt fängslande.
1. Europaparlamentet beklagar djupt den kärnsprängnings- och robotverksamhet som bedrivits av Nordkorea och uppmanar med kraft landet att avstå från ytterligare provokativa handlingar.
2. Europaparlamentet uppmanar med kraft Nordkorea att åter ansluta sig till icke-spridningsfördraget.
3. Europaparlamentet välkomnar att sanktionerna mot Nordkorea skärps ytterligare genom de nya åtgärder som antagits av rådet och FN:s säkerhetsråd när det gäller handel med konventionella vapen och de finansiella restriktioner som införts för att bekämpa olaglig verksamhet i Nordkorea.
4. Europaparlamentet anser att sexpartssamtalen bör återupptas och uppmanar de sex parterna att intensifiera sina insatser för att finna en diplomatisk och politisk lösning på frågan om Nordkoreas användning av kärnteknik.
5. Europaparlamentet uppmanar Folkrepubliken Kina att utöva sitt inflytande på Nordkorea för att se till att situationen inte eskalerar ytterligare. Parlamentet noterar Kinas stöd för FN:s säkerhetsråds resolution 2094 (2013).
6. Europaparlamentet är djupt oroat över den mycket allvarliga situationen för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea och uppmanar landet att se över sin nuvarande lagstiftning för att säkerställa att den överensstämmer med internationella människorättsnormer. Parlamentet uppmanar Nordkorea att inleda en meningsfull dialog om mänskliga rättigheter med EU och att omedelbart sätta stopp för de utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna som för närvarande begås mot landets egen befolkning.
7. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, kommissionen, regeringarna i Demokratiska folkrepubliken Korea och Folkrepubliken Kina samt till FN:s särskilda rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea och FN:s generalsekreterare.