FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Ukraina och det aktuella läget för förbindelserna mellan EU och Ryssland
16.9.2014 - (2014/2841(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Knut Fleckenstein, Victor Boştinaru, Richard Howitt, Ana Gomes, Pier Antonio Panzeri, Ioan Mircea Paşcu, Tonino Picula, Boris Zala, Kati Piri, Marju Lauristin, Liisa Jaakonsaari, Goffredo Maria Bettini, Nicola Caputo, Jo Leinen, Arne Lietz, Francisco Assis, Miroslav Poche, Vilija Blinkevičiūtė, Vincent Peillon för S&D-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0118/2014
B8‑0118/2014
Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina och det aktuella läget för förbindelserna mellan EU och Ryssland
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av det gemensamma ministeruttalandet av den 12 september 2014 om genomförandet av associeringsavtalet/det djupgående och omfattande frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina,
– med beaktande av uttalandena från Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy av den 8 och 11 september 2014 om EU:s ytterligare restriktiva åtgärder mot Ryssland,
– med beaktande av protokollet om resultaten från den trilaterala kontaktgruppens samråd som undertecknades i Minsk den 5 september 2014,
– med beaktande av förklaringen från Natotoppmötet i Wales av den 5 september 2014,
– med beaktande av slutsatserna från rådets (jordbruk och fiske) extra sammanträde av den 5 september 2014,
– med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 30 augusti 2014,
– med beaktande av rådets (utrikes frågor) slutsatser av den 22 juli 2014,
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Sommaren 2014 kännetecknades av ytterligare upptrappning av konflikten i östra Ukraina. Enligt FN:s uppskattningar har minst 3 000 människor dödats och tusentals fler skadats. Hundratusentals civila har flytt konfliktkområdena.
B. Den tragiska nedskjutningen av Malaysian Airlines flyg MH17 i Donetskregionen utlöste ilska i den internationella och europeiska opinionen. FN och EU krävde en noggrann internationell undersökning av omständigheterna kring olyckan, och att ställa de ansvariga inför rätta är en moralisk och juridisk skyldighet.
C. Det finns bevis på direkt och indirekt stöd till separatisterna från Ryssland, däribland militärt stöd. Dessa bevis har föranlett EU:s medlemsstater att inta en mer beslutsam hållning gentemot Ryssland och att anta ytterligare sanktioner. Som svar har Ryska federationen beslutat att förbjuda import av vissa jordbruksprodukter, livsmedel och råmaterial från Europeiska unionen, Förenta staterna, Kanada, Australien och Norge.
D. Som en följd av Rysslands olagliga annektering av Krim och landets roll i de ukrainska striderna har EU:s förbindelser med Ryssland nått sin lägsta nivå sedan kalla krigets slut.
E. Efter fem månader av oförsonliga strider enades man om en välbehövlig men bräcklig vapenvila den 5 september 2014 i den vitryska huvudstaden Minsk. Sporadisk skottlossning har fortsatt i östra Ukraina.
1. Europaparlamentet bekräftar sin solidaritet med det ukrainska folket och sitt stöd för en politisk lösning på den pågående konflikten i östra Ukraina som respekterar landets suveränitet, territoriella integritet och självständighet och dess frihet att välja politiska och handelsmässiga allianser, samt säkerställer ett starkt skydd för minoriteternas rättigheter i alla Ukrainas regioner.
2. Europaparlamentet uppmanar Ryssland att omedelbart dra tillbaka sina militära resurser från Ukraina, att hindra flödena av stridande personal och vapen in i östra Ukraina, samt att upphöra med både det direkta och indirekta stödet till separatiststyrkornas verksamhet på ukrainsk mark.
3. Europaparlamentet upprepar sitt fördömande av den olagliga annekteringen av Krim och stöder rådets och medlemsstaternas beslut att inte erkänna den. Parlamentet välkomnar EU:s beslut att förbjuda importer från Krim, såvida de inte åtföljs av ett certifikat från de ukrainska myndigheterna.
4. Europaparlamentet välkomnar det protokoll som undertecknades den 5 september 2014 efter samrådet med den trilaterala kontaktgruppen om genomförandet av Ukrainas president Petro Porosjenkos fredsplan, samt initiativen från Rysslands president Vladimir Putin. Parlamentet anser att vapenvilan kan vara ett första steg mot en meningsfull politisk dialog och en generell politisk överenskommelse. Parlamentet beklagar att sporadisk granateld fortfarande inträffar i östra Ukraina och uppmanar alla parter i konflikten att arbeta konstruktivt för en nedtrappning av krisen och för försoning.
5. Europaparlamentet stöder till fullo OSSE:s insatser för att stabilisera situationen i Ukraina. Parlamentet påminner om att OSSE för närvarande är den enda europeiska organisation efter kalla kriget som kan föra samman Ryssland, Ukraina och deras europeiska partner. Parlamentet välkomnar förstärkningen av det särskilda övervakningsuppdraget så att det ska kunna fullgöra sina uppgifter, såsom vapenvila och gränsbevakning. Parlamentet uppmanar organisationer att så fort som möjligt öka antalet observatörer i områden där stridigheter pågår, och anmodar Ryska federationen, såsom deltagande stat i OSSE, att följa OSSE:s normer, principer och åtaganden.
6. Europaparlamentet noterar att EU har beslutat att införa ytterligare sanktioner, trots att en vapenvila har börjat genomföras i östra Ukraina. Parlamentet menar att den osäkerhet som omgärdar genomförandet av vapenvilan för närvarande rättfärdigar detta beslut och varnar för att unionen kommer att stå redo att införa ytterligare sanktioner om Ryssland och separatiststyrkorna i Donbass inte på ett otvetydigt sätt visar sin vilja att samarbeta kring försöken att trappa ned konflikten. Samtidigt stöder parlamentet uttalandena från Europeiska rådets ordförande om att beroende på situationen på marken kan EU komma att se över de överenskomna sanktionerna, antingen delvis eller i sin helhet. Parlamentet betonar att sanktioner inte kan ersätta ett aktivt sökande efter en diplomatisk och politisk uppgörelse av den nuvarande krisen. När det gäller införande eller översyn av sanktioner är parlamentet övertygat om att EU:s enighet och solidaritet är avgörande för att åtgärderna ska ge önskad politisk effekt.
7. Europaparlamentet påminner om att de restriktiva åtgärder som vidtagits av EU är direkt knutna till Ryska federationens brott mot internationell rätt genom den olagliga annekteringen av Krim och destabiliseringen av Ukraina, medan de handelsåtgärder som vidtagits av Ryska federationen, inbegripet dem som riktas mot Ukraina och andra länder i det östliga partnerskapet som nyligen har slutit associeringsavtal med EU, är obefogade.
8. Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som antogs av rådet (jordbruk och fiske) den 5 september 2014, och uppmanar kommissionen att undersöka olika sätt att möjliggöra för EU att bättre hantera liknande kriser i framtiden och att göra sitt yttersta för att på ett genomgripande och skyndsamt sätt stödja de drabbade europeiska producenterna.
9. Europaparlamentet välkomnar den franske presidenten François Hollandes beslut att lägga leveransen av krigsfartyget Mistral till Ryssland på is genom att göra leveransen avhängig av om vapenvilan hålls och en politisk lösning hittas. Parlamentet uppmanar alla EU:s medlemsstater att fullt ut respektera embargot för vapenhandel och exportförbudet för varor med dubbla användningsområden till militära slutanvändare.
10 Europaparlamentet välkomnar resultatet från Natotoppmötet i Wales som ett lägligt och lämpligt svar på den förändrade säkerhetsmiljön i Europa som en följd av Rysslands handlingar i Ukraina.
11. Europaparlamentet uppmanar rådet och utrikestjänsten att påskynda införandet av det rådgivande uppdraget för reform av den civila säkerhetssektorn i Ukraina inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.
12. Europaparlamentet noterar den nederländska säkerhetsnämndens preliminära rapport av den 9 september 2014 om utredningen om kraschen av Malaysian Airlines flyg MH17, som bekräftar att planet sköts ned. Parlamentet beklagar att striderna inte gjorde det möjligt för utredarna att få obehindrat tillträde till nedslagningsplatsen och förväntar sig att vapenvilan ska underlätta utredningsarbetet. Parlamentet uppmanar alla parter att visa verklig samarbetsvilja.
13. Europaparlamentet uttrycker sin tillfredsställelse över frisläppandet av personer som hållits som gisslan av beväpnade grupper i östra Ukraina och uppmanar till frisläppandet av ukrainska fångar som sitter fängslade i Ryska federationen. Parlamentet kräver dessutom att estländaren Eston Kohver, som bortfördes från estländskt suveränt territorium till Ryssland, omedelbart frisläpps och tillförsäkras ett säkert återvändande till hemlandet. Parlamentet betonar de ryska myndigheternas skyldighet att garantera honom obehindrad och regelbunden kontakt med officiella företrädare från Estland och se till att hans personliga välbefinnande och säkerhet garanteras på ryskt territorium.
14. Europaparlamentet påpekar det brådskande behovet av humanitär hjälp till befolkningen i de konfliktdrabbade områdena, till internflyktingar och flyktingar. Parlamentet välkomnar kommissionens nyliga beslut att uppbåda 22 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd till Ukraina. Parlamentet påminner om att distributionen av det humanitära biståndet till östra Ukraina måste genomföras i full överenstämmelse med internationell humanitär rätt och principerna om humanitet, neutralitet, opartiskhet och oberoende, samt i nära samarbete med den ukrainska regeringen, FN och Internationella rödakorskommittén. Parlamentet menar i likhet med Världshälsoorganisationens nyligen utfärdade varning att östra Ukraina står inför en hälsovårdskris, där sjukhus inte fungerar fullt ut och det råder brist på läkemedel och vaccin. Parlamentet uppmanar EU och internationella bidragsgivare att vidta skyndsamma åtgärder i detta avseende.
15. Europaparlamentet betonar behovet av att förtroendet mellan olika grupper i samhället byggs upp och efterlyser en hållbar försoningsprocess. Parlamentet understryker i detta sammanhang betydelsen av att inrätta en inkluderande nationell dialog samt att undvika sådan propaganda, uppvigling och retorik som ytterligare kan förvärra konflikten. Parlamentet betonar att en sådan inkluderande dialog bör inbegripa det civila samhällets organisationer och medborgare från alla regioner och minoriteter.
16. Europaparlamentet uppmanar till en noggrann, genomgripande och öppen utredning om de brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts under den fem månader gamla konflikten, inte minst krypskyttemorden på Majdan (Självständighetstorget) i februari 2014 och de tragiska händelserna i Odesa den 2 maj 2014, och att de skyldiga ställs inför rätta.
17. Europaparlamentet välkomnar undertecknandet nyligen av ett nytt EU-program, värt 10 miljoner euro och utformat för att stärka det civila samhällets roll i främjandet och kontrollen av demokratiska reformer samt en inkluderande socioekonomisk utveckling i Ukraina.
18. Europaparlamentet menar att det kommande parlamentsvalet är ett utmärkt tillfälle att återskapa demokratisk representation i det ukrainska parlamentet, Verchovna Rada. Parlamentet ser fram emot en stabil, framgångsrik och demokratisk framtid för alla ukrainska medborgare. Parlamentet är övertygat om att bara ett verkligt demokratiskt och suveränt Ukraina kommer att kunna fatta oberoende beslut om sin egen framtid. Därför uppmanar parlamentet rebellstyrkorna i östra Ukraina att inte försvåra valförfarandet och säkerställa de grundläggande rättigheterna för medborgarna i Donbass att fritt välja sina företrädare. Parlamentet påpekar dessutom vikten av att valet genomförs enligt internationella normer och att bildandet av en regering där alla parter är företrädda sker med respekt för valresultatet. Parlamentet uppmanar alla politiska partier som för närvarande finns företrädda i Verchovna Rada att delta i valet och att alla sidor till fullo respekterar resultatet.
19. Europaparlamentet tror att en decentralisering av makten kommer att bidra till att varaktig fred kan upprätthållas i östra Ukraina och uttrycker sin tillfredsställelse över att detta är en av huvudpunkterna i president Porosjenkos fredsplan och i Minskprotokollet. Parlamentet varnar däremot för arrangemang som äventyrar Ukrainas oberoende, enighet och självständighet, eller dess frihet att välja politiska och handelsmässiga allianser. Parlamentet är oroat över att krisen ska ge upphov till en annan utdragen fryst konflikt i Europas grannskap, med negativa följder för den långsiktiga säkerheten för Ukraina, EU och Ryssland, samt uppmanar alla sidor att vidta åtgärder för att ett sådant scenario inte ska bli verklighet.
20. Europaparlamentet beklagar att samråden mellan Ukraina, Ryssland och EU i syfte att trygga energiförsörjning och energitransitering ännu inte ha lett till några positiva resultat. Parlamentet betonar vikten av att EU och alla medlemsstater omstrukturerar sitt energiberoende av Ryssland och ser till att europeiskt bistånd inte företrädesvis används för att återbetala skulden till Gazprom. Parlamentet menar däremot att EU:s medlemsstater på ett avgörande sätt skulle hjälpa Ukraina genom att utfärda ett moratorium för skuld- och räntebetalningar tills landets ekonomi stabiliseras. Parlamentet uppmanar ryska myndigheter och Gazprom att skyndsamt ta itu med farhågorna om bristande gasleveranser till EU:s medlemsstater. Parlamentet stöder inställandet av förhandlingarna om Rysslands anslutning till Internationella energiorganet.
21. Europaparlamentet deklarerar att det har genomfört en snabb ratificering av associeringsavtalet/frihandelsavtalet med Ukraina, parallellt med omröstningen i Verchovna Rada, i syfte att uttrycka sin solidaritet med det ukrainska folket i dessa svåra tider och för att visa sitt villkorslösa stöd för deras strävan efter ett bättre liv i ett demokratiskt land. Parlamentet understryker emellertid sin uppfattning att bestämmelserna i associeringsavtalet och i det djupgående och omfattande frihandelsavtalet inte utgör någon kommersiell eller geopolitisk utmaning för Ryska federationen, och associeringsavtalet inkräktar heller inte på Ukrainas goda förbindelser med sina östra grannländer.
22. Europaparlamentet noterar EU:s och Ukrainas gemensamma beslut att skjuta upp genomförandet av det djupgående och omfattande frihandelsavtalet till december 2015. Parlamentet menar att det är viktigt att den överenskomna texten i frihandelsavtalet inte öppnas upp för omförhandling. Parlamentet välkomnar varmt kommissionens planer på att utvidga systemet med låga importtullar på importer från Ukraina. Parlamentet stöder det pågående samrådet mellan Ukraina, Ryssland och EU om genomförandet av associeringsavtalet/frihandelsavtalet med Ukraina och hoppas att det kommer att bidra till lösningar på alla missförstånd och tillfredsställa berättigade invändningar. Parlamentet beklagar att dessa samråd började hållas först i ett mycket sent skede och kritiserar den långsamma takten, som har lett till att genomförandet av associeringsavtalet/frihandelsavtalet har uppskjutits.
23. Europaparlamentet understryker att förbindelserna för partnerskap och samarbete med Ryssland bör återupprättas när Ryssland visar att landet handlar i enlighet med internationell rätt, bidrar aktivt och utan tvetydighet till en fredlig lösning på den ukrainska krisen och fullt ut respekterar Ukrainas territoriella integritet, självständighet och suveränitet, inbegripet andra länder i det östliga partnerskapet och dess grannländer. Parlamentet uppmanar den nya vice ordföranden/den höga representanten att aktivt medverka till att underlätta dialogen mellan Ukraina och Ryssland, och EU:s dialog med Ryssland, samt för att främja fredliga lösningar på konflikter. Parlamentet menar dessutom att kommissionen bör utreda möjligheterna för EU-samarbete med den eurasiska ekonomiska unionen.
24. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, EU:s medlemsstater, Ukrainas president, regering och parlament samt Ryska federationens president, regering och parlament.