Förslag till resolution - B7-0477/2013Förslag till resolution
B7-0477/2013

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om om migrationsströmmar i Medelhavet, särskilt de tragiska händelserna utanför Lampedusa

16.10.2013 - (2013/2827(RSP))

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Lorenzo Fontana, Mara Bizzotto, Rolandas Paksas för EFD-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0474/2013

Förfarande : 2013/2827(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0477/2013
Ingivna texter :
B7-0477/2013
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0477/2013

Europaparlamentets resolution om om migrationsströmmar i Medelhavet, särskilt de tragiska händelserna utanför Lampedusa

(2013/2827(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

–   med beaktande av Genèvekonventionerna från 1949 och tilläggsprotokollen till dem,

–   med beaktande av förordning (EU) nr 1168/2011 av den 25 oktober 2011 om ändring av rådets förordning (EG) nr 2007/2004 om inrättande av en europeisk byrå för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex),

–   med beaktande av Europeiska stödkontoret för asylfrågor,

–   med beaktande av förslaget till förordning om fastställande av regler för övervakningen av de yttre sjögränserna inom ramen för det operativa samarbete som samordnas av Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (COM(2013)0197),

–   med beaktande av förordningen om inrättande av ett europeiskt gränsövervakningssystem (Eurosur),

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Ett ofattbart stort antal människor (mer än 20 000) har dött på Medelhavet under de senaste tjugo åren.

B.  Det har inte funnits någon solidaritet mellan medlemsstaterna.

C. Ur geografisk synvinkel är Italien porten till Europa.

D. EU:s instrument på detta område, såsom Frontex, är inte tillräckliga.

E.  EU är världens största givare av utvecklingsbistånd.

F.  Olaglig invandring ska även i framtiden betraktas som ett brott, för att göra en klar åtskillnad mellan laglig och olaglig inresa i Europa.

G. Den senaste tragedin utanför Lampedusa den 3 oktober 2013 krävde hundratals invandrares liv, och hundratals människor saknas fortfarande.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin oro över att alltfler människor från tredjeländer riskerar sina liv på farliga överfarter med båt över Medelhavet till EU.

2.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa sorg över den tragiska förlusten av människoliv utanför Lampedusa, och uppmanar Europeiska unionen och medlemsstaterna att göra mer för att hindra att liv går förlorade till sjöss och att bekämpa människohandel vid unionens gränser.

3.  Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att med eftertanke diskutera denna exceptionella humanitära kris och att åta sig att vidta effektiva åtgärder för att undvika att tragedierna upprepas.

4.  Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att se invandringsfrågan ur en ny synvinkel.

5.  Europaparlamentet påminner om att det utan en seriös och effektiv invandringspolitik fortfarande finns risk för människohandel och tragiska olyckor i våra vatten.

6.  Europaparlamentet påminner om att det bästa sättet att lösa problemet är att stoppa båtarna från att inleda sin resa, och bilaterala avtal med tredje länder är det bästa sättet att nå detta resultat.

7.  Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att erbjuda humanitärt, ekonomiskt och politiskt bistånd på plats i dessa länder, framför allt om de är krigsdrabbade.

8.  Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att angripa de underliggande orsakerna till invandringen genom att fokusera på fattigdomen i flyktingarnas hemländer och genomföra EU:s biståndsram för dessa länder på ett fullgott sätt.

9.  Europaparlamentet uppmanar EU att övervaka fördelningen av denna finansiering och att öka den demokratiska redovisningsskyldigheten för sådant stöd, så att dessa resurser även får positiva effekter. Parlamentet anser att en del av stödet bör användas till att förebygga olaglig invandring.

10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas parlament och regeringar, FN:s generalsekreterare och Arabförbundets generalsekreterare.