Förslag till resolution - B8-0122/2014Förslag till resolution
B8-0122/2014

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Ukraina

16.9.2014 - (2014/2841(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Ryszard Antoni Legutko, Anna Elżbieta Fotyga, Ryszard Czarnecki, Tomasz Piotr Poręba, Geoffrey Van Orden, Roberts Zīle, Ruža Tomašić, Zdzisław Krasnodębski, Valdemar Tomaševski, Bastiaan Belder för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0118/2014

Förfarande : 2014/2841(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0122/2014
Ingivna texter :
B8-0122/2014
Debatter :
Antagna texter :

B8‑0122/2014

Europaparlamentets resolution om situationen i Ukraina

(2014/2841(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av Europeiska rådets slutsatser om Ukraina,

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina,

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ryssland,

–       med beaktande av den gemensamma förklaringen från toppmötet i Vilnius om det östliga partnerskapet den 29 november 2013,

–       med beaktande av förklaringen från Natotoppmötet i Wales,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Våld utbröt i östra Ukraina i april när separatister utropade självständighet i regionerna Donetsk och Luhansk, efter Rysslands olagliga annektering av det ukrainska Krim.

B.     Minst 3 000 människor har dödats sedan mitten av april och antalet ukrainska flyktingar och internt fördrivna personer uppgår till 350 000.

C.     Pro-ryska rebeller med direkt stöd från reguljära ryska stridskrafter, som av den ukrainska sidan uppskattas till sex bataljoner med artilleristöd, har närmat sig Mariupol, en strategiskt viktig hamn vid Svarta havet, och har börja beskjuta staden.

D.     Enligt källor i Nato har Ryssland sänt huvudstridsvagnar, artilleri och andra vapen till rebellerna, och låtit kombattanter från sitt territorium passera gränsen för att ansluta sig till rebellmiliser. Ryssland har fortfarande ca 1 000 tungt beväpnade trupper i östra Ukraina och ca 20 000 ytterligare soldater stationerade nära den ukrainska gränsen.

E.     Ryssland har använt sin militär för att ta kontroll över och sedan olagligt annektera det ukrainska Krim, efter att ha understött lokala separatistgrupper. Detta scenario har upprepats i östra Ukraina, vilket under processens gång har inneburit ett brott mot samtliga principer i Helsingforsdeklarationen.

F.     Det ryska angreppet på och ockupation av Krim strider mot internationell rätt, däribland Förenta nationernas stadga, minst tre ukrainsk-ryska avtal om bilaterala förbindelser från 1997, och särskilt 1994 års samförståndsavtal om icke-spridning från Budapest och OSSE:s viktigaste akter.

G.     Den 17 juli 2014 sköts Malaysia Airlines flyg MH17 från Amsterdam ned nära byn Grabove i ett område nära den ryska gränsen som kontrolleras av rebellerna, vilket resulterade i nästan 300 människors död. Spåren tyder på att det rörde sig om en missil som Ryssland tillhandahållit och som avfyrats av rebellerna.

H.     EU har kommit överens om att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland för dess roll i krisen i Ukraina, vilka är inriktade på stora ryska oljeföretag och innebär en utvidgning av den svarta lista över ryska statstjänstemän som förvägras visum och vilkas tillgångar har frysts.

I.      Natos höstsammanträde i Wales samlade mer än 60 nationella ledare som diskuterade situationen i Ukraina och Afghanistan samt alliansens framtid.

J.      Den 27 juni 2014 undertecknade EU ett associeringsavtal med Ukraina, och liknande avtal med Georgien och Moldavien. Undertecknandet av detta avtal innebär ett erkännande av det ukrainska folkets önskan att leva i ett land som styrs av europeiska värderingar, demokrati och rättsstatsprincipen.

K.     Ryska politiska ledare har försökt att utnyttja känslor av historisk revanschism och en vilja till återförening med Ryssland för att legitimera separatistiska handlingar. De har också offentligt hävdat att det som i dag utgör sydöstra Ukraina under tsartiden var en rysk region som kallades Nya Ryssland.

L.     Den 5 september 2014 bortfördes Eston Kohver, som tjänstgjorde i den estniska tjänsten för inre säkerhet, nära gränsövergången Luhamaa i Estland, och hålls fängslad på ryskt territorium på okänd plats anklagad för spioneri.

M.    Under spänningarna i samband med Ukraina har Rysslands gasleveranser till Polen sjunkit med 45 %.

N.     Frankrike har beslutat att stoppa leveranserna av krigsfartyg av Mistral-klass till Ryssland.

1.      Europaparlamentet uttrycker sin solidaritet med Ukraina och den ukrainska nationen. Parlamentet uttrycker försiktig optimism när det gäller överenskommelsen om eldupphör och betonar att Ryssland, för att uppnå en varaktig vapenvila och genomföra fredsplanen, bör upphöra med allt finansiellt, politiskt eller militärt stöd till separatisterna i östra Ukraina och dra sig tillbaka från alla tidigare annekterade territorier, inklusive Krim.

2.      Europaparlamentet fördömer kraftigt Ryska federationen för att ha startat ett hybridkrig utan krigsförklaring mot Ukraina med hjälp av reguljära ryska trupper och med stöd till olagligt beväpnade grupper. Ryssland uppmanas enträget att stoppa flödet av vapen och stridskrafter till östra Ukraina. Parlamentet understryker att Rysslands agerande mot Ukraina utgör en fientlig handling.

3.      Europaparlamentet upprepar sitt engagemang när det gäller Ukrainas suveränitet och territoriala integritet, gränsernas okränkbarhet samt landets val att orientera sig mot Europa.

4.      Europaparlamentet välkomnar att Ukraina fullständigt respekterar eldupphörets villkor, trots talrika provokationer och överträdelser från de ryska truppernas och terroristernas sida.

5.      Europaparlamentet framhåller att man i den politiska dialogen efter eldupphöret bör vara noga med att avvisa varje förslag om Ukrainas framtida status som skulle kunna användas av Ryssland för att ytterligare påverka eller rent av splittra landet.

6.      Europaparlamentet välkomnar den nya raden sanktioner mot Ryssland som har trätt i kraft, och som blockerar lån till de fem stora statliga bankerna och begränsar affärerna med EU när det gäller olje- och försvarsindustrin. Parlamentet anser att alla sanktioner bör utformas på ett sätt som hindrar företag med kopplingar till Kreml att kringgå dem. EU uppmanas att noga övervaka former av ekonomiskt samarbete såsom swappar på aktier och samriskföretag.

7.      Europaparlamentet noterar att ryska trupper delvis har dragit sig tillbaka från Ukrainas territorium, men anser att detta är otillräckligt för att lätta på de sanktioner mot Ryssland som EU har antagit. I detta sammanhang uttrycker parlamentet oro över det förhastade uttalandet nyligen från Europeiska rådets ordförande om att eventuellt upphöra med sanktionerna.

8.      Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och utrikestjänsten att anta en uppsättning tydliga riktmärken som, när de uppnås, kan hindra att nya restriktiva åtgärder antas gentemot Ryssland eller leda till att de nuvarande upphävs. Dessa riktmärken bör bl.a. vara ett komplett tillbakadragande av ryska trupper och legosoldater från Ukrainas territorium, slut på leveranserna av vapen och utrustning till terrorister, full respekt från rysk sida av eldupphörsarrangemangen, inrättande av en effektiv internationell kontroll och verifiering av eldupphörsarrangemangen samt återupprättande av Ukrainas kontroll över landets hela territorium, inklusive Krim.

9.      Europaparlamentet fördömer Rysslands angrepp på Krim som en allvarlig kränkning enligt internationell rätt av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, och förkastar den ryska taktiken med fait accompli i utrikespolitiken. Annekteringen av Krim är olaglig. Parlamentet vägrar att erkänna Rysslands de facto-styre på halvön, och stöder beslutet att förbjuda import av varor från Krim och Sevastopol som inte har ukrainska intyg.

10.    Europaparlamentet påminner om att Ukrainas nuvarande gränser till fullo garanterades av Förenta staterna, Ryska federationen och Förenade kungariket i samförståndsavtalet från Budapest om säkerhetsgarantier när Ukraina avstod från kärnvapen och anslöt sig till icke-spridningsfördraget. Parlamentet påminner dessutom Ryska federationen om att landet tillsammans med de två andra länderna ovan genom samma avtal förbundit sig att avstå från ekonomiska påtryckningar avsedda att låta de egna intressena styra Ukrainas utövande av de rättigheter som följer av landets suveränitet i syfte att uppnå fördelar av något slag.

11.    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att fortsätta ge det militära och tekniska stöd som Ukraina behöver.

12.    Europaparlamentet uppmanar rådet att föra in de s.k. folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i listan över terroristorganisationer.

13.    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att öka sina ansträngningar att ge Ukraina humanitärt stöd.

14.    Europaparlamentet är oroat över beslutet att skjuta upp genomförandet av det djupgående och omfattande frihandelsavtalet med Ukraina, vilket fattades vid ett möte där även ryska företrädare deltog. Parlamentet insisterar på att avtalet genomförs som det var avsett från början och i den form som framförhandlades mellan endast Ukraina och EU.

15.    Europaparlamentet noterar de beslut som fattades vid Natotoppmötet, inklusive inrättandet av en ”Very High Readiness Joint Task Force” (VJTF) och den generella ökningen av försvarsutgifterna, och välkomnar det starka fördömandet av den olagliga ryska interventionen i Ukraina i förklaringen från toppmötet i Wales. Parlamentet välkomnar president Obamas uttalande att alliansen måste lämna dörren öppen för nya medlemmar för att motverka en rysk aggression och göra konkreta utfästelser att bidra till en förstärkt försvarsförmåga i Ukraina, Georgien och Moldavien. Parlamentet beklagar dock att inget beslut fattades om att permanent stationera Natotrupper i länderna i östra Europa, och att inget tydligt beslut fattades när det gäller direkt och omedelbart stöd till Ukrainas armé.

16.    Mot bakgrund av Rysslands fientliga åtgärder nyligen i Ukraina och Estland uppmanar Europaparlamentet EU att inrätta en särskild europeisk säkerhetsfond (ESF) som skulle kunna ge lån till låg ränta som EU:s medlemsstater, huvudsakligen i östra EU, kunde använda för att modernisera sina arméer och förbättra sin försvarsförmåga.

17.    Europaparlamentet välkomnar undertecknandet av associeringsavtalet med Ukraina och understryker Ukrainas rättsligt erkända utsikter till ett framtida medlemskap i EU, som i princip beviljas genom artikel 49 i fördraget om Europeiska unionen.

18.    Europaparlamentet noterar den franske presidentens beslut att stoppa leveranserna av krigsfartyg av Mistral-klass till Ryssland. Parlamentet anser att detta är ett steg i rätt riktning och uppmanar Frankrike att helt och hållet annullera detta kontrakt som strider mot EU:s uppförandekod för vapenexport och den gemensamma ståndpunkten från 2008 om gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel.

19.    Europaparlamentet uppmanar Ryssland och de pro-ryska separatisterna i regionen att garantera omedelbart, säkert och obegränsat tillträde till nedslagsplatsen för MH17, tillåta att undersökningen återupptas och att offrens kvarlevor och deras ägodelar som fortfarande finns kvar på platsen återbördas till deras hemländer, och insisterar på att de som bär direkt och indirekt ansvar för kraschen av MH17 snabbt ställs inför rätta.

20.    Europaparlamentet fördömer bortförandet av den anställde vid tjänsten för intern säkerhet, Eston Kohver, från Estlands territorium och uppmanar de ryska myndigheterna att se till att han omedelbart släpps och tryggt kan återvända till Estland.

21.    Europaparlamentet påminner om president Putins tal i vilket han sa att Ryssland förbehåller sig rätten att skydda etniska ryssar som bor utanför landets gränser – ett uttalande som kan uppfattas som ett förtäckt hot mot Moldavien och de baltiska staterna. Den nuvarande situationen i Transnistrien skulle kunna ge upphov till ännu en konflikt med Ryssland, särskilt med tanke på undertecknandet av associeringsavtalet med Moldavien.

22.    Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till Ryssland att inte använda gas och olja som ett verktyg för att utöva tvång och påtryckningar på sina grannländer. I detta sammanhang understryker parlamentet att man måste se till att Ukraina och de EU-medlemsstater som redan har drabbats av minskade gasleveranser från Ryssland, särskilt Polen, får säker tillgång till energi.

23.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaterna, Ukrainas president, regeringarna och parlamenten i länderna inom det östliga partnerskapet och i Ryska federationen, den parlamentariska församlingen Euronest samt Europarådets respektive OSSE:s parlamentariska församlingar.