Förslag till resolution - B8-0059/2014Förslag till resolution
B8-0059/2014

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Irak

15.7.2014 - (2014/2716(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Geoffrey Van Orden, Anna Elżbieta Fotyga, Ruža Tomašić för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0059/2014

Förfarande : 2014/2716(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0059/2014
Ingivna texter :
B8-0059/2014
Debatter :
Antagna texter :

B8‑0059/2014

Europaparlamentets resolution om situationen i Irak

(2014/2716(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Irak,

–       med beaktande av avtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Irak, å andra sidan, och av sin resolution av den 17 januari 2013 om avtalet om partnerskap och samarbete mellan EU och Irak[1],

–       med beaktande av kommissionens gemensamma strategidokument om Irak (2011–2013),

–       med beaktande av siffrorna över döda och skadade från FN:s biståndsmission i Irak (Unami) och dess halvårsrapport om mänskliga rättigheter, som offentliggjordes den 20 januari 2014,

–       med beaktande av de uttalanden som nyligen gjorts av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om våldet i Irak,

–       med beaktande av rådets slutsatser av den 23 juni 2014 om Irak,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Det nuvarande läget i Irak är allvarligt, och väpnade extremister som slåss för den jihadistiska gruppen Isis (Islamiska staten i Irak och Levanten) intensifierar den terrorkampanj som redan har gett dem kontroll över större städer som Tikrit, Mosul och Tal Afar.

B.     Den 30 juni 2014 kom det uppgifter om att Isis (som även kallas Isil) hade upprättat ett ”kalifat”, eller en ”islamisk stat”, på de territorier som ligger under deras kontroll i Irak och Syrien.

C.     Det finns uppgifter om att 2 400 människor har dödats i våldsamheter bara under juni månad, och att det förekommit urskillningslöst dödande, massavrättningar, tortyr och sexuellt våld.

D.     Enligt FN:s beräkningar finns det för närvarande ungefär 1 miljon internflyktingar i norra och västra Irak. FN har också varnat för att konflikten skulle kunna leda till att kvinnor och flickor utsätts för könsbaserat våld och utnyttjande.

E.     Isis-extremister har förstört många shiitiska, sunnimuslimska och kristna heliga platser och platser för religionsutövning i provinsen Nineve i norra Irak, och bilder av förstörandet har spritts i sociala medier.

F.     Isis har redan angripit ett av Iraks största oljeraffinaderier i Baiji, men regeringsstyrkor tog nyligen tillbaka kontrollen över anläggningen. Isis kontrollerar fortfarande upp till sex oljefält i Syrien, inklusive al‑Omar-fältet, Syriens största oljeanläggning, nära gränsen mot Irak.

G.     Hundratals utländska kombattanter, inklusive många från EU:s medlemsstater, har enligt uppgift anslutit sig till Isis och strider på deras sida.

H.     Redan före attackerna från Isis brottades Irak med allvarliga politiska, säkerhetsmässiga och socioekonomiska utmaningar. Landet är politiskt splittrat och präglas av våld, vilket allvarligt hotar utsikterna till fred, välstånd och en verklig övergång till demokrati i eran efter Saddam.

I.      Den nuvarande sekteristiska regeringen har inte lyckats att bygga upp ett samhälle som bättre företräder alla parter i Irak. Det internationella samfundet har en roll att spela i arbetet med att tillsammans med Iraks regering bygga upp nationell enhet.

J.      De många sunnimuslimska extremistattackerna mot shiiter och kristna gjorde 2013 till det blodigaste året i Irak sedan 2007, med 7 818 civila dödsoffer och 17 981 skadade.

K.     Enligt Human Rights Watch hade läget i Irak försämrats redan före Isis-revolten, på grund av allt allvarligare sekteristiska spänningar, inklusive dagliga attacker mot civila och allt fler självmordsattentat, bilbomber och lönnmord. Iraks regering svarade på fredliga protester med våld och på den försämrade säkerhetssituationen med rigorösa åtgärder mot terrorism.

L.     Nationella parlamentsval i Irak hölls i april 2014. Den 1 juli 2014 uppgavs inre politiska stridigheter som anledningen till att bildandet av det nya irakiska parlamentet dröjde.

M.    Trots inhemska och internationella påtryckningar har Iraks premiärminister Nuri al‑Maliki avvisat uppmaningar om att slå in på en ny politisk väg, med företrädare för alla parter, för att bekämpa upprorsmakarna och bygga nationell enhet. Trots krisen avskedade premiärminister al‑Maliki Iraks arméchef och chefen för den federala polisen efter den irakiska arméns sammanbrott i norra delen av landet förra månaden.

1.      Europaparlamentet fördömer starkt de terrordåd som begåtts av Isis och andra väpnade styrkor mot irakiska medborgare. Parlamentet beklagar också attackerna mot civila mål och fördömer reservationslöst användningen av avrättningar, tortyr och sexuellt våld i konflikten.

2.      Europaparlamentet uttrycker allvarlig oro över den allt svårare humanitära krisen, som orsakats av den senaste tidens strider, och konstaterar att det har skett en massiv omflyttning av civila. Parlamentet uppmanar Iraks regering att vidta alla åtgärder för att skydda civilbefolkningen och se till att alla fördrivna personer ges det bistånd de behöver.

3.      Europaparlamentet uttrycker djup oro över de våldsdåd som begåtts av Isis och över hur enkelt det verkar ha varit för upprorsmakarna att ta kontroll över delar av Irak. Parlamentet uttrycker också oro för hur den senaste tidens strider ska påverka den politiska och ekonomiska situationen i Irak, den större regionen och internationellt. Parlamentet understryker att de irakiska oljefältens sårbarhet har allvarliga geostrategiska konsekvenser.

4.      Europaparlamentet avvisar reservationslöst det kalifat som utropats av Isis ledarskap i de områden som Isis kontrollerar och avvisar tanken på unilaterala ändringar av internationellt erkända gränser med våld, samtidigt som folkets grundläggande rättigheter och friheter respekteras på de Isis-kontrollerade territorierna.

5.      Europaparlamentet uttrycker djup oro över våldet mot religiösa minoriteter i Irak. Parlamentet uppmanar också Iraks religiösa ledare och Iraks regering att samarbeta för att få slut på det sekteristiska våldet och misstron, i syfte att främja religionsfriheten och ena det irakiska folket.

6.      Europaparlamentet uttrycker oro över uppgifter om hundratals utländska kombattanter, inklusive EU‑medborgare, som har anslutit sig till Isis-upproret. Parlamentet efterlyser också internationellt samarbete för att vidta lämpliga rättsliga åtgärder mot personer som misstänks vara involverade i terrordåd, inklusive nya åtgärder för att åtala personer som planerar och utbildar sig för terrorism utomlands. Parlamentet konstaterar också att det kan få följder för säkerheten på såväl medlemsstats- som EU‑nivå om man inte vidtar lämpliga åtgärder.

7.      Europaparlamentet uppmanar religiösa, politiska och civila ledare i Irak att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan för att gemensamt bekämpa upproret och återupprätta säkerheten och respekten för rättsstatsprincipen i landet.

8.      Europaparlamentet betonar sitt orubbliga engagemang för mänskliga rättigheter som ett viktigt verktyg för att bygga en stark demokrati och för att bekämpa terrorism och våld. Parlamentet betonar vidare sin bestämda övertygelse att överdrivna eller drakoniska åtgärder inte fungerar i terroravskräckande syfte.

9.      Europaparlamentet bekräftar sitt fortsatta åtagande att stödja den irakiska befolkningen när det gäller att skydda och främja mänskliga rättigheter och att hjälpa dem att uppfylla sina strävanden efter ett demokratiskt, välmående och säkert land för alla samhällsgrupper.

10.    Europaparlamentet upprepar sitt åtagande att stärka EU:s förbindelser med Irak och arbeta med Iraks regering för att utveckla samarbetet genom genomförandet av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Irak.

11.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, EU:s särskilda representant för mänskliga rättigheter, medlemsstaternas regeringar och parlament, Iraks regering och representantråd, FN:s generalsekreterare och FN:s råd för mänskliga rättigheter.