Förslag till resolution - B7-0564/2013Förslag till resolution
B7-0564/2013

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om resultatet av toppmötet i Vilnius och framtiden för det östliga partnerskapet, särskilt när det gäller Ukraina

9.12.2013 - (2013/2983(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Helmut Scholz, Nikola Vuljanić, Younous Omarjee för GUE/NGL-gruppen

Förfarande : 2013/2983(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0564/2013
Ingivna texter :
B7-0564/2013
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0564/2013

Europaparlamentets resolution om resultatet av toppmötet i Vilnius och framtiden för det östliga partnerskapet, särskilt när det gäller Ukraina

(2013/2983(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Med tanke på deras geografiska läge och de historiska, kulturella, ekonomiska samt övriga band som finns till Central- och Västeuropa är länderna i det östliga grannskapet viktiga partner för både EU och Ryssland.

B.  EU har erbjudit länderna i det östliga grannskapet associerings- och frihandelsavtal, dock utan utsikter till medlemskap. Ryska federationen har bjudit in länderna i det östliga grannskapet att ansluta sig till en tullunion med Ryssland, Vitryssland och Kazakstan. I stället för att samarbeta och sträva efter att finna lösningar som beaktar alla parters intressen pågår en geopolitisk tävling mellan EU och Ryssland om inflytande i regionen.

C. Rivaliteten mellan Ryssland och EU har försatt länderna i EU:s östliga grannskap i en svår situation där de tvingas välja mellan Ryssland eller EU. Priset för den geopolitiska rivaliteten mellan EU och Ryssland i regionen betalas av folken i dessa länder.

D. Förhandlingarna om associeringsavtal, inbegripet djupgående och omfattande frihandelsavtal, med Moldavien, Georgien, Armenien och Ukraina avslutades inför toppmötet i Vilnius. Associeringsavtalen med Georgien och Moldavien paraferades vid toppmötet i Vilnius, men Armeniens och Ukrainas regeringar beslutade att avstå från att underteckna avtalen vid toppmötet i Vilnius.

E.  Stora delar av civilsamhället i Armenien och Ukraina vill ha ett nära samarbete mellan sitt land och EU. De massiva protesterna i Kiev fortsätter efter regeringens beslut att inte ingå ett associeringsavtal med EU. Följden är en allvarlig och farlig politisk kris.

1.  Europaparlamentet noterar resultaten från toppmötet i Vilnius när det gäller det östliga partnerskapet. Parlamentet noterar och respekterar Moldaviens och Georgiens beslut att parafera associeringsavtalet med EU och Armeniens och Ukrainas beslut att tillfälligt avbryta förberedelserna av undertecknandet av associeringsavtalet och det djupgående och omfattande frihandelsavtalet.

2.  Europaparlamentet uppmanar EU och Ryssland att till fullo respektera folkens suveräna rätt att själva besluta om sin framtid, däribland om samarbete och associering med länder och organisationer, och att avstå från att utöva påtryckningar. Parlamentet vädjar starkt till EU, Ryssland och alla andra aktörer i regionen att inte blanda sig i andra länders interna angelägenheter. Parlamentet avvisar olika externa politiska krafters pågående inblandning i grannskapsländernas interna debatter och utnyttjandet av ländernas svåra politiska och ekonomiska situation för att främja tredjeländers geopolitiska mål.

3.  Europaparlamentet konstaterar att den strategi som separerar den östra grannskapspolitiken från utvecklingen av förbindelserna mellan EU och Ryssland har misslyckats. Parlamentet understryker behovet att omarbeta den östra grannskapspolitiken i syfte att utveckla ett regionalt samarbete som inte utesluter något land. Parlamentet uppmanar Ryssland att proaktivt delta i en sådan process och att visa sin vilja att vara en del av en god grannskapspolitik.

4.  Europaparlamentet kritiserar utrikestjänsten för att den inte har lyckats samarbeta med Ryssland och EU:s östra grannländer för att hitta möjligheter och medel för en samexistens och ett ömsesidigt berikande utbyte mellan EU:s ekonomiska område och tullunionen. Parlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna och observatörerna från tullunionen att snarast inleda en konstruktiv dialog om att göra regelverken så kompatibla som möjligt.

5.  Europaparlamentet beklagar den bristfälliga offentliga debatten i EU:s östra grannländer om konsekvenserna av associering med EU eller Ryssland. Parlamentet anser att beslut i frågor som har så långtgående konsekvenser för ett lands framtida utveckling bör vara föremål för folkomröstning. Parlamentet riktar kritik mot att det ukrainska kommunistpartiets förslag att anordna en folkomröstning i Ukraina ignorerades.

6.  Europaparlamentet noterar det starka stödet från allmänheten för Ukrainas politiska associering och ekonomiska integrering med EU. Parlamentet framhåller att dörren till EU bör förbli öppen för de länder som vill ha ett nära samarbete med EU. Parlamentet ger sitt fulla stöd till den typ och nivå av europeiskt perspektiv som det ukrainska folket har uttryckt sitt stöd för.

7.  Europaparlamentet uttrycker sin allvarliga oro för den politiska krisen i Ukraina. Parlamentet uppmanar regeringen och oppositionen att visa största återhållsamhet och respektera demokratiska regler, inleda en konstruktiv dialog samt avstå från alla åtgärder som skulle kunna leda till att konflikten ytterligare trappas upp.

8.  Europaparlamentet uppmanar Ukraina att till fullo stå fast vid sina internationella åtaganden att respektera yttrande- och mötesfriheten och vidta alla nödvändiga åtgärder för att undvika användning av tvångsmedel. Parlamentet uppmanar den allmänna åklagaren i Ukraina att på ett objektivt sätt utreda de våldsamma sammandrabbningar som ägde rum i Kiev, bestraffa gärningsmännen och förhindra att liknande situationer upprepas.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Ukrainas parlament och regering samt OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar.