FÖRSLAG TILL RESOLUTION om de senaste översvämningarna i Europa
26.6.2013 - (2013/2683(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Constanze Angela Krehl, Mojca Kleva Kekuš, Vladimír Maňka, Kerstin Westphal, Peter Simon, Pavel Poc för S&D-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0319/2013
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artiklarna 177.1, 191.1 och 196.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av kommissionens förslag till förordning om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond (COM(2005)0108) och av parlamentets ståndpunkt av den 18 maj 2006[1],
– med beaktande av sina resolutioner av den 5 september 2002 om översvämningar i Europa[2], av den 8 september 2005 om naturkatastrofer (bränder och översvämningar) i Europa denna sommar[3], av den 18 maj 2006 om naturkatastrofer (bränder, torka och översvämningar) – jordbruksaspekter, regionala utvecklingsaspekter och miljöaspekter[4], av den 7 september 2006 om skogsbränder och översvämningar[5] och av den 17 juni 2010 om översvämningar i centraleuropeiska länder, särskilt Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien samt i Frankrike[6],
– med beaktande av kommissionens vitbok Anpassning till klimatförändring: en europeisk handlingsram (COM(2009)0147) och av kommissionens meddelande En gemenskapsstrategi för förebyggande av katastrofer (COM(2009)0082),
– med beaktande av kommissionens arbetsdokument Regions 2020 - an assessment of future challenges for EU regions (Regioner 2020 – En bedömning av de framtida utmaningarna för EU:s regioner) (SEC(2008)2868),
– med beaktande av uttalandet från kommissionen om den stora naturkatastrofen i den autonoma regionen Madeira den 24 februari 2010 och parlamentets resolution av den 11 mars 2010 om den stora naturkatastrofen i den autonoma regionen Madeira och effekterna av stormen Xynthia i Europa[7],
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. En stor naturkatastrof i form av översvämningar har inträffat i flera av EU:s medlemsstater.
B. Katastrofen har orsakat allvarlig skada, bl.a. på infrastruktur, företag och åkermark, förstört delar av natur- och kulturarvet och medfört hälsorisker för allmänheten.
C. De områden som har förstörts eller skadats av katastrofen måste byggas upp på ett hållbart sätt som kompenserar de ekonomiska, sociala och miljömässiga förlusterna.
D. Under senare år har antalet naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människan ökat snabbt i hela Europa samtidigt som de blivit mer komplexa, mer extrema och fått allt allvarligare konsekvenser.
1. Europaparlamentet uttrycker sin medkänsla och solidaritet med invånarna i alla de europeiska regioner som drabbats av katastrofen. Parlamentet noterar katastrofens allvarliga ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser och vill framföra sitt djupa deltagande.
2. Europaparlamentet uttrycker sin erkänsla för räddningstjänstenheternas ihärdiga insatser för att rädda liv och minska skadorna i de berörda områdena.
3. Europaparlamentet lovordar de medlemsstater och regioner som bistått de drabbade områdena, eftersom den europeiska solidariteten bekräftas genom ömsesidig hjälp i svåra situationer.
4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och de drabbade regionerna att öka kapaciteten inom förebyggande åtgärder, högvattenkontroll och dräneringsinfrastruktur i syfte att förhindra eller begränsa skador till följd av extrema regn.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att – så snart de nationella och regionala myndigheterna lagt fram sina respektive planer för återuppbyggnad – omedelbart vidta åtgärder för att se till att de finansiella resurser som krävs för att råda bot på konsekvenserna av katastrofen tillhandahålls ur Europeiska unionens solidaritetsfond på ett så snabbt, effektivt och flexibelt sätt som möjligt.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utan dröjsmål lägga fram ett förslag till en reviderad och förenklad förordning för Europeiska unionens solidaritetsfond som skulle möjliggöra förhandsfinansiering inom ramen för denna förordning.
7. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utnyttja solidaritetsfonden och stödja möjligheten till omfördelning av medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Europeiska socialfonden (ESF) och Sammanhållningsfonden i de drabbade medlemsstaterna och regionerna, i syfte att reparera skadorna.
8. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar samt de berörda områdenas regionala och lokala myndigheter.