FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Rysslands påtryckningar på länder i det östliga partnerskapet (i samband med det östliga partnerskapets kommande toppmöte i Vilnius)
9.9.2013 - (2013/2826(RSP))
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
Helmut Scholz, Nikola Vuljanić för GUE/NGL-gruppen
B7‑0395/2013
Europaparlamentets resolution om Rysslands påtryckningar på länder i det östliga partnerskapet (i samband med det östliga partnerskapets kommande toppmöte i Vilnius)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Med tanke på storlek, geografiskt läge och de historiska, kulturella, ekonomiska samt övriga band som finns till Central- och Västeuropa är länderna i det östliga partnerskapet mycket viktiga partner för EU. Samarbete med dessa länder är absolut nödvändigt för att förbättra de politiska och ekonomiska normerna i denna del av Europa och för eventuella steg mot en framtida integration.
B. Den politiska ledningen och statsledningen i länderna i det östliga partnerskapet har upprepade gånger sagt sig vara för en europeisk integration. Detta mål har också fortsatt stöd från många aktörer i det civila samhället och ligger i dessa länders medborgares intresse.
C. Förhandlingarna om associeringsavtal och djupgående och omfattande frihandelsavtal med Moldavien, Georgien, Armenien och Ukraina har avslutats. Avtalen förväntas undertecknas vid toppmötet i Vilnius i november 2013.
D. Länderna i det östliga partnerskapet har starka historiska och kulturella såväl som ekonomiska och sociala band med Ryssland. Ryska federationen har bjudit in länderna i det östliga partnerskapet att ansluta sig till en tullunion med Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. Ryssland försöker hindra länderna i det gemensamma grannskapet från en associering med EU, bland annat genom oacceptabla och orättvisa ekonomiska påtryckningar.
E. Länderna i EU:s östliga partnerskap skulle kunna vara en bro mellan EU och Ryssland. Istället har de ökande spänningarna mellan Ryssland och EU försatt länderna i EU:s östliga partnerskap i en svår situation där de mer och mer behandlas som brickor i ett spel, vilket minskar deras politiska och ekonomiska suveränitet. Priset för dessa geopolitiska spänningar mellan EU och Ryssland betalas av dessa länders invånare liksom av EU:s medlemsstater och Ryska federationen.
F. Demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, rättsväsendet, rättsstatsprincipen, en rättvis fördelning av inkomster, rikedomar och möjligheter, social sammanhållning, kamp mot korruption och främjande av goda styrelseformer är centralt för stabiliteten på den europeiska kontinenten, inklusive i EU:s östra grannländer. För att öka samarbetet, associeringen och integrationen mellan Europas länder måste dessa gemensamma värderingar respekteras av samtliga partner.
G. EU och Ryssland är både ekonomiskt och politiskt beroende av varandra. Ett ökat samarbete och goda grannskapsförbindelser mellan EU och Ryssland är därför av stor betydelse. Det är fortfarande EU:s målsättning att ytterligare fördjupa och utveckla sina förbindelser med Ryssland på grundval av ett starkt engagemang för demokratiska principer, och det är fortfarande av central betydelse att ett strategiskt partnerskapsavtal mellan EU och Ryska federationen ingås, även för att lösa problem i det gemensamma grannskapet.
1. Europaparlamentet beklagar att EU inte lyckats se till att den östra grannskapspolitiken åtföljs av en aktiv dialog med Ryska federationen. Parlamentet uppmanar EU och Ryssland att omgående göra de ansträngningar som krävs för att få ett slut på rivaliteten och konkurrensen om inflytandet över det gemensamma grannskapet och för att återupprätta förbindelserna mellan EU och Ryssland. Parlamentet insisterar på att beslut om framtiden för EU:s östra grannländer bör fattas av invånarna.
2. Europaparlamentet kritiserar utrikestjänsten för att den inte har lyckats samarbeta med Ryssland och EU:s östra grannländer för att hitta möjligheter och medel för en samexistens och ett ömsesidigt berikande av EU:s ekonomiska område och tullunionen. Parlamentet välkomnar den dialog som nyligen inleddes med Ryssland om att göra tullunionens regelverk så kompatibelt med EU:s lagstiftning som möjligt, och efterlyser snabba framsteg för att förhindra att en situation uppstår där medborgarna i EU:s östra grannländer måste betala priset för konkurrenssituationen mellan EU och Ryssland.
3. Europaparlamentet konstaterar att den strategi som separerar den östra grannskapspolitiken från utvecklingen av förbindelserna mellan EU och Ryssland har visat sig vara ett misslyckande. Parlamentet anser att även om Ryssland visar endast begränsat intresse för att lösa de problem som hindrar framsteg i förbindelserna med EU måste man omforma den östra grannskapspolitiken för att utveckla ett regionalt samarbete som inte utesluter något land. Parlamentet uppmanar Ryssland att aktivt delta i en sådan process och att visa sin vilja att vara en del av en god grannskapspolitik.
4. Europaparlamentet uppmanar Ryssland, EU och alla andra aktörer i regionen att inte lägga sig i andra länders interna angelägenheter och att avstå från att utöva ekonomiska eller politiska påtryckningar. Parlamentet uppmanar Ryssland och EU att visa största respekt för invånarnas suveräna rätt att själva besluta om sin framtida utveckling, däribland samarbete och associering med länder och organisationer. Parlamentet uppmanar Ryssland att inte tillämpa handelsrestriktioner som strider mot de bestämmelser och skyldigheter som landet tog på sig i och med anslutningen till WTO, särskilt principen om fri rörlighet för varor och tjänster.
5. Europaparlamentet beklagar den bristfälliga offentliga debatten i de berörda länderna om konsekvenserna av associeringsavtalen och de djupgående och omfattande frihandelsavtalen med EU, eftersom de är av avgörande betydelse för såväl EU som dessa länder. Parlamentet anser att beslut om frågor som är så viktiga för ett lands framtida utveckling borde vara föremål för en bred, fri och öppen debatt och folkomröstningar.
6. Europaparlamentet uppmanar EU att inte låta främjandet av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen vara underordnat geopolitiska och ekonomiska intressen i sin grannskapspolitik. Parlamentet noterar bristerna i EU:s grannländer på dessa områden och behovet av ytterligare reformer. Parlamentet efterlyser en differentiering som bygger på varje lands politiska, ekonomiska och sociala förhållanden, prestationer och resultat.
7. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Ukrainas regering och parlament samt OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar.