Förslag till resolution - B7-0137/2013Förslag till resolution
B7-0137/2013

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om kärnvapenhotet och de mänskliga rättigheterna i Nordkorea

11.3.2013 - (2013/2565(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Helmut Scholz för GUE/NGL-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0132/2013

Förfarande : 2013/2565(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0137/2013
Ingivna texter :
B7-0137/2013
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0137/2013

Europaparlamentets resolution om kärnvapenhotet och de mänskliga rättigheterna i Nordkorea

(2013/2565(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 825 (1993), 1540 (2004), 1695 (2006), 1718 (2006), 1874 (2009), 1887 (2009), 2087 (2013) och 2094 av den 7 mars 2013,

–   med beaktande av rapporten av den 1 februari 2013 från Marzuki Darusman, FN:s särskilda rapportör för situationen för de mänskliga rättigheterna i Demokratiska folkrepubliken Korea (A/HRC/22/57),

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea), särskilt resolutionen av den 8 juli 2010[1],

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 11 februari 2013 meddelade Nordkorea officiellt att landet framgångsrikt genomfört ett kärnvapenprov, det tredje inom loppet av sju år.

B.  Nordkorea sade 2003 upp sin medverkan i icke-spridningsfördraget. Landet har sedan 2006 genomfört kärnvapenprov och förklarade 2009 officiellt att det utvecklat ett kärnvapen.

C. Nordkorea har upphävt alla icke-aggressionsavtal med Sydkorea, avbrutit den direkta telefonförbindelsen med Sydkorea och stängt ländernas gemensamma gränsövergångsställe.

D. Koreahalvön har under flera årtionden varit utsatt för spänningar och militär konfrontation. Den aktuella farliga krisen visar att det finns ett brådskande behov av att bryta dödläget och hitta en hållbar politisk lösning som alla berörda partner kan acceptera.

E.  Människorättssituationen i Nordkorea har under många år varit extremt problematisk. FN:s särskilda rapportör för situationen för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea pekade i sin rapport på nio viktiga och sammankopplade frågor eller mönster när det gäller kränkningar av de mänskliga rättigheterna: kränkningar av rätten till livsmedel; tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, inklusive omänskliga villkor i fängelser; godtyckliga frihetsberövanden; kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med fångläger; diskriminering och den oproportionerliga eller särskilda effekt som människorättskränkningar får för utsatta grupper, särskilt kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och återvändare; omfattande kränkningar av yttrandefriheten och andra därmed sammanhängande friheter; kränkningar av rätten till liv, särskilt missbruk av dödsstraffet och användning av offentliga avrättningar; begränsning av rörelsefriheten och misshandel av medborgare som tvingats att återvända; påtvingade försvinnanden, bland annat bortföranden av utländska medborgare.

F.  Befolkningen i Nordkorea står inför en utmaning efter årtionden av underutveckling med dålig hälso- och sjukvård och omfattande undernäring av mödrar och barn, politisk och ekonomisk isolering, återkommande naturkatastrofer och den internationella prisökningen på livsmedel och bränsle. I november 2012 uppskattade Världslivsmedelsprogrammet (WFP) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) att 2,8 miljoner utsatta människor, vilket motsvarar något fler än 10 procent av alla nordkoreaner, lider av undernäring och brist på livsviktigt protein och fett i sin dagliga kost.

1.  Europaparlamentet fördömer med skärpa det kärnvapenprov som Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) utförde den 12 februari 2013 och uppmanar landet att i framtiden avstå från ytterligare kärnvapenprov.

2.  Europaparlamentet fördömer Nordkoreas officiella tillkännagivande att landet förbehåller sig rätten att genomföra ett förebyggande kärnvapenangrepp. Nordkorea uppmanas att följa FN-stadgan, som ålägger medlemmarna att avstå från hot om eller användning av våld mot någon annan stat.

3.  Europaparlamentet uppmanar med kraft Nordkorea att omedelbart dra tillbaka sin uppsägning av medverkan i icke-spridningsfördraget och att snarast åter börja tillämpa detta fördrag och Internationella atomenergiorganets garantier. Alla stater som är parter i icke-spridningsfördraget måste fortsätta att uppfylla sina skyldigheter enligt detta fördrag i alla avseenden. Parlamentet uppmanar med kraft Nordkorea att åter tillämpa sina tidigare åtaganden i fråga om ett moratorium rörande missilverksamhet och att underteckna och ratificera fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBT).

4.  Europaparlamentet uttrycker sin djupaste oro över de ökande spänningarna på Koreahalvön och krigshotet. Den aggressiva retoriken är mycket oroande, och parlamentet uppmanar de berörda parterna och deras allierade att avstå från varje åtgärd som skulle kunna förvärra spänningarna, bland annat militärövningar. Parlamentet efterlyser brådskande en dialog om en fredlig, diplomatisk och politisk lösning på situationen.

5.  Europaparlamentet noterar samsynen mellan medlemmarna i FN:s säkerhetsråd när dessa reagerade på Nordkoreas senaste kärnvapenprov och uppmanar dem att vidta gemensamma och samordnade politiska och diplomatiska åtgärder för att stoppa den militära konfrontationen på Koreahalvön och att hitta hållbara politiska lösningar på problemen i denna region.

6.  Europaparlamentet uppmanar Folkrepubliken Kina – som är ständig medlem i FN:s säkerhetsråd och Nordkoreas främsta handelspartner – att utöva lämpligt positivt inflytande på Nordkorea och försöka se till att konflikten inte trappas upp ytterligare, eftersom det skulle kunna leda till en okontrollerbar säkerhetsrisk i Fjärran Östern och Stillahavsregionen i allmänhet.

7.  Europaparlamentet uppmanar Förenta staterna och Republiken Korea (Sydkorea) att avsluta sina militärövningar i regionen. Parlamentet uppmanar Förenta staterna – som är ständig medlem i FN:s säkerhetsråd och Sydkoreas främsta partner – att utöva politiskt inflytande på Sydkorea för att landet ska avstå från varje åtgärd som ytterligare kan förvärra de militära spänningarna på Koreahalvön genom en eventuell kompromisslös reaktion på Nordkoreas provocerande retorik och politik, och att därmed undvika en spiral av militära spänningar i Fjärran Östern och Stillahavsregionen.

8.  Europaparlamentet uppmanar med kraft alla deltagare i sexpartssamtalen att öka sina insatser för att säkra ett fullständigt och snabbt genomförande av det gemensamma uttalandet av den 19 september 2005 från Kina, Nordkorea, Japan, Sydkorea, Ryska federationen och Förenta staterna, i syfte att åstadkomma en verifierbar och fredlig kärnvapennedrustning på Koreahalvön och upprätthålla fred och stabilitet på Koreahalvön och i nordöstra Asien.

9.  Europaparlamentet understryker behovet av att öka insatserna för att stärka fördraget om icke-spridning av kärnvapen. Parlamentet påminner om att kärnvapennedrustning och icke-spridning av kärnvapen i sak hör ihop och ömsesidigt förstärker varandra. Parlamentet efterlyser med brådska interimistiska och förtroendeskapade åtgärder såsom inrättande av kärnvapenfria zoner, negativa säkerhetsgarantier och utbyte av uppgifter.

10. Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att göra kärnvapennedrustningen till en prioriterad fråga i sin utrikes- och säkerhetspolitik och att bidra till att bryta dödläget i de härmed sammanhängande samtalen på bilateral och multilateral nivå.

11. Europaparlamentet uttrycket sin allvarliga oro över människorättssituationen i Nordkorea. Parlamentet välkomnar att FN inrättat en undersökningskommission om Nordkorea. Nordkoreas regering uppmanas att följa rekommendationerna i rapporten från FN:s särskilda rapportör för situationen för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea och att samarbeta med FN i syfte att förbättra människorättssituationen för landets medborgare.

12. Europaparlamentet uttrycker sin särskilda oro över allvaret i den livsmedelssituation som landet befinner sig i och situationens inverkan på befolkningens ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Parlamentet betonar att huvudansvaret för befolkningens livsmedelsförsörjning ligger hos staten, som måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att rätta till de befintliga fel i produktions- och distributionssystemet som bidragit till livsmedelsbristen. Parlamentet uppmanar Nordkoreas regering att minska militärutgifterna och garantera en rättvis omfördelning av resurser för att effektivt bemöta livsmedelskrisen och hantera andra områden där utveckling behövs.

13. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att behålla de nuvarande programmen för humanitärt bistånd och kommunikationskanalerna med Nordkorea i syfte att fortsätta med humanitärt bistånd till befolkningen. Nordkorea uppmanas med kraft att garantera säkert och ohindrat tillträde för humanitärt stöd som tillhandahålls på ett opartiskt sätt på grundval av behoven, i överensstämmelse med de humanitära principerna.

14. Europaparlamentet uppmanar Nordkorea att omedelbart och för gott sluta med de offentliga avrättningarna och att avskaffa dödsstraffet i landet.

15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Nordkoreas regering, Republiken Koreas regering, regeringarna i de länder som är medlemmar i FN:s säkerhetsråd och FN:s generalsekreterare.