FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen för syriska flyktingar i grannländerna
20.5.2013 - (2013/2611(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Charles Tannock, Geoffrey Van Orden för ECR-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0199/2013
B7‑0199/2013
Europaparlamentets resolution om situationen för syriska flyktingar i grannländerna
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Syrien,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om flyktingar som flyr väpnade konflikter,
– med beaktande av uttalandet av den 18 april 2013 från FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälpsamordnare,
– med beaktande av de tidigare uttalanden om Syrien från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik,
– med beaktande av rådets tidigare slutsatser om den rådande situationen i Syrien,
– med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 25 maj 2011 om en ny respons på ett grannskap i förändring från kommissionen och den höga representanten till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén,
– med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution av den 3 augusti 2012 om situationen i Syrien,
– med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution av den 22 november 2011 om mänskliga rättigheter i Syrien,
– med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 2042 (2012) av den 14 april 2012 och 2043 (2012) av den 21 april 2012,
– med beaktande av den resolution som FN:s flyktingkommissariat antog den 2 december 2011 om mänskliga rättigeter i Syrien,
– med beaktande av rapporten om Syrien från den oberoende internationella undersökningskommissionen, som överlämnades till FN:s flyktingkommissariat den 23 november 2011,
– med beaktande av rådets uttalande av den 22 april 2013 om sanktioner mot Syrien,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,
– med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, som Syrien har anslutit sig till,
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Oroligheterna och blodspillan i Syrien är nu inne på sitt tredje år.
B. Det totala antalet registrerade syriska flyktingar överstiger nu 1,2 miljoner.
C. Fortfarande väntar cirka 212 000 syriska flyktingar på att registreras av FN:s organ.
D. Man uppskattar att det kommer att finnas uppemot 3,5 miljoner syriska flyktingar vid utgången av 2013 och 6,5 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd inom landets gränser.
E. President Assad har ignorerat oräkneliga uppmaningar från det internationella samfundet om att sätta stopp för det fruktansvärda våldet i Syrien.
F. FN:s högkommissarie har framhållit att konflikten i Syrien är mycket mer än en humanitär kris och att den riskerar att sprida sig i regionen och växa till en politisk, säkerhetsmässig och humanitär katastrof som fullständigt skulle överstiga det internationella samfundets insatskapacitet.
G. De tre länder som har drabbats hårdast av konflikten i och flyktingströmmarna från Syrien är Jordanien, Libanon och Turkiet.
H. Turkiet har betalat ut 750 miljoner US-dollar i direktstöd till över 300 000 flyktingar.
I. Libanon är det land som har tagit emot det största antalet syriska flyktingar, vilka snart kan komma att utgöra en fjärdedel av landets befolkning.
J. Enligt FN:s generalsekreterares särskilda representant för barn i väpnade konflikter finns det över 600 000 barnflyktingar i regionen.
K. Dagligen flyr tusentals syrier till omkringliggande länder för att söka säkerhet och skydd, men hamnar i stället i en fortsatt utsatt situation i flyktingläger.
L. Inre oroligheter och de syriska myndigheternas brutala förtryck mot det syriska folket har dragit in landet i ett nästintill fullskaligt inbördeskrig, som i sin tur riskerar att leda till en mer utbredd regional konflikt.
1. Europaparlamentet uttrycker djup oro över den pågående humanitära krisen i Syrien och dess konsekvenser för grannländerna, och ser med oro på att de massiva strömmarna av flyktingar från Syrien fortsätter att öka.
2. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att gå samman för att på alla tänkbara sätt bistå de människor som tvingats fly på grund av den pågående konflikten i Syrien, liksom grannländerna, icke-statliga organisationer och andra organisationer som tillhandhåller sådant stöd.
3. Europaparlamentet fördömer kraftfullt användningen av våld bland av som är involverade i konflikten i Syrien.
4. Europaparlamentet beklagar djupt användningen av våld, hotelser och tortyr mot män, kvinnor och barn i Syrien och mot dem som tillhandahåller humanitärt bistånd och hälso- och sjukvård, oberoende av vem det är som står bakom dessa handlingar.
5. Europaparlamentet uppmanar det internationella samfundet att öka sina ansträngningar för att bidra till den humanitära insatsen med anledning av flyktingkrisen, bland annat genom att tillhandahålla livsmedel, vatten och medicinska förnödenheter.
6. Europaparlamentet är oroat över vilka konsekvenser den pågående konflikten i Syrien, liksom den humanitära krisen och flyktingkrisen, kan få för säkerheten och stabiliteten i regionen i stort.
7. Europaparlamentet uppmanar alla parter i Syrien att respektera principerna om mänskliga rättigheter och demokrati och att försöka nå en fredlig lösning på konflikten.
8. Europaparlamentet berömmer de insatser som regeringarna i Syriens grannländer har gjort för att ge humanitär hjälp till syriska flyktingar. Parlamentet är medvetet om att detta har medfört ett större tryck på dessa länders befintliga tjänster och budgetar, och uppmanar därför det internationella samfundet att bistå dessa länder.
9. Europaparlamentet konstaterar att president Assad, som den syriska statens konstitutionella och rättsliga överhuvud, har det yttersta ansvaret för de väpnade styrkornas agerande. Parlamentet uppmanar med kraft president Assad att erkänna att det syriska folket har förkastat hans regim och att avgå för landets bästa och för folkets enhet.
10. Europaparlamentet delar de farhågor som framförts av FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälpsamordnare om att det är vanliga människor som får betala för misslyckandet med att få ett slut på konflikten.
11. Europaparlamentet uttrycker djup oro över att stridigheter, våld, räder och andra säkerhetsincidenter har spritt sig över den syriska gränsen till grannländerna och de konsekvenser som detta får för dem som försöker fly undan konflikten i Syrien, liksom för invånarna i dessa grannländer.
12. Europaparlamentet berömmer Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak för den generositet som de har visat prov på genom att erbjuda syriska flyktingar livsnödvändigt skydd. Parlamentet är medvetet om det tryck som detta har inneburit på dessa länders resurser och uppmanar därmed enträget grannländerna att fortsätta att hålla sina gränser öppna.
13. Europaparlamentet uppmanar alla parter i Syrien att se till att humanitära organisationer effektivt, säkert, till fullo och utan hinder kan leverera livräddande stöd och fullgöra sina skyldigheter i enlighet med internationell humanitär rätt. Detta kommer att minska pressen på de grannländer som syriska flyktingar flyr till för att komma undan konflikten.
14. Europaparlamentet noterar det särskilda sändebudet Brahimis ansträngningar för att hitta en fredlig lösning på konflikten i Syrien.
15. Europaparlamentet är medvetet om det brådskande behovet av att inrikta internationella och regionala insatser på att lösa krisen i Syrien. Parlamentet fortsätter enträget att uppmana alla medlemmar i FN:s säkerhetsråd att axla sitt ansvar i fråga om krisen i Syrien, och uppmanar dessutom med kraft alla de länder som aktivt främjar en lösning på krisen att stödja dessa ansträngningar. Processen bör utgå från principerna i Genèvekommunikén av den 30 juni 2012 och FN:s säkerhetsråds resolution 2042.
16. Europaparlamentet ser positivt på att EU har avsatt nära 800 miljoner euro i humanitärt och icke-humanitärt bistånd till syrier i och utanför Syrien, och konstaterar att EU är den största givaren av humanitärt bistånd till krisen i Syrien.
17. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Arabförbundets generalsekreterare, Syriens regering och parlament samt regeringarna och parlamenten i Syriens grannländer.